Gündem İBB: Sivrisinek şikâyetleri azaldı

İBB: Sivrisinek şikâyetleri azaldı

13.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da son dönemde sivrisinek sokmalarına yönelik şikâyetler artarken sineklerle mücadele konusunda eleştirilen İBB, ilaçlama çalışmaları sonrasında şikâyetlerde yüzde 20 azalma olduğunu açıkladı.

İBB: Sivrisinek şikâyetleri azaldı

 

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Havaların ısınmasıyla birlikte birçok ilçede görülmeye başlanan sivrisinekler vatandaşların kabusu haline geldi. Isırmanın etkisiyle vücudunda yaralar oluşan vatandaş, ilaçlamaların yetersiz kaldığını belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit ise geçen yıla oranla şikâyetlerin yüzde 20 azaldığını söyledi. Havaların geç ısınmasıyla göl sineklerinin görülme periyodunun Haziran ayında bitmesi gerekirken günümüze kadar devam ettiğini kaydeden Eryiğit, insanları ısırarak yaraya neden olan sineğin Aedes türü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Aedes türü etkili

Havaların geç ısınmasıyla göl sineklerinin görülme periyodunun Temmuz ayına kadar uzadığını söyleyen Eryiğit, “Aedes ve Asya Kaplan sineği dediğimiz türler var. Bunlar gündüz saldırıyor. Biz bu sineklerin ülkemiz için tehdit olacağını 1,5 yıl önce öngördük. Ve bu konuda bir çalıştay gerçekleştirdik. Diğer türle gece rahatsız ederken bunlar gündüz saldırıyor. Marmara’ya sahili olan bütün ilçelerde aedes istilacı sineği görülüyor“ diye konuştu.

Yağmur etkisi

İstanbul’da tropikal bir iklim yaşandığını ifade eden Eryiğit, kullanılan ilaçlarının etkilerinin sürekli test edildiğini, etkisi az olanlarının ise değiştirildiğini söyledi. Eryiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Havalar bir ısınıyor, yağmur yağıyor. Yağmurların oluşturduğu küçük su birikintilerinin hızlı ısınması o su birikintilerinin hepsini sivrisinek üreme alanı haline dönüştürüyor. Biz İstanbul’da sivrsinekle mücadele konusundaki çalışmalarımızı yılın 12 ayı düzenli olarak sürdürüyoruz. Şubat ayından itibaren daha da ağırlık verdik. Sivrisinek çalışmalarına ara vermiyoruz.”

Haberin Devamı

ULV ışınlarıyla

İBB verilerine göre ALO 153 Hattı’na yapılan şikâyetlerin sayısı; 2019’da 82 bin 773 iken, bu sayı, 2020’de 70 bin 546 kez şeklinde ölçüldü. İBB ekipleri bu yıl, 526 bin 125 üreme tespit edilen kaynaklarda ilaçlama yaptı. Erişkin sivrisinek mücadelesi ise yaz aylarında İstanbul’da girilebilen bütün sokaklarda ULV cihazları yapılırken, kış aylarında ise sivrisineklerin kışı geçirdiği alanlarda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ise, İBB uyönetimine şu eleştirileri yöneltti: “Sivrisineklerle mücadelede neden geç kaldınız? İstanbullunun yaşam kalitesini düşürüyorsunuz. İşinizi  ciddiye alın. Bu bir hıfzıssıhha meselesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sivrisineğin ısırması sonucu vücudunda yara çıkan vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalarla duruma isyan etti.

- Bildiğimiz sivrisinek kayboldu. Bu sivrisinek gündüz de ısırıyor, kolayca ölmüyor.Beykoz Belediyesi, düzenli ilaçlama yaptığı halde bu sivrisineklere etkili olmuyor. Bahçede oturamaz hale geldik. Acil çare bulunmalı.

Haberin Devamı

- 3 yıldır problem yaşıyoruz. Sivrisineğin modeli beyaz benekleri var kendisi simsiyah. Bildiğimiz sivrisinekten çok farklı konduğu an da sokuyor ve insanların peşini hiç bırakmıyor. Yarası ise balon gibi şişiriyor ve acı yaparak kaşınıyor. Kabus gibi.