Gündem İçeride gelecek biriktirdim

İçeride gelecek biriktirdim

10.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sincan Cezaevi’nden çıkan Mustafa Balbay kendisini karşılamaya gelen eşi Gülşah Balbay’a sarılarak hasret giderdi. Balbay cezaevi çıkışında yaptığı konuşmada, “5 yıllık tutukluluk süresinde en çok gelecek biriktirdim” dedi

İçeride gelecek biriktirdim

Mustafa Balbay, Meclis’ten önce ilk yeminini Sincan cezaevi çıkışında yaparak, “Haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı bundan sonraki yaşamımda sonuna kadar mücadele edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç, bir sünger çekelim her şeyi unutalım denilenecek bir süreç değil ama kin güdülecek bir süreç de değil. Umarım bu bir başlangıç olur. Açın artık bu kapıları. 5 yıllık tutukluluk süresi içinde en çok gelecek biriktirdim. Bitiremediler. Cezaevinde çürüyeceğimize zaten hiç inanmamıştık. 10 Aralık İnsan Hakları Günü, Türkiye’de neredeyse hergün insan haklamaları günü haline geldi. 3 bin saat mahkeme karşısında kaldım. Hepinize merhaba diyorum, merhaba özgürlük diyorum, merhaba Türkiye diyorum” diye konuştu. Balbay şunları kaydetti:

BİTİREMEDİLER: Şu anda ben sözümün başında ilk yeminimi halka karşı etmek istiyorum derken gerçekten şu andan itibaren aileden teslim oldum. Her şeyi onlarla birlikte yaşadık. Karım, çoçuklarım tabiki annem, babam, kardeşlerim her şeyi onlarla birlikte yaşadık. Ama daha sonradan büyük aileme Türkiye’ye teslim olacağım. Gazetem Cumhuriyet ve CHP’ye teslim olacağım. Ben içerde yaşadığım 5 yıllık tutukluluk süresi içinde en çok ne biriktirdin derseniz gelecek biriktirdim. Bitiremediler. Biz cezaevlerinde çüremeyeceğiz, çürüyeceğimize zaten hiç inanmamıştık.

AÇIN ARTIK BU KAPILARI: Bu aşamadan sonra artık Türkiye’de önümüzdeki dönemde sevgili arkadaşlar ben içimdeki duyguyu belki en açık şekliyle şu anda hapis yatanlara karşı kapıyı ben kapatmış kadar sorumlu hissediyorum ve diyorum ki açın artık bu kapıları. Açın artık bu kapıları. Çünkü Türkiye’de artık ne yapacaksak hukuk zemininde yapmak zorundayız. Hukuk zemininde yapacaksak Türkiye’de belki de can güvenliğinden de önce Türkiye’de bir hukuk güvenliği sorunu vardır. İnsanların bu duygularla yaşamaması gerekiyor. Bir kişiyi tutukladığınızda hapse attığınızda hem onu bütün ailesiyle birlikte hapse atmış oluyorsunuz hem de mesleği ile tıpkı Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay milletvekili olarak görevini yapamamıştır dediği gibi pek çok kişinin mesleğini yapmamasını neden oluyorsunuz.

İNSAN HAKLAMALARI GÜNÜ: Bugün 9 Aralık, yarın da (bugün) 10 Aralık. 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Çok uzun zamandır Türkiye’de 10 Aralık İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyordu ama Türkiye’de neredeyse her gün insan haklamaları günü haline geldi. Bunun da artık Türkiye’de bu haksızlıkların giderilmesi ve gerçekten herkes yürekten demokrasiye inanıyorsa demokrasi ve hapiste en çok Meclis’le ilgili yazdığım sözlerden biri şuydu. En kötü Meclis bile kapalı bir Meclis’ten iyidir.
Bunu yürekten sizlerle bir kez daha paylaşıyorum ve bu Meclis’i herşeyin üzerinde tutuyorsak, halkı bu Meclis’i herşeyin üzerinde tutmalıdır.
O yüzden de yarın İnsan Hakları Günü önümüzdeki dönem için tabiki ben hakkımı, haddimi biliyorum. Çıktım herşeyin üzerine gideceğim, herşeyi yapacağım duygularında değilim. Ama bir ucundan tutacağım. Halka verdiğim ilk yemin budur. Bu görevimi hapistede bırakmadım. Çıkınca da bırakmayacağım. Bir girdim, bin çıkacağım.

Haberin Devamı

Babası tutuklandığında 8 aylıktı
Balbay’ın tutukluluğu boyunca eşi Gülşah Balbay, çocukları Yağmur ve Deniz zor günler geçirdi. Yağmur, babası cezaevine girdiğinde 6 yaşındaydı, şimdi 11 yaşında. Deniz ise babası cezaevine girdiğinde henüz 8 aylık bir bebekti. Babasını cezaevinde tanıyan Deniz, şimdi 5 yaşında. Deniz, Ramazan Bayramı öncesi annesi ve ablasıyla cezaevinde ziyaret ettiği babasından ayrılmak istemeyerek, “Beni de içeri alın. Babamla birlikte kalayım” diye ağlamıştı.

‘Bugün bizim bayramımız’
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye kararı vermesi, Nazilli ilçesinde yaşayan anne ve babası tarafından büyük sevinçle karşılandı. Tahliye kararı üzerine anne Melek ve baba Fevzi Balbay birbirine sarılarak kararı kutladı. Balbay’ın babası Fevzi Balbay, oğlu hakkında verilen tahliye kararından duyduğu memnuniyeti, “Bugün bizim bayram günümüz. Bundan daha büyük mutluluk olur mu” sözleriyle ifade etti. Anne Melek Balbay ise oğlunun tahliye olma ihtimali nedeniyle avukatı aracılığıyla kendisinden sevdiği börekten yapmasını istediğini belirterek, “Arayıp soranlara teşekkür ederim. Evladımın istediği böreği hazırladım. Şimdi yanıma gelmesini bekliyorum. Çok şükür bugünleri de gördük” diye konuştu. (AA)

Haberin Devamı

3 yıl önce söyledim şimdi gerçekleşti
Sincan Cezaevi’nde bulunan Mustafa Balbay’ın tahliye edilmesi kararı TBMM’de büyük heyecan dalgası yarattı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Ne güzel, 3 yıl önce söylediğim şimdi gerçekleşti” derken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Şimdi eşitlik tartışması başlayacak” değerlendirmesi yaptı.
Balbay’ın tahliye kararının ardından ilk değerlendirmeyi hukukçu kökenli Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yaptı. Yazıcı, Balbay’ın tahliyesinin toplumda büyük beklentiye dönüştüğünü belirtirken, “Hukuksal olguları takdir edecek olan mahkemedir. Delilleri tahlil eder mevcut uygulamaları dikkate alır. Yanlış hatırlamıyorsam mahkeme Balbay’ın da içinde yer aldığı davayı sonlandırmış hükme bağlamış. Sayın Balbay ile alakalı değil sanırım 30 yılı aşkın bir ceza öngörmüş. Temyize gidecek temyiz ne yapar onu bilemem. Dolayısıyla hükmen tutuklu pozisyonunda. Hüküm vermeden önce tutuklu pozisyonu farklıdır. Hükümle birlikte tutuklama farklıdır. O şimdi hükümlü tutuklu durumunda. Dolayısıyla bireysel başvuru hakkını kullanmış. Anayasa Mahkemesi de bu kapsamda seçilme tam gerekçesini görmedik ama, parlamenter olması dolayısıyla yasama görevinin engellendiği gibi gerekçelerle tahliye edilmesi yönünde bir hak ihlal edildiği tespitin yapmış. Mahkeme de bütün bu olguları değerlendiriyor, tahliye hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Arınç: Ne güzel
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise kararı “Hayırlı olsun, tebrik ederim, göz aydın ne güzel” sözleriyle değerlendirdi. Arınç, “3 yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşmiş oldu” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise en doğru kararı hukukun vereceğini belirtirken, Anayasa Mahkemesi’nin kararını mahkemenin uygulamış olduğunu söyledi.

İnce: Haşhaşlı böreğine kavuştu
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise TBMM kulisinde konuya ilişkin soruya, “Arkadaşıma geçmiş olsun diyorum. Eski dostum Mustafa, aramıza hoş geldin. İnşallah yarın yemin edersin. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Ailesine kavuştu çocuklarına kavuştu. Annesinin haşhaşlı böreğine kavuştu. Hoş geldin Mustafa. Yapacak çok işimiz var” diye konuştu. (ÖNDER YILMAZ Ankara)

Bugün yemin edecek
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, Balbay’ın bugün TBMM’de yemin edeceğini belirtirken, “Nihayet Balbay TBMM’de olacak. Gerçekten grubumuz olağanüstü heyecanlı. Yarın (bugün) yemin edecek tabii. Yarının (bugünün) en önemli olayı Balbay’ın yemini olacak herhalde” diye konuştu. TBMM İçtüzüğüne göre Balbay bugün TBMM Genel Kurulu’na gelmesi halinde birleşim açılır açılmaz yemin edebilecek.