Gündem İETT otobüslerinde ‘karakutu’ dönemi

İETT otobüslerinde ‘karakutu’ dönemi

07.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yol-sürüş güvenliğini artırmak ve yakıt tüketimini azaltmak amacıyla otobüslerde “karakutu” uygulamasına geçen İETT, proje sayesinde yüzde 7.2 yakıt tasarrufu sağladı.

İETT otobüslerinde  ‘karakutu’ dönemi

İETT’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle başlatılan “Sürdürülebilir Toplu Ulaşım için Karakutu” projesinin ilk fazı tamamlandı.

Haberin Devamı

İlk etapta, 520 İETT otobüsüne takılan karakutu donanımı, hazirandan beri, araç bazlı 48 ayrı veriyi kayıt altına alıyor. Toplanan verilerle anlık uyarılar ve geçmişe yönelik raporlamalar yapılabiliyor.

2 aşamalı eğitim

Proje kapsamında karakutu bulunan otobüsleri kullanan 700 İETT şoförüne, genel bilgilendirme ve bireysel hatalara yönelik olmak üzere iki aşamalı eğitim verildi. Sürüş güvenliği ve yakıt tasarrufu sağlanması amacıyla yapılan çalışmanın sonuçları hakkında bilgi veren İETT Genel Müdürü Arif Emecen, “Otobüslerdeki elektronik haberleşme ağı kullanılarak araç bilgilerinin uzaktan erişilebilir hale geldi. Sistem; gaz pedalı, fren pedalı, yakıt seviyesi, vites, el freni, araç hızı, fren balata kalınlığı, aracın tüm arıza bilgileri, rota, hat ve mesafe gibi çevresel etkileri raporlayıp analiz edecek” ifadelerini kullandı.