Gündem İki partinin ‘Kutlu Doğum’ rekabeti

İki partinin ‘Kutlu Doğum’ rekabeti

11.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da Hazreti Muhammed’in doğum günü olan Kutlu Doğum Haftası’nı BDP ve HÜDA PAR ayrı ayrı kutlayacak. Kutlamayı HÜDA PAR İstasyon Caddesi’nde, BDP ise Nevruz alanında yapacak

İki partinin ‘Kutlu  Doğum’ rekabeti

Her yıl Diyarbakır’da Hizbullah tarafından düzenlenen, bu yıl ise HÜDA PAR tarafından organize edilecek olan Hazreti Muhammed’in doğum günü olan, “Kutlu Doğum Haftası” etkinliğinin bir benzerini BDP’ye yakın sivil toplum kuruluşları düzenleyecek. Kutlamalar, Diyarbakır’da iki farklı alanda yapılacak. HÜDA PAR kutlamayı İstasyon meydanında, BDP ve bağlı gruplar ise yüzbinlerin toplandığı Nevruz alanında yapacak.
Siyasi alana geçiş yapan Hizbullah’ın HÜDA PAR olarak partileşmesi ve bölgede aktif siyasete başlaması, özel dini etkinliklerde büyük kalabalıklar toplaması bölgedeki diğer Kürt oluşumlarını harekete geçirdi. Geçmiş dönemlerde Hizbullah, yakın dönemde ise bu örgüte yakın STK’ların Diyarbakır’da düzenlediği ve yüzbinlerin toplandığı “Kutlu Doğum Haftası” bu yıl farklı kutlamalara sahne olacak.

‘Kürtler hep kutlamıştır’
Özgür Gündem gazetesinin haberine göre, gelen talep doğrultusunda nisanda Nevruz alanında kutlama yapmak için DİAY-DER tarafından Bağlar Belediyesi’ne başvuru yapıldı. Aralarında İslam alimleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda platformun bulunacağı kutlamayı yurttaşların talepleri doğrultusunda gerçekleştirme kararı aldıklarını belirten DİAY-DER Başkanı Mele Zahit Çiftkuran, “Peygamberin doğum haftasını Kürtler her yıl çeşitli etkinliklerle kutlamıştır” dedi.

İki grup arasında gerginlik
BDP’ye yakın STK’lar ile Hizbullah karşıtı Kürt oluşumlarının da destek verdiği kutlamaya katılım için bölge genelinde çalışma ve propagandaya şimdiden başlandı bile. Öte yandan Silopi’de başlayıp Cizre ile devam eden HÜDA PAR-BDP gerginliği bir süre önce Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştı.