Gündem İkinci baharlarına sağlıkla girdiler

İkinci baharlarına sağlıkla girdiler

01.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

36 yıllık karı koca beş ay arayla geçirdikleri kalp ameliyatıyla sağlıklarına kavuştu.

İkinci baharlarına sağlıkla girdiler

MELTEM GÜNAY İstanbul - İstanbul’da yaşayan 62 yaşındaki Behice Koca ve eşi 63 yaşındaki Hakkı Koca, Kalp Damar Cerrahı Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak tarafından minimal invazivle (küçük kesik) yapılan kapalı bypass ameliyatlarıyla sağlıklarına kavuştu. Beş ay arayla ameliyat olan 36 yıllık evli çift şimdi ikinci baharlarının keyfini sürüyor.

Haberin Devamı

GEZMEDİĞİM DOKTOR KALMADI

Göğsünde 18 yıl önce başlayan çarpıntı ile yıllarca doktor doktor dolaştığını anlatan Behice Koca, “O dönem doktora gittim bütün tahliller testler yapıldı ama bir şeyin yok denildi. Ama şikayetler devam edince doktor doktor gezmeye başladım. En son beni panik ataksın diyerek psikoloğa bile gönderdiler. İlaç kullandım ama bir faydasını görmedim. En son bir kalp damar cerrahisine gittim ve bana anjiyo yapın benim kalbimde bir sorun var dedim. Yapılan anjiyo sonucunda koroner damarda yüzde 40-60 arası darlık çıktı, ritim bozukluğu tespit edildi. Düzenli olarak ilaç kullanmaya başlayınca rahatladım” diye anlattı. Ama geçen yıl göz operasyonu için gittiği doktorda beynine pıhtı attığını ve kısmı felç geçirdiğini dile getiren Koca, “Kardeşim de daha önce Barış hocaya ameliyat olduğu için kapısını çaldık. Benim üç damarım tıkalıydı ikisi kalbin arka tarafında kalıyordu. Doktorumuz kapalı bypass olabilirsin dediğinde hemen ameliyata hazırlandım. Pandeminin en yoğun olduğu dönemde ameliyat oldum. Dört gün sonra hastanede taburcu oldum. Şimdi çok iyiyim sağlığımın keyfini çıkarıyorum. Torunlarımızla birlikte ikinci baharımızı yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

EŞİMDEN CESARET ALDIM

Emekli polis memuru Hakkı Koca, eşinden cesaret alarak kapalı bypass ameliyatı olduğunu anlatarak, “İki damarımda da tıkanıklık vardı onlara stent takmayı düşünüyorlardı. Ama damarlar

ince olduğu için stent takılamayacağı söylenince hocamıza geldik. Açık ameliyattan çok korkuyordum. Kapalı bypass ameliyatı ile sağlığıma kavuştum” dedi.

HER HASTAYA UYGULANABİLİR

Kapalı bypass ameliyatının her hastaya uygulanabileceğini dile getiren Prof. Dr. Çaynak, “Bypass ameliyatları kalp damar cerrahisinde tıkanıklarda birinci tedavi seçeneği. Stent gibi uygulamalar geçici çözümler. Ama insanlar açık bypass ameliyatı olmak istemiyorlar, korkuyorlar. Bir de şeker hastalarında, kilolu ve yaşı ilerlemiş hastalarda iyileşme sürecinde sorunlar olabiliyor. Yine genç hastalar psikolojik olarak istemiyorlar, asla olmam diyorlar, işlerine devam edemeyeceklerini düşünüyorlar. Bazen de taşınan risklerden dolayı cerrahlar ameliyat yapmak istemiyor. Riskler hesaplandığında bu noktada kapalı bypass ameliyatlarını tercih ediyorlar” diye anlattı.

Haberin Devamı

KOVİD HASTALARINA DA UYGULADIK

Göğüs kafesi açılmadan yapılan operasyon sonrasında hastaların normal hayata döndüklerini söyleyen Prof. Dr. Çaynak, “Diyabet hastalarında, akciğer hastalarında, obezitesi olan hastalarda çok iyi sonuçlar alıyoruz. Yine Kovid geçirip kapalı bypass olan hastalarımız var.

Durumu acil olan ama sen bu akciğerle bypass olamazsın denilen bir hastamızı ameliyat edebildik. Son bir yıl içerisinde neredeyse yaptığımız ameliyatların yüzde 80’i Kovid sonrası kalp krizi geçiren hastalardan oluştu” dedi.