Gündem İkinci Kandil’e ‘Kartal pençesi’

İkinci Kandil’e ‘Kartal pençesi’

03.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

PKK'nın üslendiği Sincar, Karacak ve Derik bölgelerine hava harekâtı düzenlendi. "Kış Kartalı" adı verilen operasyonu Bakan Akar ve komutanlar karargâhtan izledi. PKK'nın yöneticilerinin bulunduğu bina dahil 80 hedef yerle bir edildi.

İkinci Kandil’e ‘Kartal pençesi’

 

Aydın Hasan / ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak ve Suriye kuzeyinde teröristlerce üs olarak kullanılan ve terör örgütü PKK açısından stratejik önemdeki noktalardan Sincar, Karacak ve Derik bölgelerine yönelik "Kış Kartalı" operasyonuyla geniş çaplı hava harekâtı düzenledi. İkinci Kandil olarak adlandırılan Sincar'daki terör örgütü hedefleri 2017 yılında ilk kez düzenlenen kapsamlı operasyonun ardından yine havadan vuruldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, harekâtla arananlar listesindeki her renkten çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği mesajını verdi. 1 Ocak tarihinden itibaren Irak ile Suriye'nin kuzeyinde ise toplam 25 hava harekâtı gerçekleştirildi. Jetlerin yanı sıra SİHA'ların da görev aldığı harekâtlar ile Irak'ta 25, Suriye'de ise 147 terörist etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

80 hedef vuruldu

Kış Kartalı adı verilen son yılların en kapsamlı hava harekâtında savaş uçaklarının yanı sıra yakıt ikmal, erken uyarı (istihbarat) uçaklarıyla birlikte yaklaşık 60 hava unsuru görev aldı. Hava harekâtı, 6 üsten kalkan uçaklar ile eş zamanlı olarak üç stratejik noktaya düzenlendi. Üç noktada bulunan yaklaşık 80 PKK hedefi vuruldu. Hedef alınan noktalardan Sincar, sınırdan 85 kilometre uzakta, Irak'ın kuzeyinde yer alıyor. PKK için önemli bir bölge olan Sincar, İkinci Kandil olarak da adlandırılıyor. 165 kilometre derinlikte bulunan Mahmur Kampı'nın arkasındaki Karacak Dağları bölgesi de terör örgütünce kullanılıyor. 10 kilometre uzaklıkta bulunan Derik ise Suriye'nin kuzeyinde yer alıyor ve Suriye-Irak-Türkiye sınır üçgeninde geçiş noktası olarak kullanılıyor. Harekât kapsamında, PKK'nın yöneticilerinin bulunduğu bir binanın da vurulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

'Başarıyla tamamladık'

Milli Savunma Bakanı Akar, harekâtı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile birlikte takip etti. Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İsmail Güneykaya’dan harekâta ilişkin brifing aldı.

Uçakların terör örgütüne ait hedefleri imha etmesinin ardından personele hitap eden Akar, "Kış Kartalı Harekâtı’nı başarıyla tamamladık" dedi. Akar, şunları söyledi: "Irak ve Suriye’nin kuzeyinde teröristlere ait hedeflere yönelik gerçekleştirilen harekât hassas şekilde planlandı ve başarılı bir şekilde icra edildi... Teröristlerin barınakları, sığınakları, inleri başlarına yıkıldı. Teröristler bir kez daha TSK'nin nefesini enselerinde hissettiler... Bu harekâtla arananlar listesindeki her renkten çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi... 40 yıldan beri ülkemizin, milletimizin başına musallat olan terör belasından ülkemizi, milletimizi kurtaracağız. Bu konuda azimli, karalıyız ve buna da muktediriz" diye konuştu.

Yerli ve milli mühimmat

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada se, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı doğrultusunda hareket ettiği vurgulandı. Açıklamada, “Büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılan harekât sonrası tüm uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüştür” denildi.

Haberin Devamı

'El mi yaman, bey mi?'

Hulusi Akar, geçen ay Milliyet Yazarı Tunca Bengin'e Şırnak gezisi sırasında yaptığı açıklamada, "ABD'yle en büyük sorun YPG. Ancak, ABD ile Türkiye arasındaki sorunlara, konuşularak çözüm bulunabilir. YPG'nin PKK olduğu net. Terör örgütü tarafından da YPG'nin PKK olduğu açıkça ifade edilmektedir. ABD de bunu biliyor. Dostluk ve müttefiklik gereği neyse onu yapmaları lazım. YPG'nin PKK'nın arkasında kim olursa olsun el mi yaman bey mi yaman görecekler. Hepsi görecek" ifadelerini kullanmıştı.