Gündem İkinci suikast timi yakalandı

İkinci suikast timi yakalandı

23.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki İsrailli diplomat ve turistlere yönelik saldırı hazırlığı yapan İran istihbaratıyla bağlantılı beş kişi MİT ve polisin ortak operasyonuyla yakalanmıştı. The Marmara Otel’in önünde suikast için keşif yapan 3 İranlı daha yakalanarak cezaevine gönderildi...

İkinci suikast timi yakalandı

Ferit ZENGİN- İstanbul’da geçtiğimiz ay İsrailli diplomat ve turistlere yönelik silahlı saldırı düzenlemek için plan yapıp harekete geçemeden MİT ve polis operasyonuyla yakalanan beş kişilik İranlı suikast timinin ardından ikinci bir suikast timi daha yakalandı. İlk operasyondan bir ay sonra Taksim’deki The Marmara Otel’in önünde keşif çalışması yaparken yakalanan biri organizatör, bir tetikçi ve bir keşifçi tutuklanarak cezaevine kondu.

HEDEF EMEKLİ KONSOLOS

Geçtiğimiz haziran ayı ortasında, İsrail makamlarının Türkiye’de bulunan vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri yönünde yaptığı uyarıların ardından harekete geçen MİT, takibe aldığı beş kişilik İranlı bir suikast timine İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte 16 Haziran akşamı operasyon düzenlemişti. Bir otelin de aralarında olduğu üç ayrı ilçede dört ayrı adrese düzenlenen seri operasyonda, İstanbul’da bulunan İsrailli gruplara yönelik saldırı hazırlığı yaptıkları belirlenen İran istihbaratı SAVAMA bağlantılı beş İranlı, kendilerine mihmandarlık yapan üç yerli işbirlikçiyle birlikte yakalanıp gözaltına alınmıştı. İran uyruklu Majid Nazire, Alireza Shaboeıdodkanı, Seyedmahmoud Hosseını, Hassan Hashemkhanı, Maryam Mohammadı, 29 Haziran’da adliyeye sevk edilmiş, şüphelilerden Maryam Mohammadı yurt dışına çıkışı yasağı konularak serbest bırakılırken, diğer dört şüphelinin tutuklanmasına karar verilmişti. Timin ilk hedefinin geçmiş tarihlerde İsrail adına birçok ülkede görev yapmış emekli Başkonsolos Yosef L.S. ve yanındaki eşi, sonraki hedefinin ise yine Beyoğlu’nda hareket halindeki herhangi bir İsrail kökenli turist kafilesi olduğu belirlenmişti.

Haberin Devamı

OTEL ÇEVRESİNDE KEŞİF

Soruşturmanın devamında, ikinci bir operasyon gerçekleştirildi. Taksim’deki ünlü otel çevresinde keşif çalışması yürüten, suikasti gerçekleştirecek kişi ve eylem organize edecek kişilerin tespiti üzerine eylemi organize eden Keyvan Majdzadeh, suikasti gerçekleştirmeyi planlayan Jamal Ghadakchı ve keşif yapan Iman Shoajaeıfard 14 Temmuz’daki yakalandı. Operasyonda üç adet 7,65 mm çapında tabanca, iki tabancaya takılı siyah renkli lazer, üç adet susturucu, çok sayıda 7.65 çapında fişeğe ele geçirilerek el konuldu. İran uyruklu üç şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından önceki gün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilerek tutuklandı.