Gündem İklim değişikliği hayatı değiştirecek

İklim değişikliği hayatı değiştirecek

28.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 200 ülke, iklim felaketini önleme hedefi ile sonbaharda gerçekleşecek uluslararası iklim zirvesine temel teşkil edecek Birleşmiş Milletler Bilim Raporu’nu doğrulamak ve onaylamak için sanal ortamda müzakerelere başladı.

İklim değişikliği hayatı değiştirecek

 

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) değerlendirmesi kasım ayında Glasgow’daki iklim konferansının (COP26) başarısı için kritik öneme sahip. 195 ülkeden temsilciler, önde gelen bilim insanlarıyla birlikte yaklaşık 30 sayfalık bir özeti inceleyip onaylayacak.

Haberin Devamı

Raporun basına sızan taslağında, gezegeni ısıtan karbon kirliliği kontrol altına alınsa bile iklim değişikliğinin önümüzdeki on yıllarda dünyayı yeniden şekillendireceği uyarıları yapılıyor. Tamamı, yayınlanmış araştırmalara dayandırılarak hazırlanan raporda, iyimser senaryolarda bile, küresel ısınmadaki 1.5 derecelik hedefin geçici olarak dahi olsa aşılacağı öngörülüyor.

Paris hedefi aşıldı

Paris İklim Antlaşması’nın uzun dönemli hedefi, endüstriyelleşme öncesi döneme (19 yy.) kıyasla küresel sıcaklık artışının 2 derecenin olabildiğince altında tutulmasıydı. Ancak fosil yakıtlardan, metan sızıntılarından ve tarımdan kaynaklanan karbon kirliliği, sıcaklığı şimdiye kadar 1.1 derece yükseltti. 2015’teki anlaşma aynı zamanda 1.5 derecelik bir ısınma sınırına sahipti.

Haberin Devamı

Bilim adamları, sera gazı emisyonlarının, 2030’a kadar yüzde 50 azaltılması ve sıcaklık artışının 1.5 derece aralığında kalması için 2050’ye kadar tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini hesaplıyor. Ancak dünyanın, yüzyılın sonuna kadar ısınmanın 1.5 derece ile sınırlandırılması hedeflerine ulaşma yolunda ilerleyebildiğine uzmanlar da ikna olmuş değil. Zira bilim adamlarına göre mevcut eğilimler, dünyanın hedeflenenden iki kat daha fazla ısınacağını kaydediyor.

Yazarlar