Gündem İklim değişikliği için el ele

İklim değişikliği için el ele

06.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konusunda TBMM, bakanlıklar, üniversiteler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları siyasi görüş ayrımı gözetmeden el ele veriyor. Greta destekçileri de incelenecek.

İklim değişikliği için el ele

 

ÖNDER YILMAZ Ankara

Haberin Devamı

TBMM İklim Araştırma Komisyonu çalışmalarına bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nü dinleyerek başlayacak. Komisyon ilk olarak, “Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi” başlığını masaya yatıracak. İkinci başlık ise, “Kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması” olacak.

İklimle ilgili kritik bakanlıklardan uzman talebinde bulunan komisyon, Cumhurbaşkanlığı ile birlikte Sanayi, Dışişleri, İçişleri bakanlıkları dahil, neredeyse bütün bakanlıkları iklim çalışmaları açısından dinleyecek.

Alanında otorite öğretim üyelerine de davet gönderen Komisyon, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz’a da çağrı yaptı.

Haberin Devamı

TBMM İklim Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Çolakoğlu gibi “ODTÜ; Ankara, İzzet Baysal, Sabancı, Marmara, Işık, Medipol, Ege, Aydın Adnan Menderes, Çukurova” üniversitelerinden önemli isimleri çağıracaklarını kaydetti.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’nin iklim üzerine çalışmalar yürüttüğüne vurgu yaparak kendilerinin davet edileceğini belirten Eroğlu, TOBB, MÜSİAD gibi meslek örgütlerini dinleyeceklerini bildirdi.

Sivil toplum kesimini unutmadıklarını vurgulayan Eroğlu, TEMA, Doğa Araştırmaları Derneği, Doğal Hayatı Koruma Derneği, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Avrupa İklim Eylemi Ağı Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü gibi STK’lara da çağrıda bulunulacağını kaydetti.

Greta destekçileri

Eroğlu, “Herkesi dinleyelim mümkün olduğu kadar ama burada dinlerken bu konuda araştırma yapmış olsun, eseri olmuş olsun, bize bir katkı sağlayacaklar olsun diye düşünüyorum ama düşüncesi ne olursa olsun bizi ilgilendirmez. Siyasi konu gündeme getirmesin, sadece burada ilmî konuşma yapsın” değerlendirmesini yaptı.

Dünyada 16 yaşındayken iklim değişikliğine karşı mücadelesiyle, grevleriyle tanınan İsveçli genç aktivist Greta Thunber’e Türkiye’de destek veren aktivist çocukların dinlenmesi konusunda ise Eroğlu, “Onlara bir bakalım; nedir, ne değildir. Çalışmaları provoke edecek grup olmasın da” diyerek aktivist grubun inceleneceğini bildirdi. Eroğlu, davet edilenlerin CV’si ve araştırmasının yapıldığını belirterek, “CV’si, araştırması varsa başımın üstüne” dedi.

Haberin Devamı

Bu arada tüm dünyada gerçekleştirdikleri ilginç eylemlerle çevre felaketlerine dikkat çeken ve iklim değişiklikleri konusunda mücadele veren Greenpeace örgütüne ise, hükümet tarafından davet gönderilmesinin planlanmadığı öğrenildi.