Gündem İlikten kalbe giden mektuplar

İlikten kalbe giden mektuplar

30.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Arnavutluklu Ariana Pepa, Türkiye’de yapılan kök hücre nakliyle lösemiyi yendi. Pepa ile yasa gereği tanışamadığı kök hücre bağışcısı Alman arasında mektuplarla çok özel bağ oluştu

İlikten kalbe  giden mektuplar

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yaşayan Ariana Pepa’ya (58) iki yıl önce lösemi teşhisi konuldu. Pepa’nın sağlığına kavuşması için tek çare, kök hücre nakliydi. Pepa geçen yıl nisan ayında Türkiye’de yapılan kök hücre nakliyle lösemiyi yenmeyi başardı. Önceki gün ise kan hastalıklarının ele alındığı 12.Ulusal Aferez Kongresi’nin konuğu olarak İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

Mektuplaşıyorlar

Kendisini Türk hekimlerine emanet ederek yaşama tutunan Pepa, yaşadıklarını Milliyet’e anlatırken, yasal nedenlerle tanışamadığı kök hücre bağışcısı ile mektuplaştığını söyledi. Tanımadığı kök hücre bağışcısıyla aralarında isimsiz mektuplarla çok özel bir bağ oluştuğunu belirten Pepa şunları anlattı:

‘Türkiye’de yeniden doğdum’

“İlikten kalbe insani bir yol oluştu. Hayatta iyi insanların olduğunu bilmek mutluluk verici. Ülkemde ilik bankası ve ameliyatları olmadığından, lösemiyle mücadele ederken uluslararası ilik merkezlerine başvurdum. Uygun ilik Almanya’da bulundu. Donörüm Alman’dı, ancak Arnavutluk ile Türkiye arasında sağlık alanında yapılan işbirliği neticesinde cerrahi operasyon, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Doktorum Emre Tekgündüz ve Türk sağlık personeline minnettarım. Bana torunlarımı görme şansını verdiler. Şimdi mutlu ve sağlıklı bir babaanneyim. Doktorların, hemşirelerin ve etrafımdaki insanların sıcakkanlı davranışları sayesinde Türkiye’de kendimi bir yabancı gibi değil, Türk gibi hissettim. Bana hayat veren Alman donöre ve Türk insanına teşekkür ederim. Türk doktorlarına ve sağlık çalışanlarına minnettarım. Tiran’da doğdum, ancak Türkiye’de tekrar dünyaya geldim.”

Haberin Devamı

İşte o mektup

Ariana Pepa’ya bağışçısından gelen mektup şöyle: “Senin iyi olduğunu duyduğumda çok mutlu oldum. Mektubunu gözlerimde yaşlarla okudum. Umarım son ayın iyi geçmiştir ve kendini halen sağlıklı hissediyorsundur. Sana soracağım çok fazla soru var ve sıklıkla senin nasıl biri olduğunu, nerede yaşadığını düşünüyorum. Ancak cevapların beklemesi gerek. Sana ve ailene her şeyin en güzelini diliyorum.”

Kan grubu değişti

Fankoni Aplastik Anemisi teşhisi konulduktan sonra, TÜRKÖK’te bulunan uygun kök hücre sayesinde yeniden yaşama dönen isimlerden biri de Şeyda Yılmaz (21). Nevşehirli olan Yılmaz yaşadıklarını şöyle anlattı: “Böbrek tümörü operasyonu sonrasında birkaç ay halsizlik, baş dönmesi, ciltte morarma şikayetlerim başladı. Kök hücre nakli tek çare olduğundan, eş zamanlı aile bireylerimin doku taramaları yapıldı. Sadece bir kardeşimin doku gurubu uyumlu çıktı, ancak o da ‘Fankoni Anemisi’ taşıyıcısı olduğundan donörüm olamadı. Akrabalarımdan da donör bulunamayınca, TÜRKÖK’ten donör taraması yapıldı. Dondurulmuş kök hücreler 13 Nisan’da nakledildi. Kök hücre nakliyle yeniden doğdum, kan grubum bile değişti.”