Gündem Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

18.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adıyaman’daki İsias Otel enkazından 44 saat sonra sağ çıkarılan Anıl Zeybek deprem anında dayandığı kolonun yıkıldığını anlatırken, ‘İlk 8 saat kurtarılmayı bekleyen insanların seslerini duydum. Bağıranlar, dua edenler, ağlayanlar, yardım edin diyenler vardı ama sonra o sesler sustu’ dedi.

Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

Meltem Günay - Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen kentlerden biri olan Adıyaman’da enkaza dönen Isias Otel’de 43 kişilik turist rehberi kafilesinden 28 kişi öldü. KKTC Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımı öğrencileri, öğretmenleri ve velileri enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. 39 kişilik ekipten sadece 4 kişi kendi imkânlarıyla kurtulabildi. Biz de otel enkazından 44 saat sonra sağ olarak çıkarılan tur rehberi Anıl Zeybek ile konuştu. Zeybek, yaşadıklarını anlattı.

Haberin Devamı

‘KAHKAHA ATIYORLARDI’

Zeybek, Türkiye Rehberler Birliği, TUREB’in organizasyonunda rehberlerin eğitim aldığı uygulama gezisi için Gaziantep’ten gelip Adıyaman’da İsias Otel’e yerleştiklerini anlattı. Saat 21.30 gibi odasına çıkarken kendisi gibi birinci katta kalan Kıbrıslı çocuklardan bir grubu gördüğünü, çocukların kendi aralarında kim kiminle hangi odada kalacak, kim kime komşu olacak diye konuşup kahkahalar attığını söyleyen Zeybek, sonrasında yaşananları şöyle aktardı:

Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

KKTC Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımı öğrencileri

‘KOLONA DAYANDIM ÇÖKTÜ’

“’Onlara iyi geceler dedim’ odama girdim. Saat gece 01.00 gibi oda arkadaşım Ömer Kale geldi, onunla sohbet ettik, telefon alarmımı sabah 07.30’a kurup, uyuduk. Ömer, cam kenarında ben de iç kısımdaydım. Sarsıntıya uyandım hemen Ömer’e ‘Kalk deprem oluyor’ diye seslendim. O anda gökyüzünde bir parıldama oldu, yatağımın üzerindeki telefonu aldım, Ömer’e ‘Saklan’ diye bağırdım kendimi yatağın sol kısmına doğru atıp oradaki kolona sırtımı dayadım, ellerimi başımın üzerinde birleştirip çöktüm. O anda birden bina da çöktü. Deprem bina çöktükten sonra da devam etti. 30 saniye kadar şoktan kendime gelemedim. Sağ kolum sıkışmıştı, sağ bacağım bedenime ters bir konumdaydı. Sol kolum ve bacağım serbestti. O an öleceksem beni bir bütün olarak çıkarsınlar diye düşündüm ve kolumu sıkıştığı yerden çıkardım. Cam kesiklerim vardı onları yalayarak kanamaları durdurdum. Sonrasında 07.30’da telefonumun alarmı çaldı onu fark ettim ama şebeke yoktu. Telefonumu fener olarak kullanıp çevreme baktım. Sağ çaprazımda arkamda bir boşluktan hava geliyordu. Vücudumda bir problem yoktu. Rasyonel düşünmeye başladım.

Haberin Devamı

Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

‘BENİ BURADA UNUTMAYIN’

Ben birinci kattayım üzerimde 8 kat daha var. Beni ekip gelip çıkarması en iyimser tahminle 30 saati bulur dedim. Bölük pörçük uyudum uyandım. İkinci deprem olduğunda artık o anda zaten yerin dibindeyim sonum geldiyse gelsin demeye başladım. İkinci gün makine sesleri duydum. Sonra bir adamın ‘Sesimi duyan var mı’ diye seslendiğini duydum. Ben de tüm gücümle avazım çıktığı kadar bağırdım. Beni duydular ‘Korkma seni çıkaracağız sakin ol’ dediler. Ben onlara ‘Ben hayattayım beni unutmayın’ dedim. 14-16 saat sonra da beni çıkardılar.

Haberin Devamı

DUA EDENLER, BAĞIRANLAR...

Binanın çökmesinin ardından ilk 8 saat kurtarılmayı bekleyen insanların seslerini duydum. Bağıranlar, dua edenler, ağlayanlar, yardım edin diyenler. Ama sonra o sesler sustu.

Ben enkazda nasıl avazım çıktığı kadar bağırdımsa vakti geldiğinde o enkazda yaşamını yitirenler için bağıracağım, onların sesi olacağım. Orada Kıbrıslı küçük kardeşlerim, ablalarım, abilerim, meslektaşlarım, arkadaşlarım hayatlarını kaybetti. O enkazdan hayatını kaybeden insanların haklarını aramak, ruhlarını rahat ettirmek çıktığımı düşünüyorum. Peşlerini bırakmayacağım. Bu işin sonunda o insanlar tutuklanacak, yargılanacak ve cezalarını alacak, kaçışları yok.”

Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

İsias Otelin sahipleri ve yöneticileri Ahmet, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt tutuklandı

30 REHBER YAŞAMINI YİTİRDİ

Haberin Devamı

Depremde yıkılan İsias Otel enkazında Mehmet Kalaycı, Johanna Carolina Kap, Aykut Bulut, Turgut Mustafa Yedek, Ukba Alhomsi, Tahsin Cem Efe, Fikri Töre, Müzeyyen Gökçen, İmran Aydoğdu, Önder Cırık, Emin Uysun, Ömer Tabarlı, Kağan Yıldız, Umut Ulaş Tan, Ozan Koç, Samet Burak Bingöl, Hazal Baytekin, Çiğdem Şimşek, Çağkan Yılmaz, Nazımcan Hartlap, Tayfun Dal, Tamer Özdoğru, Sefa Veysel Yaşar, İdris Talha Kartav, Bahtiyar İsrafioğlu, Ali İsrafiloğlu, Ali Osman Aydın, Hasan Öz, Etem Yedek ve Lenur Seyfettinoğlu hayatını kaybetti.

Isias cehenneminden çıkan Anıl Zeybek: İlk 8 saat ses vardı, sonra...

HEPSİ YAŞAM DOLUYDU

Depremde kendi gibi turist rehberi olan Erhan Kap’la evli olan Kolombiyali rehber Johanna Carolina Kap da yaşamını yitirdi. Nevşehirli rehberler baba Turgut Mustafa Yedek ve oğlu Etem Yedek de enkazda hayatlarını kaybeden isimlerden. Rehber Nazımcan Hartlap da otelin enkazından sağ olarak çıkarıldı ama kaldırıldığı hastanede iç kanamadan yaşamını yitirdi. Hartlap’dan geriye çıkarıldığı sırada kurtarma ekiplerine ettiği teşekkür kaldı.

ÇİN’DE ÇOK ÜNLÜ İSİMDİ

Haberin Devamı

Rehber kafilesinde yer alan İdris Talha Kartav da enkaz altında yaşamını yitirdi. Xiamen Üniversitesi’nde öğrenim görmek için 2010 yılında Çin’e giden Kartav, Çin kanalında Informal Talks programının daimî konukları arasında yer alarak Çin’de çok sayıda hayran kazandı. Çinli sosyal medya platformlarında 1 milyonun üzerinde takipçisi bulunan Kartav, uzun yıllar boyunca Çin’deki kültürel ve sosyal projelerde aktif şekilde yer alarak Türk kültürünün tanıtılmasına katkıda bulundu. Kartav, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde Çin danışmanı olarak görev yapıyordu. Çin’de Xiao Tang Qiang adıyla bilinen 31 yaşındaki Kartav, bir kız çocuğu babasıydı.