Gündem İlk çekilme Rakka ve Ayn el Arab’dan

İlk çekilme Rakka ve Ayn el Arab’dan

26.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın çekilme kararına rağmen ABD askerleri Suriye’nin kuzeyinde varlığını sürdürüyor. İlk çekilmenin Ayn el Arab ve Rakka bölgesinden başlayacağı ileri sürüldü

İlk çekilme Rakka ve Ayn el Arab’dan

ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden nasıl çekileceğine ilişkin tartışmalar sürüyor. ABD güçlerinin bölgede çekilmeye yönelik hazırlık yaptıkları gözlenirken, ilk çekilmenin Ayn el Arab (Kobani) ve Rakka bölgesinden olacağı ileri sürüldü. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Menbiç sınırına sevkiyatı da sürüyor. ABD askerleri de bölgede hâlâ varlıklarını sürdürmeye devam ediyor. ÖSO ile terör örgütü YPG/PKK’nın bulunduğu bölgeleri ayıran Sacur Çayı’nda ABD askerlerinin yerine Fransız Özel Kuvvetleri’nin devriye attığı gözlendi.

Haberin Devamı

TSK’nın harekâta yönelik sevkiyatı dün de devam etti. Sevkiyatın özellikle Fırat’ın batısında yer alan Menbiç ve doğusunda yer alan Ayn el-Arab sınır hattına yönelik yapıldığı görüldü. Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarına katılmış deneyimli savaşçılardan oluşan ÖSO’nun özel birlikleri de Menbiç sınır hattına konuşlandırıldı. Bazı ÖSO güçleri Menbiç’in yanı sıra Tel Rıfat bölgesine kaydırıldı.

Fransızlar devriyede

Çekilme kararına rağmen ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlığı sürüyor. Menbiç’te bulunan ABD güçlerinin görevlerini sürdürdükleri ve kontrol noktaları ile mevzilerde kalmaya devam ettikleri belirtildi. TSK’nın ve ÖSO’nun sınır hattına mevzilenmesi, bölgedeki Fransız askerlerini harekete geçirdi. Daha önce ABD askerlerinin devriye attığı Menbiç ile Cerablus’u ayıran Sacur Çayı hattında bu kez Fransız özel kuvvetleri görüldü. Fransızların sınır hattında zırhlı araçlarla devriye atması sınır hattına konuşlanan ÖSO birlikleri tarafından gözlendi. Bölgeden çekilme hazırlığı yapan ABD güçlerinin, önce hangi bölgelerden çekileceğinin Türk ve ABD heyetleri arasında yakın zamanda yapılması beklenen görüşmelerde netleşmesi bekleniyor. ABD askerlerinin bölgeden çekilirken hangi noktaları kullanacağı bilinmiyor. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, ABD askerleri Ayn el Arab’ın güneyi ile Rakka’dan çekilme hazırlığı yapıyor.

Haberin Devamı

ÖSO’dan nokta atışı

Menbiç sınır hattına konuşlanan ÖSO güçleri terör örgütü YPG/PKK’nın hareketlerini de yakından izliyor. Terör örgütünün hareketli olduğu noktalara belirli aralıklarla nokta atışları yapılıyor. Önceki akşam ve dün, Menbiç’in bazı köylerine uçaksavarla nokta atışları yapıldı. Karşılık verilmesi üzerine kısa süreli bir çatışma yaşandı. Esad yönetimi ile Rus birliklerinin de hareketli bölgelere yönelmeleri dikkati çekti. Rus destekli rejim güçleri Deyr ez Zor’a yöneldi. Bölgedeki kaynakların iddiasına göre, Rus güçleri Havika Mahallesi’ne, rejim birlikleri de kentin güney girişinde yer alan Esad Hastanesi yakınlarındaki Riyadiyye Mahallesi’ne takviye güçler gönderdi.

Haberin Devamı

‘Rusya, bölgenin rejime teslim edilmesini istedi’

PYD’nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanları İlham Ehmed ve Riyaz Dirar’ın Fransa’dan sonra Rusya’da gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntıları yerel medyaya yansıdı. İddiaya göre Rusya, SDG’nin DAEŞ’tan aldığı, Arapların yoğun yaşadığı Deyr ez Zor, Rakka, Heseki ve Menbiç kentlerini Suriye rejimine teslim etmesi karşılığında rejim askerlerinin Türkiye sınırına yerleştirilebileceği önerisinde bulundu. Rusya’nın ayrıca PYD’nin kontrolündeki kuzey Suriye kentlerini ise rejim ile PYD’nin ortak idare etmesini gündeme getirdiği öne sürüldü. MSD ise Rusya aracılığıyla rejim adına yapılan önerilerin, tarafların doğrudan ve açık müzakere etmesi şartıyla kabul edilebileceğini aktardı. Bölgedeki kaynaklar, rejim güçlerinin Menbiç sınırına girmesinin yapılan görüşmelerde mesafe alınmasından kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.