Gündem ‘İlk kez İstanbul’da bol su kullandık’

‘İlk kez İstanbul’da bol su kullandık’

13.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülkeleri Tanzanya’da su sıkıntısı çeken Masai kabilesi üyeleri, ilk kez bir hafta kaldıkları İstanbul’da doya doya su kullandıklarını söyledi. Masaililer, “Bizim ömrümüz su aramakla geçiyor. İstanbul’da musluktan temiz su akıyor, bunun kıymetini bilin” dedi.

‘İlk kez İstanbul’da bol su kullandık’

Çiğdem Yılmaz - İstanbul / Afrika ülkesi Tanzanya’nın Arusha bölgesinde yaşayan ve ülkelerinde temiz suya erişmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalan Masai kabilesinden 6 kişi geçen hafta İstanbul’daydı. Bir hafta kaldıkları İstanbul’da hayatlarında ilk kez doya doya su kullandıklarını belirten Masaililer, “Yaşamımızın çoğu su aramakla geçiyor. Dünya değişiyor, suyun değerini bilin. Siz su konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz ama suyunuzu dikkatli kullanmadığınızda bu sorunlarla karşılaşırsınız. Günlerdir buradayız ve musluğu her açtığımızda temiz su akıyor, bunun kadar güzel birşey var mı?” dedi.

Haberin Devamı

‘TOPRAKLARIMIZ KURUYOR’

İklim değişikliği, küresel çatışmalar ve nüfus artışı, dünyanın birçok yerinde su kaynaklarını tehdit ediyor. Dünya nüfusu 8 milyara yaklaşırken yeryüzünde 2 milyar insanın güvenli içme suyuna erişimi yok. Afrika ise yıllardır su sorunuyla karşı karşıya. Şiddetini her yıl artıran kuraklık yüzünden su kaynaklarının yetersiz kaldığı kıtada birçok köy temiz suya ulaşamıyor. 6 Masaili sorunu duyurmak için geldikleri İstanbul’da “su mutluluğu” yaşadı. İklim değişikliğiyle topraklarının daha da kuruduğunu söyleyen, su sorunlarının çözümü için destek arayan Masaililer, geleneksel kıyafetleri ve başlarına koydukları su kovalarıyla Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Sultanahmet ve Üsküdar’da yürüyerek Afrika’daki su sorununa dikkat çekti. Uluslararası Su Kuyusu Yardım Derneği’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Masai kabilesi üyeleri, ülkelerindeki su kıtlığını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’DE YAŞAYAN KİŞİLER ÇOK ŞANSLI’

Tanzanya’da hayvancılık yapan Feride İbrahim Mtumwa (48) ülkesinde günde 4 - 5 saat su aradıklarını söyledi. Bazen su bulamadıklarını anlatan Mtumwa da ilk defa Tanzanya dışına çıkmış. Köylerinde yıllardır su sıkıntısı olduğunu belirten Mtumwa, “Ülkemizdeki ev işlerinin tamamını kadınlar yapıyor. Buraya gelmek başta beni tedirgin etti ama gelince memnun kaldım. İnsanlar burada su sıkıntısı yaşamıyor, çok şanslılar” dedi.

‘İlk kez İstanbul’da bol su kullandık’

‘İLK DEFA SU KESİLİR Mİ DİYE DÜŞÜNMEDİK’

Adam Salum Choggy (41): “Afrika’da özellikle köylerimizde büyük su sıkıntısı yaşanıyor. Çiftçiyim ve suya ihtiyacım var. Ayrıca sağlık hizmeti sıkıntısı da yaşıyoruz. Biz kendimizi bildik bileli su sıkıntısı çekiyoruz. Türkiye’de ilk defa kesilir mi diye düşünmeden doya doya su kullandık. Bizim bölgede, suyun olduğu yerlerde de her zaman su verilmiyor. Belli saatlerde, belli yerlere su veriliyor. İstanbul’da bu sorunu hiç düşünmedik.”

‘MUSLUĞU AÇINCA AKMASI ŞAHANE BİR DURUM’

Tanzanya’da hayvancılık yapan Abdulbakar Mahakum Dachi (40) en büyük problemlerinin su olduğunu aktardı: “Afrika’da temiz su bulmak çok zor, altyapı yok. İstanbul’a gelme nedenimiz de, yaşadığımız su sıkıntısına dikkat çekmekti. Suyun değerini bilin. Belki şu an sıkıntı yaşamıyorsunuz ama suyunuzu dikkatli kullanmadığınızda bu sorunlarla karşılaşırsınız. Günlerdir buradayız ve musluğu her açtığımızda temiz su akıyor, bunun kadar güzel şey var mı?”

Haberin Devamı

‘BİR KOVASI BİLE ÇOK DEĞERLİ’

Saide Said Juma (36) Tanzanya’nın köylerinde özellikle büyük su sıkıntısının yaşandığını ve kadınların su bulmak amacıyla her gün saatlerce yürüdüğünü söyledi. İlk defa Tanzanya’nın dışına çıktığını ve ilk defa uçağa bindiğini anlatan Juma, Türkiye’nin su konusunda şanslı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bir haftadır buradayız ama suyla ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Kaldığımız otelde 7/24 su akıyordu ve bu mucize gibi birşey. Musluğu her açtığınızda su akıyor. Su çok değerli birşey, suyunuza sahip çıkın. Türkiye’ye çok teşekkür ederiz. Ülkemizde çok fazla suyu kuyusu, sizlerin sayesinde açıldı. Burada insanlar düşünmeden suyu kullanabilir ama bizim için bir kova su bile çok değerli.”

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Cem Tekkeşinoğlu Milliyet