Gündem İlk sınav ‘Mantık’ta adayları zorladı

İlk sınav ‘Mantık’ta adayları zorladı

11.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

LYS maratonu, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı ile başladı. Sorular müfredata uygundu. Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları çalışan adayların yapacağı nitelikteydi. Adayların, ilk kez karşılaştığı açık uçlu sorular da oldukça kolaydı. Sınavda, sadece bilgi ağırlıklı olan Mantık soruları, adayları zorladı. Uzmanlara göre sınavda hatalı soru bulunmuyor

İlk sınav ‘Mantık’ta  adayları zorladı

Üniversiteye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), dün gerçekleştirilen Sosyal Bilimler (LYS-4) oturumuyla başladı. Türkiye’de 81 ilde ve Lefkoşa’da düzenlenen sınav, saat 10.00’da başladı, 135 dakika sürdü. LYS-4’te, Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri yer aldı. 538 bin 885 adayın başvurduğu LYS-4, hem bu yılın ilk sınavı hem de adayların ilk kez açık uçlu sorularla karşılaşacağı sınav olması nedeniyle çok heyecanlı başladı. Ancak açık uçlu sorular da dahil, genel olarak kolay sorulardan oluşan LYS-4 adayları üzmedi.
Beş oturumda gerçekleştirilecek LYS kapsamında bugün, LYS-1 Matematik Sınavı yapılıyor. ÖSYM’nin verdiği bilgilere göre 2017 LYS’ye 1 milyon 72 bin 396 aday başvurdu. Tıp, hukuk başta olmak üzere gözde programların puanlamasında etkili olan LYS-1’de ise bugün, 839 bin 124 yarışıyor.
LYS-4’te alınan puanlar, adayların TS-1 ve TS-2 puanlarının hesaplanmasında LYS-3 ile birlikte kullanılacak. Adaylar, TS-1 puanlarıyla aralarında Coğrafya Öğretmenliği, İlahiyat, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Animasyon gibi programları; TS-2 puanıyla da Gazetecilik, Görsel Sanatlar, Halkla İlişkiler, Radyo Televizyon ve Sinema, Sanat Tarihi, Türkçe Öğretmenliği gibi programları tercih edebilecekler.
Tarih, YGS tarzındaydı
Uzmanlara ve adaylara göre LYS-4, geçen yıla göre kolaydı. Müfredat dışı, hatalı ya da çeldirici soru bulunmuyor. Düzenli çalışan bir adayın rahatlıkla yapacağı düzeyde olan sorular, genel olarak bilgiye dayalıydı. Bu yıl ilk kez karşılaşılan açık uçlu sorular da yapılabilecek düzeydeydi. Testlere göre Doğa Koleji, Nesibe Aydın Okulları, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Uğur Okulları bölüm başkanlarının yorumları ise şöyle:
Müfredat dışı soru bulunmuyordu. Tarih soruları YGS tarzındaydı. Konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınavdı. Sorular genel olarak bilgiye dayalıydı. Yorum gücü gerektiren sorular da vardı.
Sorularda görsellik de kullanılmıştı. Kronoloji, eşleştirme ve öncüllü sorular yine bu yıl da soruldu.
Açık uçlu soru, 12. sınıf müfredatından geldi. 20. yüzyılın en önemli buluşlarından olan ENIAC’ın hangi alanda yapılan bir çalışma olduğu soruldu.
Düzenli çalışanların kolay yapabileceği sorulardı. 5-6 soru ayırt edici nitelikteydi.
Coğrafya’da yorum ağırlıklı
Sorular, tüm lise müfredatından LYS formatını kapsayacak şekilde hazırlanmış. Müfredat dışı soru yoktu. Hem yorum hem de bilgiyi ölçmeye yönelik sorulardı.
Geçmiş yıllarda Coğrafya-2’de çıkan soruların konu dağılımına uygundu. Yorum ağırlıklı ve orta düzeyde zorluğa sahip, çalışanın rahatlıkla yapabileceği bir sınavdı.
YGS’de harita yorumlamak üzere gelen sorular bu sınavda da yer aldı.
Açık uçlu soru formatında yer alan Kiel Kanalı sorusu hem müfredata uygun hem de adayların harita bilgilerini değerlendirecek ölçüde hazırlanmıştı.
LYS-4 formatına uygun olarak dünya coğrafyasına ağırlık verilmiş.
YGS’de alışılagelen konu başlıkları LYS-4’te de artık çıkmakta. Özellikle YGS’de her yıl beklenen Dünyanın Şekli ve Hareketleri konusu bu sınavda da çıktı.
Genel itibariyle verilen temel bilgiler kullanılarak yapılabilecek rahat bir sınavdı. Çeldirici yönü kuvvetli soruları yoktu.
Din soruları kolaydı
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları müfredata uygundu. Önceki yıllarda olduğu gibi paragraf yorumu ve kavram bilgisini sorgulayan nitelikte sorular vardı.
2016 LYS ve 2017 YGS’ye göre biraz daha kolaydı.
Sorulardan 2 tanesi doğrudan bilgi gerektiriyor, 6 soru ise “anlam-yorum-paragraf” sorusu biçimindeydi. Bilgi gerektiren soruların biri İslam mezhepleri, diğeri ise Musevilik konularından geldi.
Sorularda önceki LYS’lere göre bilgi daha ön plandaydı. Sürprizin yaşanmadığı sınavda soruların genel olarak zorluk derecesi orta düzeydeydi. Allah’ın sıfatları ile ilgili soru, çıkmasına kesin gözüyle bakılan sorular arasındaydı.
Müfredat perspektifinde çalışan bir adayın zorlanmayacağı seviyede olduğu, çeldirici unsurların olmadığı, analiz ve yorum sorularının ise orta düzeyde olduğu görülüyor.
Dini konularda donanımlı adayların kolay, bilgi birikimi olmayan adayların nispeten zor bulduğu bir sınavdı.

Sınav takvimi

Sınavlar Tarih Saat
LYS-1 (Matematik) Bugün 10.00
LYS-2 (Fen Bilimleri) 17 Haziran 10.00
LYS-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 14.30
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 10.00
Sonuçlar 11 Temmuz 2017’de açıklanacak.

Sosyal bilimler’de, Mantık seçici olacak

2017 LYS-4 Felsefe Grubu soruları, konu dağılımı açısından önceki yıllarla uyumluydu. Müfredat dışı soru yoktu. Açık uçlu soru psikoloji dersinin savunma mekanizmaları konusundan geldi.
Adayların bir kısmı, sosyolojide verilen metinle sorudaki terimleri eşleştirmekte zorlandı.
Psikoloji soruları bilgi ağırlıklı, sosyoloji soruları daha çok kavram bilgisinin yorumlanmasını gerektiriyordu. Sorular uzun paragraflardan oluşuyordu.
Öğrencilerin en çok zorlandığı mantık soruları da bilgi ağırlıklıydı. Mantıkta işlem ağırlıklı sorular yer aldı. Bilginin yanı sıra test tekniği ve zaman yönetimi konularında iyi olmayı gerektiriyordu. Bilgisinden emin olmayan, zamanı iyi yönetemeyeni eleyecek bir sınavdı. Mantık soruları ayırt edici olacak.

LYS’de ilk gün çok kolay geçti!

Yüzbinlerce gencin üniversiteli olmasına sayılı günler kaldı. Dün başlayan LYS Maratonu, bu umutlarını daha da pekiştirdi.
LYS’de ilk tur, kime sorsanız çok kolaydı.
Sınavdan hemen sonraki ilk izlenimler, soruların önceki yıllara ve beklentilere göre çok daha kolay olduğu yönünde.
Görünen o ki, ÖSYM de, MEB gibi soruları kolaylaştırarak, herkesi mutlu etmenin peşinde.
LYS-4’te soruların tümünü yapan çok sayıda aday çıkarsa hiç şaşırtıcı olmaz. Peki bu ne anlama geliyor?
Bu bir sıralama sınavı olduğu için ortalamalar yükselir ama değişen fazla bir şey olmaz.
Peki, kolay başlayan LYS, kolay devam eder mi?
Onu biraz da bugünkü sınavlar belirleyecek.
Dağ, fare doğurdu
Eğer bugün de kolay sorular gelirse, gelecek hafta da devam edecek demektir.
Hatırlanacağı gibi TEOG-2’de tam 17 bin full çeken olmuştu!
Benzeri bir durum, LYS testlerinin tümü için düşünülmese de bazılarında gerçekleşebilir ama bunun için tüm sınavları beklemekte yarar var.
Özellikle Tarih’te yoruma dayalı çok soru olduğu söylendi.
Bu da muhakeme gücü yüksek öğrencilerin işine yarıyacak.
O konuda, hiç bilgileri olmasa da sonuca gidebildiler...
Peki açık uçlu sorular, bir farkındalık yarattı mı?
Evet demek mümkün değil.
Dağ fare doğurdu denilebilinir.
Yanlış ya da tartışmalı soru konusunda, ilk izlenimler, yok yönünde ama beklemek sanki daha doğru olacak.
Pek çok kurumun tüm soruları doğru açıklamasından sonra, alanında uzman hocaların yanlış dediği birçok soru iptal edildi.
Bu yüzden birkaç gün daha beklemekte yarar var.
Sınava erkenden gidin
Tüm gelişmeleri izlemeye ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Dün yine sınava geç kalanlar, uyarılara rağmen, telefonla, takıyla, cüzdanla gidenler vardı.
Ne olur, bugün ve sonraki sınavlara yanınızda hiçbir şey olmadan ve erkenden gidin ki, emekleriniz heba olmasın.
Herhangi bir puan türünde puanınızın hesaplanabilmesi için en az 0.5 netinizin olması gerekiyor. Bu yüzden, çok emin olmadığınız soruları cevaplamayın ki, doğrularınız hepten gitmesin. Puanınız hesaplansın.
Ve içinizi rahatlatacak bir tespit:
Sayı hiç önemli değil, yapabildiğiniz kadar net çıkarın, bir yerlere mutlaka girersiniz...
Başarı dileklerimizle...

Süre yetmedi

‘Tarih yoruma dayalıydı’
Beyza Tutkun: Birkaç zor soru dışında kolay bir sınavdı. YGS kadar zor bulmadım. Tarihte ilk 20 soru yoruma, sonrası ise bilgiye dayalıydı. İlk soruları bilmeyen bile yapardı. Sadece biraz felsefe sorularında zorlandım.
‘Arapça terimler vardı’
Cenk Konucu: Soruların yarısı kolay, yarısı zordu. Ortalama bir sınavdı diyebilirim. Ben kitapçık olayını saçma buldum. Her test için ayrı kitapçık verdiler. Bu da zaman kaybına neden oldu ve dikkatimiz dağıldı. Bir de Din’de Arapça terimler vardı bu terimlerde zorlandım.
‘Psikoloji zorladı’
Enes Mert: Felsefe gurubu hariç, sınav kolaydı. Tarih ve Coğrafya yorum ağırlıklıydı. Felsefe’de uzun sorular vardı. Özellikle psikolojide zorlandım. Açık uçlu sorular da gayet kolaydı.
‘Sınav kolaydı’
Çetin Kuş: Bence sınav kolaydı. Sadece biraz sosyolojide zorlandım. Ezber sorular bekliyordum ama Tarih yorum ağırlıklıydı. Bir soruda iki şık arasında kaldım. Coğrafya da yoruma dayalıydı, bir şema vardı, o bana zaman harcattı.
‘Müfredata uygundu’
Melisa Ekmekçi: Sorular güzeldi. Kolay geçti. Biraz Felsefe’de mantık sorularında zorlandım. Müfredata uygundu. Açık uçlu sorular da güzeldi. Biraz süre yetmedi.
‘Bilgi ağırlıklı bekliyordum’
Aslı Kekum: Felsefeyi kolay buldum. Tarihte genelde yorum vardı. Ben daha çok bilgi ağırlıklı soru bekliyordum, şaşırdım. Yorum sorularının çok olması nedeniyle diğer alanlardan girenler de rahatlıkla yapabildi. Bu da sözelciler için kötü olabilir.
‘Felsefe soruları uzundu’
İlayda Akdemir: Felsefe çok uzundu ve süre yetersizdi. Özellikle sosyoloji çok zorladı. Hem uzun hem de üzerinde düşünmek gerekiyordu. Tarih’te yorum soruları çoktu. Coğrafya basitti. Açık uçlu soruları anlaşılırdı ama zordu. Bir de kitapçık dağıtımı yüzünden çok zaman kaybettik. Sorulara zamanım yetmedi.
l Ozan Ömer Kadüker İstanbul

YARIN: LYS’de puanlama nasıl olacak? Bölümlere göre kaç net yapmak gerekiyor?