Gündem İmar barışı başvuru tarihleri! İmar barışı kayıt ücreti ne zaman yatırılacak?

İmar barışı başvuru tarihleri! İmar barışı kayıt ücreti ne zaman yatırılacak?

17.09.2018 - 14:52 | Son Güncellenme:

İmar barışı başvuruları alınmaya devam ediyor. E-devlet üzerinden alınan imar barışı başvuruları 8 Haziran tarihinde alınmaya başladı. Binlerce iskansız yapı için vatandaşlar başvuru işlemlerini sürdürüyor. Peki İmar barışı başvurusu için son gün ne zaman?

İmar barışı başvuru tarihleri İmar barışı kayıt ücreti ne zaman yatırılacak

Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen "İmar Barışı" düzenlemesine başvurular devam ediyor. Söz konusu imar barışı 31 Aralık 2017'ye kadar yapılan yapıları kapsıyor. Vatandaşların e-devlet üzerinden 8 Haziran'da başvurularını yapmaya başladığı düzenleme kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi almak için müracaat edenlerin sayısı, 2,3 milyonu aştı.

Haberin Devamı

İMAR BARIŞI İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Başvurularının 8 Haziran'da başladığı İmar Barışı için 31 Ekim 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvuru yapılabilecek. Ayrıca Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı bulunuyor. Vatandaşlar 24 Haziran'a kadar hazırlanması beklenen ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek.

Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak. İmar Barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek.

Haberin Devamı

İMAR BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İmar barışı kapsamında başvurular alınmaya devam ediyor. Vatandaşlar İmar barışı başvurularını E-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor. Başvuruda bulunacak olan vatandaşlar İskansız yapıları için bağlı bulunduğu belediyeden gerekli bilgileri öğrendikten sonra başvuru işlemlerini tamamlayabiliyor. Başvurun ardından vatandaşlar yapı kayıt belgesi bedeli olan ücreti 31 Aralık tarihine kadar ödeyebilecek. İmar barışı için başvurular 31 Ekim 2018 tarihinde sona erecek.