Gündem İnce ayar diplomasi

İnce ayar diplomasi

21.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, terörist unsurlara karşı askeri harekâtta kararlı olduğunu MGK toplantısında tüm dünyaya duyurmuştu. Buna paralel olarak yürütülen hazırlıklar kapsamında da Rusya, İran ve ABD ile diplomatik temas kanalları sürekli açık tutuldu

İnce ayar diplomasi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’deki PKK/YPG unsurlarına karşı Afrin ve çevresinde başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın öncesinde askeri hazırlıkları tamamlanmasına paralel olarak “ince ayar” bir dizi diplomatik temaslarda bulunuldu.

Haberin Devamı

Türkiye, çarşamba günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayınlanan bildiriyle Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından önemli bir tehdit oluşturan terör koridoru girişimi ve Afrin bölgesindeki terörist unsurlara karşı askeri harekâtta kararlı olduğunu tüm dünyaya duyurdu.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan, perşembe günü Rusya’ya giderek temaslarda bulundu. Diplomatik kanallardan İran ile de temas kuruldu.

Hava sahası boyutu

Temaslarda, Afrin bölgesinde gözlemci olarak bulunan Rus askeri güçlerinin bazı yerlerle ve bir hat planına dayalı olarak sınırlı çekileceği belirtildi. Türk sınırına yakın Mining hava üssünü ise Rus güçlerinin karayolu hattı üzerinde bulunması nedeniyle stratejik değerde gördüğü dile getirildi. Türkiye, Suriye’nin hava sahasının Türk savaş uçaklarına açılmasını da, Rusya ile yürütülen diplomatik temaslar sonucu sağladı. Rusya’nın rejim üzerindeki etkisi sonucu, Suriye hava sahası Türk savaş uçaklarına açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye, Rusya ve İran’dan üst düzey diplomatların katılımıyla 19 ve 20 Ocak tarihlerinde Soçi’de teknik düzeyde Suriye konulu toplantı yapıldı. Son olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar; ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile harekattan önce telefonla ayrı ayrı görüştü. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmenin gelen talep üzerine yapıldığı kaydedildi.

Büyükelçiler çağrıldı

ABD, İran ve Rusya’nın Ankara’daki büyükelçilik misyon şefleri de, dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak harekatla ilgili olarak bilgilendirildi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bir mektupla bilgilendirdi.

İnce ayar diplomasi

Suriye’ye bildirim

Dışişleri Bakanlığı, Afrin bölgesine yönelik Zeytin Dalı harekatıyla ilgili olarak Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na bildirimde bulundu. Suriye’nin Ankara Büyükelçiliği, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasından sonra kapatıldığı için diplomatik resmi iletişim İstanbul’daki başkonsolosluk üzerinden yürütülüyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) diğer üyeleri olan İngiltere, Fransa ve Çin büyükelçilerinin de “Zeytin Dalı Harekatı” hakkında bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağrılacağı bildirildi.