Gündem İngiltere’de boksöre 70 bin sterlin

İngiltere’de boksöre 70 bin sterlin

21.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da dünyaca ünlü müzayede evi Sothebys’de ilk kez görücüye çıkan yaklaşık 70 eserin yarısı, sergi başlamadan satıldı. Eserleri satın alaların hiçbirinin Türk olmadığı belirtildi

İngiltere’de boksöre 70 bin sterlin

İngiliz gazetesi Daily Telegraph, Londra’nın meşhur sanat merkezi Saatchi Galeri’sinde düzenlenen ilk Türk güncel sanatı sergisi daha kapılarını açmadan büyük başarı elde ettiğini yazdı. “Bu günlerde Türkiye’yi konuşuyoruz” başlıklı haberde, ‘Tehlikeli Zihinlerin İtirafları’ adlı sergide büyük çoğunluğu Londra’da ilk kez görücüye çıkan yaklaşık 70 eserin neredeyse yarısının, daha sergi başlamadan satıldığı belirtildi.
19 Türk sanatçının eserlerinden oluşan serginin kuratörlüğü, 2008’deki Contemporary İstanbul Fuarı’nı ziyaret eden Singapurlu Jason Lee ve İtalyan Carlo Berardi tarafından yapıldı.
Daily Telegraph haberinde, “patlama yaşayan modern ve güncel Türk sanatı piyasasının” dünyaca meşhur İngiliz müzayede evi Sothebys’in bile Türk sanatçıların eserlerini üçüncü defa müzayedeye çıkarmasına yol açtığını vurguladı.
Gazete, Londra’daki ilk Türk sanatı müzayedesinin Mart 2009’da Sotheby’s tarafından gerçekleştirildiğini ve ekonomik krize rağmen bu müzayedede alt beklenti olan 1.3 milyon sterline (3 milyon 250 bin TL) ulaşıldığını hatırlattı. Bu müzayedede, 40 bin sterlinden satışa çıkan Taner Ceylan’ın “Ruhani” adlı tablosu 70 bin sterline (174 bin TL) Ömer Koç tarafından satın alınmış, alıcıların üçte ikisini de Sothebys’den ilk kez alışveriş yapan Asya, Ortadoğu ve Kuzey Amerikalı sanatseverler oluşturmuştu.
Sotheby’s bir yıl sonraki ikinci Türk sanatı müzayedesinde de 2.4 milyon sterlinlik (6 milyon TL) kâr elde etmiş, “Türkiye, önümüzdeki 10 yılın en heyecan verici çağdaş sanat pazarlarından biri” açıklamasında bulunmuştu.
Lee ve Berardi ise Londra’nın güney yakasındaki Saatchi Galeri’de açtıkları sergiyi bilinçli olarak Sothebys’in bu yılki üçüncü müzayedesinin hemen sonrasına denk getirmiş. Bu sergideki eserlerin, fiyatları daha da yükselmeden sanatseverler tarafından satın alındığı belirtildi. Bu bağlamda Ramazan Bayrakoğlu’nun Papa’yı alevler içinde gösteren ‘İnancın Kutsal Ateşi’ adlı eseri bir Fransız tarafından 40 bin sterline (yaklaşık 100 bin TL), Ansen Atilla’nın ‘Savaşın Silahları’ çalışması 22 bin sterline (54 bin TL), Yaşam Şaşmazer’in bronz bir kurt heykeli de 39 bin 650 sterline (98 bin TL) satıldı. Taner Ceylan’ın eserinin ise rekor bir fiyata satıldığı belirtildi. Alıcıların hiçbirinin Türk olmadığı açıklandı.
.