Gündem İngiltere ve İrlanda'dan mektup yağıyor

İngiltere ve İrlanda'dan mektup yağıyor

28.12.2011 - 12:26 | Son Güncellenme:

17 yaşındaki katil zanlısının yargılanmasına saatler kala İrlanda ve İngiltere'den olayla ilgili mektup yağdığı ortaya çıktı.

İngiltere ve İrlandadan mektup yağıyor

AYDIN’ın Kuşadası İlçesi’nden İzmir’e getirdiği, İrlandalı kız arkadaşının annesi Marian Elizabeth Graham ile onun arkadaşı Cathy Dinsmore’u bıçaklayarak öldüren R.Ç.’nin (Recep Çetin) yargılanmasına saatler kala, İrlanda ve İngiltere milletvekillerinin, sanığın kemik tespitinin yapılması için ailenin avukatı Barış Kaşka’yı mektup yağmuruna tuttuğu ortaya çıktı. Kaşka’nın, aralarında İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (İRA) siyasi kanadı Sinn Fein’den milletvekillerinin yazdıklarının da bulunduğu mektupları, perşembe günkü, ilk duruşmada mahkemeye teslim edeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kuşadası’nda bir restoranda çalışan garson R.Ç. (17), İrlandalı 15 yaşındaki Shanon Graham ile arkadaş olup, evlilik planları yapmaya başladı. Ancak kızı ve kadın arkadaşıyla birlikte ilçeye tatile gelen 54 yaşındaki anne Marian Elizabeth Graham, iddiaya göre evliliğe karşı çıktı. Bunun üzerine R.Ç., geçen ağustos ayında, kız arkadaşının tek başına yat turuna gitmesini fırsat bilerek, annesi Marian Elizabeth Graham ve tatile geldiği arkadaşı 50 yaşındaki Cathy Dinsmore’u taksiyle alışveriş merkezine götürme bahanesiyle İzmir’deki babası E.Ç.’nin bakkal dükkanına getirdi. Babasının otomobilini alan R.Ç., iddiaya göre, iki İrlandalı kadını alışveriş merkezi yerine Buca Gökdere Köyü yakınlarındaki ağaçlık alana götürdü. R.Ç., burada Graham’ı 17, Dinsmore’u 35 yerinden bıçaklayıp öldürdü, olayın ardından döndüğü Kuşadası’nda elbiselerini değiştirdi. Yat turundan dönen Shanon Grahaman, annesini bulamayınca polise haber verdi. Harekete geçen polis R.Ç.’yi gözaltına aldı. Önce suçlamaları kabul etmeyen R.Ç., daha sonra iki kadını öldürdüğünü itiraf etti. Gösterdiği yerde de iki kadının cesetleri bulundu. Zanlı R.Ç. tutuklanırken, ölen iki kadının cenazeleri, İrlanda’da toprağa verildi. Tutuklu sanık R.Ç., savcılıkta ve nöbetçi mahkemedeki ifadelerinde suçunu kabul ederek, anne Graham’ın kendisini ve kızını kıskandığını, ayırmak istediğini, bu nedenle öldürdüğünü ileri sürdü. Sanık R.Ç. hakkında, “iki kişiyi tasarlayarak kasten öldürmekö suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

MEKTUPLAR MAHKEMEYE İLETİLECEK

Haberin Devamı

Sanık R.Ç.’nin, İzmir 1’inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim önüne çıkacağı perşembe günkü duruşmaya sayılı saatler kalırken, olayın büyük yankı uyandırdığı İngiltere ve İrlanda’daki milletvekillerinin, kemik tespitinin yapılması için mahkemeye ulaştırılmak üzere mektup gönderdiği ortaya çıktı. Aralarında, İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (İRA) siyasi kanadı Sinn Fein’den milletvekillerinin yazdıklarının bulunduğu mektuplar, Graham ailesinin Türkiye’deki avukatlığını yapacak Barış Kaşka’ya ulaştı.

ORTAK ACI BİRLEŞTİRDİ

Haberin Devamı

Kemik yaşı tespitine yönelik yaptıkları başvurunun savcılık tarafından reddedildiğini, aynı talebi bu mektuplarla birlikte tekrar mahkemeye sunacaklarını dile getiren Avukat Kaşka, “İlk duruşma olacak. İrlanda ateşesi ve ölen kadınların aileleri de İzmir’e gelip duruşmayı izleyecekler. Üzücü bir durumla karşı karşıyayız. İrlanda’da olayın algılanması üzüntü verici. Turizmi de etkilemiş, bazı iptaller olmuş. Aileler, adalete güveniyorlar, ancak şüpheleri de var. Kemik yaşı tespitinin yapılmasını istiyorlar. Sanığın 17 değil, daha büyük olduğuna inanıyorlar. Hepimiz aynı kanaatteyiz. Aile, Kuzey İrlanda’da yaşadığı için İngiliz pasaportları da var. Bu nedenle iki ülkenin, büyük bir ilgisi var. İrlanda ve İngiliz parlamentosu milletvekilleri ile İRA’nın siyasi kanadından da kemik yaşı tespiti yapılmasına yönelik mektuplar elime ulaştı ve mahkemeye sunacağım. Uzun yıllar kavgalı iki kesim, bu davayla ortak acıda birleşti. Mahkemenin bu isteğimizi değerlendireceğine inanıyoruzö diye konuştu.