15.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul
Gökalp’in Bodrum’da yaşayan torunu Vedat Yurtcanlı, saldırı için “vahşet” diyerek Hitler’in askerlerinin bile müzelerdeki eserleri yakmadığını sadece çalarak Almanya’ya götürdüğünü söyledi. “BU savaşta bile yapılmaz” diyen Yurtcanlı, “Üzgün, şaşkın ve umutsuzluk içerisindeyim. Bu yapılan saldırı kötülük, vandalizm. Ziya Gökalp Diyarbakırlı’ydı. Kentin yetiştirdiği önemli bir değerdi. Fikirlerini beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz. Bizim kültürümüzde ölülere saygı duyulur. İnsan olarak utandım!” diye konuştu.
Yurtcanlı, müzede dedesinden miras kalan sigara ağızlıkları, tahta duvar saati, kalpaklar, kitaplarla gazeteci büyük dedeleri Tevfik Bey’den kalma tarihi vesikalar, gazeteler, el yazılarının küle döndüğünü anlattı. “Küle dönen antikalar, dede yadigarı eşyalar nasıl geri gelir ki?” diye soran Yurtcanlı, “Ziya Gökalp entelektüel bir aydındı. Hatırasına yapılan saldırı utanç verici” dedi.
Doğduğu ev müze oldu
Ziya Gökalp, 23 Mart 1876’da Diyarbakır doğdu. TBMM’de milletvekilliği yaptı; kültür milliyetçiliği kavramının savunucuları arasındaydı. Kimi tarihçiler Gökalp’in babası Tevfik Bey’in Zaza kökenli olduğunu ileri sürseler de Gökalp, Türk kökenli olduğunu vurguladı. Diyarbakır’ın sivil mimarlık örneklerinden kabul edilen iki katlı müze ev, 19. yüzyıl başında siyah bazalt taş kullanılarak inşa edildi. Ziya Gökalp ise 1876’da bu evde doğdu. Ev, 1956’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürüldü.