Gündem İnsan olduğumuza emin miyiz?

İnsan olduğumuza emin miyiz?

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

3. İstanbul Tasarım Bienali ziyaretçilerine “İnsan nedir ve biz cidden insan olduğumuza emin miyiz?” sorusunu sorarak insanlığın güncel sorunlarına tasarım üzerinden yeni bir okuma sunuyor

İnsan  olduğumuza  emin miyiz

Galata Rum İlköğretim Okulu’nda dün sabah, bienal küratörleri, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova’nın katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtılan 3. İstanbul Tasarım Bienali, izleyicileri güçlü bir soruyla karşılıyor: “Biz İnsan Mıyız? Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl”. Soru basit ama aynı zamanda çok derin. İnsanlık tarihinin ilk günlerine uzanıyor ve tüm dünyayı kapsıyor. Bienal bu soruya insanlığın yaşamı, ülkeler arası sınırlar, doğayla kurulan ilişki, bedenin bugün taşıdığı anlamlar üzerinden tasarımla verilen yanıtları arıyor. Bu kapsamda bienalde tasarımcıların yanı sıra, tarihçiler, akademisyenler, sanatçılar, mühendisler ve koreograflardan çok fazla iz görmek mümkün. Maymunların insan hakları kazanmasından tutun da uzaya gönderilen uydu ve uzay araçlarının yarattığı uzaydaki çöplerden, dans ederken bedenin geçirdiği değişimden Yenikapı’daki arkeolojik kazılarda çıkarılan ayakkabı izlerine kadar, insanın tasarladığı ve izini bıraktığı pek çok durum ve obje bienalde ele alınıyor. Bienal sergileri Bedeni Tasarlamak, Gezegeni Tasarlamak, Yaşamı Tasarlamak ve Zamanı Tasarlamak adlı 4 farklı proje ‘küme’sinden oluşuyor.

İşitme engellilere tur

İnsan  olduğumuza  emin miyiz


Bienalin bu yılki küratörleri, Beatriz Colomina ve Mark Wigley basın toplantısında tasarımın zenginlik, refah ve mutlulukla dolu zamanlarda değil, bir arada yaşamanın zorlaştığı anlarda gerekli olduğunun altını çizdiler. Küratörler, “Tasarım güzel bir bardak üretmek için değil, insan olarak birlikte yaşayabilmek için var” dedi. Bienalde 6 kıtadan, 13 ülkeden gelen 250’nin üzerindeki katılımcının 70’in üzerinde projesi yer alıyor. Bienal sergileri ücretsiz olarak Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X Istanbul, DEPO, Alt Sanat Mekânı ve girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde gezilebilecek. Ayrıca Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve Alt Sanat Mekanı’nda rehberli turlar da düzenlenecek. Bienalde bu yıl ilk defa işitme engellilere yönelik olarak işaret dili ile yapılacak rehberli turlar da gerçekleştirilecek. Dört hafta boyunca, üniversite öğrencileri cuma günleri bienal sergilerini Zorlu Holding sponsorluğunda, ücretsiz rehberli turla gezecek. Turlar 20 kişiyle sınırlı olacak.

Mahalleler yaratıcılığa davet ediliyor

Bienalde, tasarıma farklı açılardan
yaklaşan tasarım stüdyoları, mimarlar ve markaları, kendi mahallelerinde düzenlenecek etkinliklerle öne çıkarma hedefiyle bu sene ilk defa ‘Yaratıcı Mahalleler’ başlıklı bir etkinlik de hayata geçirdi.

‘Yaratıcı Mahalleler’ programı kapsamında Karaköy, Eminönü, Beyoğlu, TomTom Mahallesi, Nişantaşı, Akaretler, Beşiktaş, Şişli, Ortaköy, Levent, Etiler, Arnavutköy, Kuruçeşme, Sarıyer, Kadıköy ve Büyükada olmak üzere 16 mahallede 38 farklı marka farklı etkinliklerle 4 hafta boyunca kent sakinleriyle buluşacak.

Haberin Devamı

Art RevIew’un listesinde

Sanat dünyasının en prestijli yayınlarından Art Review, yılın en ilham verici ve en önemli isimlerini belirlediği 100 kişilik listeyi yayımladı. Güncel sanat dünyasının güç listesi olarak bilinen ‘ArtReview Power 100’de bu yıl ilk kez koleksiyoncu, iş adamı Ömer Koç 99 numarada yer alıyor. Koç’tan, listede Türkiye’nin sanat sahnesinin destekçisi olarak bahsediliyor. Yapılan açıklamada, Türkiye sanat ortamının 2016’da oldukça zor günlerden geçtiği ve Çanakkale Bienali’nin iptal olduğu bu ortamda Ömer Koç’un varlığının önemli olduğu vurgulanıyor. Açıklamada Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un şirketinin 2026’ya dek İstanbul Bienali’nin sponsoru olduğu, Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nı desteklediği ve 2010’da Arter’i kurduğundan bahsediliyor.