Gündem İnternet ve oyunlar gençleri esir aldı!

İnternet ve oyunlar gençleri esir aldı!

17.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden Hakkı Polat, Eskişehir Uyuşturucu ile Mücadele Derneği’nden Bayram Kök ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Muhammet Refik Tekeli tarafından hayata geçirilen “12-18 Yaş Arası Çocuklarda Sorunlu İnternet Kullanımı” başlıklı çalışma yapıldı.

İnternet ve oyunlar gençleri esir aldı

Buna göre, 12-18 yaş arası gençlerin yüzde 15’i artık internet bağımlısı. Yöntem bakımından Türkiye’nin genelini yansıttığı belirtilen araştırma kardeş ve arkadaşı ile iyi geçinen çocukların, monitör karşısında daha az vakit geçirdiğini söylüyor. Araştırma internet ve oyun bağımlılığında, sosyo-ekonomik durumun etkilerini de ortaya koyuyor. Buna göre orta düzeyde gelire sahip ailelerin çocukları daha fazla risk altında, gelir durumu iyi ve yetersiz ailelerde ise risk düşük.

Haberin Devamı

Süre eşit

Araştırmanın detaylarına göre kız çocukları, erkek çocuklarına kıyasla bilgisayar oyunlarını daha az tercih ederken, internette geçirdikleri süre ise eşit. Araştırmada, şu saptamalara yer verilmiş: “Gençlerin yaklaşık yüzde 45’i ya internet bağımlısı, ya da bağımlılığın sınırlarında bulunmakta. Araştırmanın sonuçlarına göre, 289 öğrencinin (yüzde 14.7) ortalama üzeri seviyede internet kullanıcısı olduğu tespit edilmiştir. Buradan tüm öğrencilerin yüzde 30’unun eğer gereken önlemler alınmazsa ileride internet bağımlısı çocuklar olabileceği sonucu çıkarılabilir.”

Sosyallik önemli

Araştırmanın sonuç bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor: “Arkadaşlık ilişkilerinin çocukların bağımlılık düzeylerine etkisini araştıran test sonuçları incelendiğinde, arkadaşlarıyla ilişkilerini yetersiz olarak tanımlayan çocukların bağımlılık puanlarının diğer gruplardan yüksek olduğu görülmektedir. Gençlerin gerçek hayattaki sosyal ilişkilerinden koparak, internetten edindikleri sanal sosyal ilişkilere yönelmesi onları bir sarmal içine alarak içinden çıkılamaz bir duruma sürüklemektedir.”