Gündem İpek: 271 IŞİD’li cezaevinde

İpek: 271 IŞİD’li cezaevinde

21.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Kenan İpek, 264’ü tutuklu, 7’si hükümlü 271 IŞİD’linin cezaevinde olduğunu açıkladı. İpek katliam sonrası gülme tartışması hakkında ise “Asla ana muhalefet partisi genel başkanımızla polemiğe girmem” dedi

İpek: 271 IŞİD’li  cezaevinde

Adalet Bakanı Kenan İpek, Suruç saldırısından sonra 22 Temmuz’dan bu yana PKK, IŞİD, El Kaide, DHKP/C üyesi toplam bin 673 kişinin tutuklandığını yedisi hükümlü 271 IŞİD’linin cezaevinde olduğunu belirtti. Ankara Hakimevi’nde yargı muhabirleriyle bir araya gelen İpek, Türkiye genelinde 361 cezaevinde, 173 bin 87 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyledi. İpek, tutuklu ve hükümlülerin, 164 bin 105’inin erkek, 6 bin 307’sinin kadın, 2 bin 287’sinin de suça sürüklenen çocuklardan oluştuğunu aktardı. Tutuklu ve hükümlülerin, 163 bin 391’inin adli, 7 bin 447’sinin terör, 2 bin 249’unun diğer örgütlü suçlar nedeniyle cezaevinde bulunduklarını ifade eden İpek, cezaevlerinde bulunan 25 bin 698 kişinin tutuklu, 147 bin 389’unun da hükümlü olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı


Bin 673 kişi tutuklandı

İpek, Suruç katliamı sonrasında 22 Temmuz’dan bugüne kadar PKK, KCK, YGH, YDG-H örgütüne mensup bin 308, IŞİD ve El Kaide’ye mensup 276, DHKP-C ve diğer sol terör örgütlerine mensup 89 olmak üzere toplam bin 673 kişinin tutuklandığını, bin 463 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildiğini açıkladı. 22 Temmuz itibariyle cezaevlerinde terör örgütü DEAŞ’a mensup 6 hükümlü ve 52 tutuklu bulunduğunu belirten İpek, “Bugün itibariyle 264 tutuklu, 7 hükümlü olmak üzere 271 DEAŞ mensubu cezaevlerimizde bulunmaktadır” dedi.


Öz yönetime 28 tutuklu

İpek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bazı il ve ilçelerde “sözde özerklik ve öz yönetim” açıklayan ve ilan eden belediye başkanları, il ve ilçe başkanlarıyla ilgili de şu an itibarıyla dokuz bölgede, 28 tutuklama, 23 adli kontrol kararı verildiğini bildirdi. İpek, 14 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldığını ve bu kişilerin arandığını söyledi. Cezaevlerinde terör suçundan bulunan toplam 7 bin 469 hükümlü ve tutuklunun, 5 bin 534’ünün PKK, 366’sının KCK, 292’sinin DHKP-C, 11’inin Devrimci Karargah Örgütü, 51’inin MLKP, 93’ünün TKP-ML TİKKO ve 243’ünün diğer sol örgütlerden olduğuna değinen İpek, 6 bin 590 da sağ örgüt mensubu hükümlü ve tutuklu bulunduğunu bildirdi. İpek, “Bu sağ örgütler içinde ‘Paralel Yapı’ dediğimiz örgüt de var. Bundan da şu an itibariyle 112 tutuklu var” dedi. İpek, cezaevlerinde toplam 3 bin 365 yabancı bulunduğunu, birinci sırayı bin 140 kişi ile Suriyelilerin oluşturduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Kovuşturma izni 862 tane
İpek, “Cumhurbaşkanımızın halk tarafından seçildiği tarihten itibaren bin 300 dosya üzerinden kovuşturma izni istendi Adalet Bakanlığı’ndan, biz bunun 862’sine kovuşturma izni verdik, 30’una kovuşturma izni vermedik, diğerleri de devam ediyor” dedi. TCK’nın “Türklüğü, cumhuriyeti, devleti ve organlarını aşağılama” suçunu düzenleyen 301. maddesiyle ilgili bin 94 dosyada kovuşturma izni istendiğine değinen İpek, bunlardan da 198’ine izin verdiklerini, 837’sine ise eleştiri sınırları içinde kaldığı gerekçesiyle izin vermediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Tutuklu iki gazeteci var’
İpek, tutuklu gazetecilerle ilgili olarak da sürekli spekülasyon yapıldığını belirterek, “Kayıtlara göre gazeteci olduğunu beyan eden 42 kişi ceza infaz kurumlarında bulunuyor. Bunlardan sadece 2’sinin basın kartı sahibi. Hiçbiri gazetecilik faaliyeti nedeniyle ceza infaz kurumlarında bulunmuyor. Suçları, terör, gasp, hırsızlık diğer suçlar. Bugün cezaevinde basın kartı olan iki kişiden Hidayet Karaca, ‘örgüt kurmak ve yönetmek’ iddiasıyla tutuklu, Yaşar Oflaz ise ‘kaynak göstermeksizin yeniden yayım’ suçundan hükümlü olduğu elimizdeki bilgilere göre anlaşılıyor” dedi.
KILIÇDAROĞLU’NA YANIT
‘Cevap vermedim vermeyi de düşünmüyorum’
Adalet Bakanı Kenan İpek, Ankara’daki bombalı saldırının ardından İçişleri Bakanı’na yöneltilen, “istifa edecek misiniz” sorusu sırasında gülümsemesini “refleks” olarak nitelendirerek, CHP CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bunu sürekli gündeme getirmesini eleştirdi.
Ankara Hâkimevi’nde yargı muhabirleriyle bir araya gelen İpek, soruları yanıtladı. İpek, Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili, “gerçekten bir ihmal varsa bu ortaya konulacak” dedi. Olayın ardından toplanan bilgileri kamuoyuyla paylaşmak için basın önüne çıktıklarını hatırlatan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden olaydan bir ay önce bakanlık görevine atandığını belirterek, şunları kaydetti: “Ben biliyorum ve şahidim ki her gün yoğun bir şeklide terörle ilgili beraber çalışıyoruz. Bir ay önce atanmış bakan, gece, gündüz çalışıyor, asla emeğini esirgemiyor. Ona gelen, ‘istifa edecek misiniz’ sorusu üzerine benim gösterdiğim refleks hâlâ tartışma konusu. Hele hele ülkemizin ana muhalefet partisinin genel başkanı bunu sürekli dile getiriyor. Ben, anayasa gereği görevlendirilmiş bir bakanım, asla ana muhalefet partisi genel başkanımızla siyasi polemiğe girmek istemem. Sayın Başbakanımız defalarca bu konuda açıklama yaptı. Benim söz söylememem, açıklama yapmamam, lafım olmadığı anlamına gelmez. Görev anlayışım ve ahlakım gereği ben bugüne kadar cevap vermedim ve vermeyi de düşünmüyorum.”
ANKARA Milliyet