Gündem İpekçi’nin kanlı gömleği ilk kez sergilendi

İpekçi’nin kanlı gömleği ilk kez sergilendi

13.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Umut ve Özgürlük Hâlâ Ayakta’ çağrısıyla 12 Eylül’de açılan sergide Roboski ve Gezi’de hayatlarını kaybedenler için özel bir köşe ayrıldı

İpekçi’nin kanlı gömleği ilk kez sergilendi

12 Eylül 1980 döneminde hayatlarını kaybedenlerin anısına Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından ‘Umut ve Özgürlük Hâlâ Ayakta’ çağrısıyla 5’incisi açılan 12 Eylül Utanç Müzesi’nde, Mahir Çayan’ın radyosu, idam edilen Deniz Gezmiş, Erdal Eren, Necdet Adalı, Necati Vardar’ın eşyaları ile Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin öldürüldüğünde üzerinde bulunan giysiler ilk kez sergilendi.

Haberin Devamı

Müzede, Roboski’de hayatlarını kaybedenler ile Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz gibi Gezi eylemleri sırasında hayatlarını kaybedenler de unutulmadı.

İpekçi’nin kanlı gömleği ilk kez sergilendi

El fenerinden bereye

Müzede, Roboski’de hayatlarını kaybedenler anısına bir köşe de ayrıldı. Cemal Encu’nun öldüğü gece üzerine bomba parçası düşmüş beresi, Serhat Encu’nun sırt çantası, Celal Encu’nun lastik ayakkabısı ve montundan kalanlar ile Fadıl Encu’nun ayakkabası, el feneri, telefon parçası ve bomba parçası sergilenenler arasında.

Müzede; Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz gibi Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatlarını kaybedenlere ait giysiler de yer aldı. Müzede, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde öldürülenlere ait elbiseler, tıraş takımları, 1980 döneminde hayatlarını kaybeden Süleyman Cihan, İbrahim Çelik, Zeki Kargın’a ait çeşitli elbiseler de sergileniyor.

Haberin Devamı

Göktepe unutulmadı

Öldürülen gazeteci Metin Göktepe anısına ayrılan bölümde, Göktepe’nin görev yaparken giydiği yeleği ve kazağı, oğlunun mezarını bulamadan geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Berfo Kırbayır’ın oğlu Cemil Kırbayır’ın pardesüsü, ceket ve pantolonu, Hayata Dönüş Operasyonu’nda Çanakkkale F Tipi Cezaevi’nde kadın hükümlülerden alınan eşyalar, 12 Eylül rejimi tarafından idam edilen Necdet Adalı’nın çakmağı, Akif Yılmaz’ın kalemi, Necati Vardar’ın saati, Osman Özcan’ın saati ve not defteri, Enver Karagöz’ün işkencede kırılan gözlüğü, Faruk Tuna’nın saati de müzede yer aldı.

İpekçi’nin kanlı gömleği ilk kez sergilendi

Gömleğinde kurşun izi
Müzede, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin 1 Şubat 1979’da öldürüldüğü gün giydiği ceketi, kanlı ve kurşun izleri bulunan gömleği ve kravatı ve basın şeref kartı da ilk kez sergileniyor. Sergilenenler arasında 29 Ocak 1983’te idam edilen Erdoğan Yazgan ile Ömer Yazgan’ın yan yana çekilmiş fotoğrafları, Ömer Yazgan’ın Harp Okulu’ndaki yıllarına ait fotoğraflar, Ömer Yazgan’ın kılıcı da yer aldı.
Gençlik hareketinin önderlerinden Mahir Çayan’ın radyosu, Kadir Manga’nın beyaz gömleği, idam edilen Deniz Gezmiş’in kazağı, 17 yaşındayken yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren’in ceketi, Hıdır Aslan’ın giysileri de müzede sergileniyor.