Gündem iPhone 4S kendini aldırır!

iPhone 4S kendini aldırır!

06.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Apple yeni iPhone’la dünyayı yerinden oynatmadı ama yeni teknolojilerle donattığı ‘4S’ adlı modeliyle iPhone tarafında talebi canlı tutacağını gösterdi...

iPhone 4S kendini aldırır

Herkes iPhone 5’i bekledi ama Apple sürpriz yaptı ve yeni model yerine şu anda piyasada satılan iPhone 4’ün daha gelişmiş versiyonu olan iPhone 4S’i tanıttı. Yeni ürünün görünümde, tasarımda iPhone 4’ten bir farkı yok. Apple açıkçası iPhone 4’ün çıkışının 16 ay sonrasında tanıtılan bu ürünle yeni kullanıcıları hedefliyor. Apple operatörlerin de moralini bozmamak adına 24 aylık kontratla iPhone alan kullanıcılarını hedeflemediğini ortaya koyuyor. Mevcut iPhone kullanıcılarının iPhone 4S modeline geçişi tarafında büyük bir beklentisi yok gibi duruyor. Benzer stratejiyi iPhone 4 öncesi, iPhone 3G’den 3GS’e geçişte de uygulamıştı.
Yeni iPhone’un özelliklerine bakıldığında içerik ve teknoloji tarafında oldukça güçlü yanları var buna karşılık ‘daha ince, daha inovatif’ beklentiye sahip iPhone kullanıcıları için bunlar pek de yeterli durmuyor.
Şunu da söylemek gerekiyor bu model Apple mağazalarının önünde uzun kuyruklar getirmeyecek olsa da, yılın son çeyreğinde, yılbaşı alışveriş döneminde bu model Apple’ın gelir tarafına ciddi katkı yapacak. Öte yandan şirketin Güney Koreli rakibi Samsung, iPhone 4S satışını durdurma adına Fransa ve İtalya’da girişim başlattı. Gelelim iPhone 4S cephesindeki yeniliklere... Öncelikle iPhone 4S’in en iddialı yanları iPhone 4’e göre iki kat daha hızlı A5 işlemcisi, 8 megapiksel kamerası (daha net ve hızlı fotoğraf çekiyor) ve hafıza kapasitesinin 64 GB’a kadar çıkıyor olması. Yeni işlemciyle birlikte cihazın indirme performansı da ikiye katlanmış oldu.

Haberin Devamı

iPHONE 4’E GÖRE NE ARTILARI VAR?
Sanal asistan ‘Siri’

Sanal asistan “Siri” uygulaması iPhone 4S modelini rakiplerinin bir adım önüne geçiriyor. Hatta pek çok analist yeni talep dalgası için sadece Siri’nin yeterli olacağı görüşünü savunuyor. Bu teknolojiyle birlikte ses kontrolü sayesinde iPhone’a komut vermek mümkün olacak. “Akıllı sanal asistan” olarak duyurulan bu servis “Havalar nasıl?” sorusuna hava durumu ekranını açarak yanıt verilmesine, “Hong Kong’ta saat kaç?” denildiğinde iPhone’un saati söyleyip, ekrana Hong Kong saatinin getirmesine aracılık edecek. Siri ayrıca, kullanıcıya gelen mesajları okuyabilecek, yakındaki restoranları önünüze dökecek, toplantılarınız öncesinde size sisle bilgi verecek. Türkçesi henüz yok, Siri İngilizce, Fransızca ve Almanca konuşuyor. Son bir not: iPhone’un yeni işletim sistemi iOS5’i yükleyen iPhone kullanıcıları bu hizmetten yararlanamayacak. Bu özellik şimdilik sadece iPhone 4S’e özel.

Haberin Devamı

8 MP’lik iki kat hızlı fotoğraf makinesi
iPhone 4 kullanıcıları tarafından beğeni toplayan 5 MP’lik kamera teknolojisi 4S’le birlikte 8 MP seviyesine yükseldi. Yeni modeldeki kamera teknolojisi yüksek seviyede sensörü, yeni nesil lensi, genişletilmiş diyaframı, yüz tanıma ve kırmızı göz engelleme özellikleriyle geliyor. Kamera üzerinden tek işlemle fotoğrafı kesme, yönünü değiştirme işlemleri de yapılıyor. Video tarafında ise yüksek tanımlı kaliteli 1080p çekim desteği geliyor.

İşlemci iki kat hızlı bataryası biraz güçlü
iPhone 4S modeli firmanın tablet bilgisayar serisinin son ürünü iPad 2’de kullanılan A5 çift çekirdekli çip teknolojiyle birlikte geliyor. Bundan böyle internette açılan sayfalar iki kat hızlı açılacak, uygulamalar hızlı yüklenecek. Yeni nesil telefonun hızlı işlemcisi batarya tarafında büyük artı getirmiyor. iPhone 4S modelinin dolu bataryası 8 saatlik konuşma yapılmasını, 3G üzerinden 6 saatlik, Wi-Fi üzerinden 9 saatlik internette gezinme süresini kullanıcıya sunuyor.

Yeni işletim sistemi iOS 5 12 Ekim’de yüklenebilecek
Apple iPhone 4S’in yanı sıra cihazlarında kullanacağı iOS5 adlı yeni işletim sistemini de tanıttı. 12 Ekim tarihinde kullanıma sunulacak yazılım iPhone 4S’le birlikte iPhone 4, iPhone 3GS, iPad modelleri, iPod Touch ürünlerinde de kullanılacak. Ancak sistem ipad2 dışındaki cihazları yavaşlatacak. Önceki gün tanıtılan bazı yenilikçi uygulamalar sadece iPhone 4S’lerde aktif hal alacak. Yeni yazılım getirdiği ilgi çekici özelliklerden birkaçı şöyle:
- Ekran aşağı doğru kaydırıldığında ‘bildirim’ başlığı altında cihaza gelen uyarı ve bildirimler görüntülenecek.
- Elektronik kitap, e-gazete ve e-dergi platformu Newsstand yüklenecek.
- Web sayfaları sıralı ‘bar’ düzeneğinde sekmeler halinde açılacak.
- Twitter’ın metin, fotoğraf ve video tarafında hızlı kullanımı için tek giriş sistemi geliyor.
- Cihazdaki klavye iki parçalı olup, daha kolay metin girişi yapılmasına aracılık edecek.
- Yazılım güncellemeleri bilgisayar olmaksızın direkt iPhone üzerinden yapılacak.
- Oyun merkezi geliyor. Kullanıcılar bu ağda birbirleriyle iletişim kurabilecek.
- Anlık mesaj servisi iMessage kullanılacak.
- Yeni sistemde dijital kameraya kilitli ekrandan da ulaşılıyor. Home tuşuna iki kere basmak yeterli.
- iTunes sistemi artık bulut bilişim servisi iCloud’da. Böylece bir Apple ürününden satın alınan içerik-müzik tüm iOS cihazlarına yüklenebilecek.