Gündem İpten döndüren proje Türkiye’de

İpten döndüren proje Türkiye’de

29.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

İpten döndüren proje Türkiye’de

İpten döndüren proje Türkiye’de





İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, Amerika’da 133 idam mahkûmunun ipten döndüren "Masumiyet Projesi"nin Türkiye’de de uygulanabilmesi için çalışma başlattı. Proje hayata geçebilirse, dönemin şartları nedeniyle DNA’ya dayanan biyolojik testler yapılamadığı için sadece tanık ifadesi ile mahkûm olan kişilerin masumiyeti ve özgürlüğüne kavuşması mümkün olabilecek. Adli Tıp Enstitisü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ile Enstitü Hukuk Müşaviri ve Adli Bilimler Uzmanı Dr. Tanıl Başkan, projenin ortaya çıkışını Milliyet’e anlattı.
Atasoy şunları söyledi: "Bir biyolojik delil daha önce incelenmediyse, DNA analizini kapsıyor. Bu yolla 133 kişi özgürlüğüne kavuştu. Görgü tanığı ifadesine dayalı mahkûmiyet ki bundan sonra görgü tanığı ifadesinde standart getirildi. Delil örneklerin karıştırılması. Delil toplama eksikliği. Baskı altında ifade..." Prof. Atasoy, "Masumiyetini sadece DNA delili ile ispat edebilecek durumlarda, eğer biyolojik delil hâlâ varsa ve bu analiz yapılmamışsa uygulanabilir."
Çek ya da bonoda eklemelerin tespit eden VSC 2000 adlı bir aracın kullanıldığını vurgulayan Başkan ise, hukuk sistemimizdeki bir çarpıklığın yanlış mahkûmiyetlere neden olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Yargıtay, 1992’de hukuk davaları için bir karar aldı. Buna göre babalık davalarında karar verilmesi için "Çocuğun yüzde 99.73 olarak babaya ait olduğunun mutlak tespitini" getirdi. Bu da DNA testi ile mümkün. Artık DNA testleri Yargıtay içtihadı oldu. DNA tetkiklerinin ceza davalarında da uygulanmasında ısrarcıyız."

Edirne’de tecavüz edilerek hunharca öldürülen Trakya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Nagehan Polat cinayetinde Orhan Dinç tutuklanıp müebbet hapse mahkûm oldu. Dinç, yıllarca kendisine DNA testi yapılmasını istedi. Sonunda olumlu yanıt aldı. Ve Polat’ın üzerinde bulunan spermlerdeki DNA’larla Dinç’in DNA’ları aynı olmayınca 6 yıl hapis sonrası serbest kaldı.