Gündem Irak’a tarihi ziyaret

Irak’a tarihi ziyaret

11.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram sonrasında Irak’a tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Irak’a tarihi ziyaret

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Irak’a son ziyaretini 2012 yılında başbakanlığı döneminde yapan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak ilk kez Irak’a gidecek. Nisan ayının son haftasında gerçekleşmesi beklenen ziyaretin, iki ülke ilişkilerde bir sıçrama sağlaması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çantasındaki en önemli konu başlığı ise terörle mücadele. Ziyaret öncesinde mart ayında Bağdat’ta yapılan Güvenlik Mekanizması toplantısı sırasında, PKK terör örgütünün Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan edilmesi büyük bir adım olarak değerlendirilmişti. Erdoğan’ın Irak ziyaretinde, terörle mücadelede bu önemli gelişmeyi tamamlayıcı nitelikte yeni adımlar atılması planlanıyor. 

Haberin Devamı

Erdoğan, seçimden önceki son Kabine toplantısı açıklamasında “Bu yaz Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız. Bölgedeki herkesi kendilerine de açıkça söylediğimiz bu güvenlik stratejimize saygılı olmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde ortaya çıkacak gerilimlerin sebebi kendileri olacaktır” uyarısında bulunmuştu. Erdoğan, konuya ilişkin vurucu bir başka mesajı da, askerlerle iftar programındaki hitabında “Irak hududumuzun güvenliğini bu yaz itibarıyla komple garanti altına alacak, Suriye’de yarım kalan işimizi de mutlaka tamamlayacağız” diyerek vermişti.

Anlaşma imzalanacak

Ziyarette ayrıca güvenlik, ticaret, enerji, sağlık, su, tarım, ulaştırma, sınır kapılarının işletilmesi gibi çeşitli alanlarda bölgesel işbirliğine gidilmesini öngören bir çerçeve anlaşmasının imzalanması yönünde hazırlık yapılıyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin farklı kulvarlarında yapısal çerçeveyi oluşturmak ve düzenli temas mekanizmalarını tesis etmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı’nın imzalanması bekleniyor. Taraflar arasında silahlı kuvvetler ve savunma sanayi alanında yeni bir işbirliğine kapı açılmasına, Irak ordusunun modernizasyonuna destek sağlanmasına yönelik görüşmeler de sürüyor. 

Haberin Devamı

Çantasında neler var?

Irak ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı görüşmelerde, bölücü terör unsurlarına yönelik müşterek hareket edilmesi, Türkiye ve Irak’ın “ortak operasyon merkezi” kurması, Irak-Suriye sınırları arasında terör unsurlarının geçişinin önlenmesi gibi önemli konuların masaya yatırılması bekleniyor. Terör örgütünün Irak topraklarından temizlenmesini hedefleyen Türkiye, bu mücadeleye Irak yönetiminin de destek vermesini sağlamayı amaçlıyor. Erdoğan’ın çantasındaki ikinci önemli başlık Kalkınma Yolu Projesi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yeni dönemde Türkiye-Irak ilişkilerinin sadece güvenlik eksenli olmayacağına dikkat çekmiş, bu dönemi “Ekonominin de, enerjinin de, Kalkınma Yolu’nun da içinde bulunduğu büyük bir Irak ilişkisinden bahsediyoruz” şeklinde tanımlamıştı.