Gündem Irak'ta siyasi kriz tırmanıyor

Irak'ta siyasi kriz tırmanıyor

30.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Seçimi kazanan ile kaybeden Şii parti ve grupları arasındaki bölünme tehlikeli bir sürece evrilirken Türkmenler Kerkük'te çözüm için eski başbakanlardan Haydar el-İbadi'nin yeniden başbakan olmasını istiyor.

Irakta siyasi kriz tırmanıyor

NAMIK DURUKAN Ankara - Irak'ta Şii partilerden seçimi kazananlar ile kaybedenler arasında ciddi bir bölünme ve gerginlik yaşanıyor. 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerde Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın liderliğindeki Sadr Hareketi'nin yanı sıra eski Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin Takaddum (İlerleyiş Partisi) ve Mesud Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) başarılı sonuçlar elde etti. Bu üç partinin yanı sıra diğer partilerle hükümet kurma çalışmalarına başlamak için oyların yeniden sayıldığı seçim sonuçlarının federal mahkeme tarafından onaylanmasını bekleniyor. Seçimi kaybeden Şii partiler, sonuçları tanımayacaklarını belirterek seçimlerin yenilenmesini talep ediyor.

Haberin Devamı

Ülkede bir yandan hükümet kurmaya yönelik kazanan siyasi partiler arasında görüşmeler sürerken diğer yandan seçimin yenilenmesi talebi ile büyük gösteriler devam ediyor. Bedir Örgütü, Asaib Ehlil Hak, Fetih Koalisyonu, Hizbullah Tugayları, Nasr Koalisyonu ve Kanun Devleti Koalisyonu ve silahlı Şii gruplar üzerinde etkili olan siyasi parti ve örgütlerin yönetici ve taraftarları, seçim sonuçlarının iptali için iki aydan bu yana gösteri ve oturma eylemleri yapıyor.

SİLAHLI MİLİSLERİ BULUNUYOR

Mahkemenin seçim sonucunu onaylaması ihtimalinin güçlenmesi üzerine ülkede gerginlik had safhaya vardı. Kararın açıklanması ile Şii partilerin kazananları ile kaybedenleri arasında ciddi bölünme yaşanacağı ve şiddet ortamını arttıracağı belirtiliyor. Seçimi kaybeden Şii grupların binlerce silahlı milisi ve ağır silahı bulunuyor.

Haberin Devamı

Seçimde güçlenen KDP'nin, koalisyon hükümetinde aktif görev alma olasılığı ülkedeki Türkmen gruplarını rahatsız ediyor. KDP ve Kürt tarafının, hükümette yer alması halinde Kerkük'ün yeniden Kürtlerin denetimine girebileceğini belirten Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, eski başbakanlardan Haydar el-İbadi'nin yeniden başbakan olmasını istediklerini söyledi. Turan, 

"Bizim için şahıslardan çok yeni başbakanın projesi önemli olacak. O projede Irak'ın birlik ve beraberliğiyle Kerkük ve Türkmeneli bölgesinin statüsünün değiştirilmemesi varsa o başbakanı destekleriz. Şii tarafların mutabakata varması halinde ortaya çıkacak başbakan adayıyla müzakerelere yaparız. Mustafa el-Kazımi'nin, bir dönem daha başbakan olma şansı var. Haydar el-İbadi'nin yine başbakan olmasından memnuniyet duyarız. İbadi'nin 4 yıllık tecrübesi ve Türkmenler açısından olumlu adımları vardı" dedi.