Gündem Irkçılığa karşı caz

Irkçılığa karşı caz

10.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de düzenlediği konserlerle ırkçılığa karşı müzikle direnerek tarihe geçen Ahmet Ertegün anısına konserler tekrar başladı... İki yıl aradan sonra Washington Büyükelçiliği tarihi binasında düzenlenen ilk konseri Warren Wolf Vocal Vibes caz grubu verdi

Irkçılığa karşı caz

Gökhan Karakaş -  Amerika Birleşik Devletleri’nde 1934-1944 yılları arasında Türkiye’yi temsil eden Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün’ün oğulları Ahmet ve Nesuhi Ertegün, müzik dünyasına uzun sürecek bir imza atmışlardı. O dönemde ABD’de yıldızı yeni parlayan caz müziğini yakından takip eden Ertegün kardeşler, katıldıkları caz etkinliklerinin ardından müzisyenleri Büyükelçilik konutunda ağırlamaya başlayarak genç Türkiye Cumhuriyeti’nin sanat tutkusunu kanıtlamıştı. Irkçılığın yayıldığı 1950’lerden itibaren konserler düzenleyen Ahmet Ertegün’ün ilk şartı siyahi ya da beyaz tüm müzisyenlerin eşit şekilde sahne almasıydı. İki ülkenin ticari ve sosyal ilişkilerinin gelişmesini sağlayan konserler, o dönemin ırkçı uygulamaları nedeniyle pek çok insanı rahatsız etmişti. Ertegün kardeşler böylece konserleriyle ırkçı uygulama ve anlayışlarla da mücadele etmişti. 

Haberin Devamı

Eski büyükelçilerden Namık Tan’ın girişimiyle 2010 yılında tekrar başlatılan Ertegün Caz Serisi, küresel salgın yasaklarının ardından tekrar başladı. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin başlattığı Ertegün Caz Serisi konserlerinin ilkinde Warren Wolf Vocal Vibes caz topluluğu sahne aldı. Tarihi Büyükelçilik binasındaki konsere ABD Kongresi üyeleri, kültür sanat camiasından isimler ve Türkler davet edildi. Ertegün kardeşlerin kullandığı konut binasında verilen konserlere ilerleyen günlerde her etnik kökenden caz sanatçısının davet edileceği öğrenildi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği yetkilileri Milliyet’e şunları kaydetti:

“Ertegün ailesinin bizlere bıraktığı manevi miras, siyasi olduğu kadar kültürel açıdan önemli. ABD’deki ırk ayrımının sürdüğü dönemde başlayan konserlerin devam etmesinden gurur duyuyoruz. Konserlerimizle Ertegünlerin mirasını yad ediyor ve ülkemizin yeniliklere olduğu kadar eşitliğe de verdiği değerin altını çiziyoruz.”

Haberin Devamı

‘Yaşayan efsane’ seçilmişti

Konserleri başlatan Ahmet Ertegün, 1991 yılında Boston’daki Berklee Müzik Okulu’ndan onursal doktora unvanı almıştı. 1993 yılında Sanat ve Bilim Kayıtları Ulusal Akademisi ödülü alan Ertegün, 2000 yılında ABD Kongre Kütüphanesi tarafından “Yaşayan efsâne” seçilmişti. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) İstanbul Caz Festivali’nin ilk Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü alan Ertegün’e 40’ıncı Montreux Caz Festivali’nin açılış konseri adanmıştı. Üç kez Grammy ödülü alan Ertegün, bir kez de onur ödülü almıştı. 

Irkçılığa karşı caz

Ahmet ve Nesuhi Ertegün

 

 

Yazarlar