Gündem İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

02.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

1 Mayıs, iki yıllık pandemi kısıtlamalarının ardından tüm yurtta yoğun katılımla kutlandı. İstanbul’da Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 164 kişi gözaltına alındı.

İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

 

Çiğdem Yılmaz - Gülden Çoktan / İSTANBUL - 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere yurt genelinde coşkulu mitinglerle kutlandı. İstanbul’daki kutlamalar, 1 Mayıs için sembolik anlamı olan Taksim Meydanı’nın yasaklanması nedeniyle Maltepe Meydanı’nda gerçekleşti. İstanbul Valiliği’nin kararı doğrultusunda Taksim Meydanı’na çıkan güzergahlar kapatılırken Taksim’e çıkmakta ısrar eden gruplara izin verilmedi.

Haberin Devamı

Beşiktaş Barbaros Bulvarı’ndan Taksim’e yürümek isteyen 29 kişi,  Şairler Parkı’nda da 30 kişi, Köyiçi Caddesi’nde 24 kişi polisin sert müdahalesiyle gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli’den Taksim Meydanı’na yürümek isteyen toplam 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında Taksim Meydanı’nda bir binanın çatısına çıkarak pankart açan 2 kişi de vardı.

Valiliğin sınırlı sayıda kişiyle Taksim’e çıkmasına izin verdiği sendikalar ise Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na ve 45 yıl önceki 1 Mayıs katliamında yaşamını yitirenlerin anısına Kazancı Yokuşu başındaki anıta çelenk bıraktı.

Maltepe’ye akın

Sabah saatlerinden itibaren sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler, kadın örgütleri, gençlik grupları ve binlerce kişi Maltepe Miting Alanı’na gelmeye başladı. Polis de, sabahın erken saatlerinde alanda ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Yürüyüş kortejlerinin oluşturulacağı Kartal sahil yolu ise trafiğe kapatıldı. Bir polis helikopteri de havadan denetim yaptı. Gruplar yürüyüş sırasında sık sık, ‘İş, ekmek, Özgürlük’, ‘Her yer Taksim her yer direniş’ ve ‘Gezi onurumuzdur’ sloganları attı. Mitingde, geçtiğimiz günlerde Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın, 1 Mayıs nedeniyle gönderdiği mesajlar da okundu.

Haberin Devamı

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu meydanda zamlara ‘hayır’ diyenler var, açlık sınırının altına gerileyen asgari ücretin artırılması için mücadele verenler var. Bu meydanda her türlü eşitsizliğe karşı mücadele eden, artan şiddete rağmen kararnameyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar var” ifadelerini kullandı.

Üç dilde mesaj

Mitingde ortak metin 3 farklı işçi tarafından 3 farklı dilde okundu. Metnin ilk bölümünü Betül Oral Türkçe, ikinci bölümünü Heval Bozdağ Kürtçe ve son bölümünü ise Adem Marastawi Arapça okudu. Metinde özetle, emekçilerin yaşadığı sorunların daha da ağırlaştığı belirtildi. Konuşmaların ardından sahneye Kardeş Türkler çıktı ve mitinge katılanlar şarkılara eşlik edip halay çekti.

Haberin Devamı

İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

Meydanlar doldu

- Ankara’da KESK, DİSK ve TMMOB’un öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılım yoğun oldu. Atatürk Kültür Merkezi önünde oluşturulan polis kontrol noktasından üzerleri aranarak geçenler oluşturulan kortejde yerini aldı. Kutlamalara, sendikaların yanı sıra, siyasi partiler, yöresel dernekler, çevre örgütleri, öğrenciler, kadın dernekleri, taraftar grupları ve bazı meslek örgütlerinin temsilci ve üyeleri katıldı.

- İzmir’de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Alsancak Gündoğdu Meydanı’ydı. Kutlama alanında geniş güvenlik önlemleri alındı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalar, Edip Akbayram konseriyle sürdü.

- Zonguldak İstasyon Caddesi’nde toplanan kalabalık alkış ve sloganlarla Madenci Anıtı’nın bulunduğu meydana yürüdü. Bu sırada Eğitim-Sen üyeleri, “Bu kürsüde İstanbul Sözleşmesi’nin feshine alkış tutan faşist bir kadın var” pankartı ile Fevkani Köprüsü’nde durarak kortejin yürümesine izin vermedi. Sendika üyeleri, kürsüde programı sunan Gülhan Y.’nin daha önce sosyal medyadan İstanbul Sözleşmesi’nin feshini destekleyen paylaşımına tepki gösterdi. Kürsüye yaklaşarak pankartlarını açmak isteyen sendika üyeleri, GMİS üyesi madencilerin engeliyle karşılaştı. Eğitim-Sen üyeleri ile madenciler arasında kısa süreli arbede çıktı. Bazı sendika üyeleri, madencilerin kadınlara karşı aldığı tavrı protesto edip alanı terk etti.

Haberin Devamı

- Edirne, Diyarbakır ve Tunceli’deki 1 Mayıs kutlamaları da coşkulu geçti.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Yurt genelinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bayram havasında geçti. 78 ilde 139 bin kişinin katıldığı 198 etkinlik gerçekleşti” denildi. - HABER MERKEZİ

Yazarlar