Gündem İskilipli Atıf’ın ihanet belgeleri!

İskilipli Atıf’ın ihanet belgeleri!

18.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Vatana ihanet suçundan 4 Şubat 1926’da idam edilen İskilip Atıf’a ilişkin bilinmeyen belgeler, Tarihçi Ümit Doğan’ın kaleme aldığı ve Kronik Kitap’tan çıkan “İskilipli Atıf Gerçeği” isimli kitapta bir araya getirildi. İskilipli Atıf’ın idam edilmeden önceki son sözlerinin yer aldığı belgelerde  Teâlî-i İslâm Cemiyeti başkanı olduğu dönem Yunan uçakları tarafından Anadolu’ya atılarak dağıtılan Millî Mücadele karşıtı bir beyannamesi de yer alıyor.

İskilipli Atıf’ın ihanet belgeleri

 

MERT İNAN İstanbul

‘Kuvayımilliye belâsı’

İskilipli Atıf’ın Teali İslam Cemiyeti Başkanı olarak kaleme alıp imzaladığı ve Yunan uçaklarından Anadolu köylerine atılan beyannamelerde ise hem Atatürk’e hem silah arkadaşlarına hem de Kuvayımilliye’ye karşı ağır hakaretler yer alıyor. Beyannamede, “Kuvayımilliye belâsının galip devletlere karşı yeniden taahhüt altına girdik. Şimdi bize: ‘Anadolu’da Kuvayımilliye isyanını devam ettirir ve bastıramazsanız İstanbul’u da elinizden alacağız’ diyorlar. Kuvayımiliye eşkıyası ise İstanbul’u da elimizden çıkarmak ve memlekete son hizmet şeklinde son ihanetlerini de yapmak için çalışıyorlar” ifadeleri kullanılmış.

Haberin Devamı

‘Mustafa Kemal’i yaşatmayın!’

Belgelerde İskilipli Atıf, Milli Mücadeleye karşı halkı kışkırtmak için broşürlerde, “Yunanlılarla harbe tutuşuyor, sonra da bir taraftan kaçıyor ve bir taraftan şöyle mukavemet ettik, böyle zayiat verdik gibi yalanlarla halkı iğfale çalışıyorsunuz! Düşünmüyorsunuz ki Yunanlılara fazla zayiat verdirmek bile bundan sonra bizim için hayırlı ve menfaatli bir şey olmaz” sözlerini kullanmış.

Bir başka belgede ise, İskilipli Atıf tarafından, “Harb senelerinde sizi cephe cephe sürükleyen ve aç susuz süründüren ve din kardeşlerinizin, hemşehrilerinizin beyhude yere ölmelerine sebebiyet veren birkaç kişi arasında Mustafa Kemal, Ali Fuat, Bekir Sami gibi zâlimler de var idi. Siz Allah’ın emrine halifenin fermanına ittibâen bu canileri, bu katil canavarları daha ziyade yaşatmamakla memur ve mükellefsiniz” çağrısı yapılmış.

Haberin Devamı

Af belgesi

İskilipli Atıf’ın idam edilmeden önce söylediği ve şahitler huzurunda kayda alınan “Kable’l-idam ifadatı” belgesinde, idamın affedilmesi talebinde bulunduğuna yer veriliyor. Belgede, “Mustafa Kemal ve İsmet Paşa Hazretlerinin merhametlerine dehalet ederim. Benim gibi bir şahsiyet yirmi otuz senede yetişebilir. İmha fazilet değildir. Dağ başındaki şaki de yapabilir, şaki de imha olabilir. Demek ki bu fazilet değildir. Fazilet ihya ve ıslahtır” ifadeleri yer alıyor.

Mezarcı’yla başladı

Tarihçi Ümit Doğan yeni belgelere ilişkin şu ilginç bilgileri verdi: “Kapatılan Refah Partisi milletvekili Hasan Mezarcı 1992 yılında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvurup mahkeme tutanaklarını istedi. Amacı, İskilipli Atıf’ın suçsuzluğunu ispat edip ona hak ettiği itibarı tekrar kazandırmaktı. Tutanağın fotokopisi Mezarcı’ya verildi. İskilipli Atıf, işgalci Yunan ordusuyla değil Mustafa Kemal Paşa’yla savaşılması gerektiğini telkin eden ve Yunan uçaklarından atılan ihanet beyannamelerinden de sorumlu tutuluyordu.  Arşivde bulunamayan dördüncü ve beşinci defterler eksik olduğu anlaşıldı. Kayıp defterlere ulaşıldı. Yeni harflere çevrilen defterler İskilipli Atıf’ın Yunan iş birliğini kanıtlar nitelikte.”