Gündem İşsizlik maaşı ne kadar oldu?

İşsizlik maaşı ne kadar oldu?

10.03.2016 - 15:07 | Son Güncellenme:

Yeni yıldan sonra en çok merak edilen sorulardan biri de işsizlik maaşının ne kadar olacağı oldu. İşsizlerin umutla beklediği işsizlik maaşı toplam ne kadar oldu? İşsizlik maaşından kimler faydalanabilecek? İşte tüm soruların yanıtları haberimizin detayında...

İşsizlik maaşı ne kadar oldu

Binlerce vatandaşın merakla beklediği işsizlik maaşı tutarı belli oldu.Yasa uyarınca işsizlik maaşlarında alt ve üst limitler yürürlükteki asgari ücrete göre belirleniyor.İşsizlik maaşında bir diğer önemli gelişme ise şartların değişmesi oldu.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELER?

Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre çalışan herkes, hangi meslek grubundan olursa olsun işsizlik maaşından faydalanabilme hakkında sahip ancak bu hakkın elde edilebilmesi için bir takım şartlar var. Bu şatlardan ilki İşten çıkarıldıktan 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmak. Aksi halde geciktirdiğiniz ayların maaşı için talepte bulunamıyorsunuz. Mevcut sistemde geçerli olan diğer şartlar ise şunlar; çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması, son üç yılda 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması, işten ayrıldığı tarihten geriye doğru 4 ay yani 120 gün kesintisiz olarak çalışmış olması.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI DEĞİŞİYOR MU?

İşsizlik maaşında bir diğer önemli gelişme ise şartların değişmesi. Yeni dönemle işsizlik maaşında yararlanma süresi uzatılırken prim ödeme şartlarına esneklik getirilecek. Buna göre; işsizlik maaşından faydalanabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğu 30 güne indirilecek, pek çok kişinin ortak sorunu "kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartı" kaldırılacak, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartı 100 güne indirilecek. Hem gün sayısının indirilmesi hem de kendi kusuru ile işten çıkanların da işsiz kaldıkları sürede işsizlik maaşında yararlandırılması konusu da masada bulunuyor.

Haberin Devamı

2016 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yasa uyarınca işsizlik maaşlarında alt ve üst limitler yürürlükteki asgari ücrete göre belirleniyor. İşsizlik maaşı tutarı belirlenirken çalışanın son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazancı baz alınıyor. Belirlenen oranın yüzde 40’ı tutarında işsizlik maaşı ödeniyor. Ancak, bağlanacak işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor.

Asgari ücretten sonra işsizlik maaşları da gündemdeki yerini aldı. Asgari ücret eğer 1.300 liraya çıkarsa işsizlik maaşında da artış yaşanacak.

2016 yılına girişle birlikte asgari ücrette 300 TL bir zam yaşanacağı bildirilmişti. Ücret arttırımı hayata geçerse eğer asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı da artacak. İşsizlik maaşındaki artış 305 TL olacak.

Haberin Devamı

Bu artışla 2015 yılının 2. döneminde alt sınır 505 TL ve üst sınır 1.011 TL olan işsizlik ödeneğinin 2016 yılında alt sınırda 658 TL'ye ve üst sınırda ise 1.316 TL'ye kadar çıkması bekleniyor.