Gündem İşsizlik maaşı şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı şartları nelerdir?

24.04.2018 - 10:53 | Son Güncellenme:

Herhangi bir kurumda görev almayan ya da işçi olmayan insanlara düzenli olarak verilen ücrete işsizlik maaşı denir. Bu maaşı almanın belli koşulları vardır. Eğer siz de işsizlik maaşından yararlanmak istiyorsanız sizin için derlediğimiz bu şatlara göz atabilirsiniz.

İşsizlik maaşı şartları nelerdir

• Bu maaştan faydalanmak istiyorsanız herhangi bir işte görev yapmadığınız gibi daha önceki işinizden de kendi inisiyatifiniz dahilinde çıkmış olmanız gerekmektedir. Yani daha önceki işinize son veren kişinin ya da olayın sizden kaynaklanmaması gerekmektedir. Örneğin işinizden kovulursanız maaştan yararlanabilirsiniz. Ya da çalıştığınız iş yeri ekonomik kriz nedeniyle iflas ederse de bu maaştan faydalanabilirsiniz.

• Bu maaştan faydalanmanın bir diğer ön koşulu ise 120 günlük prim ödeme şartıdır. Şöyle ki, işinizin sona erme durumunda çalıştığınız iş yerinden ayrılmadan önce en az 120 günlük prim ödemiş olmanız gerekmektedir.

• Eğer işsizlik maaşından faydalanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise işsizlik sigorta primlerinizi düzenli olarak yatırmış olmanızdır. Bu süre en az 600 günü kapsamaktadır.

Bu şartların hepsini karşılayacak bir işsizlik durumunuz söz konusu ise 10 aya kadar bu maaştan yararlanabilirsiniz. Bu maaşı almak için öncelikle başvuruda bulunmanız ve işsizlik maaşı talep etmeniz gerekmektedir. İşinizin sona ermesinden sonraki 30 gün içerisinde İşkur’a giderek ya da online olarak İşkur’un resmi sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı ne kadardır? İşsizlik maaşı ile ilgili yeni düzenlemeler olabilir mi?

İşsizlik maaşının tutarı belirlenirken kişinin önceki iş hayatında, son 4 ay içerisinde kazandığı miktara bakılır ve bunun %40’ ı bu maaş adı altında ödenir. Fakat bu maaş asgari ücretin yüzde 80’ininin üzerine çıkmamaktadır. İşsizlik maaşı ile ilgili gelecekte yeni düzenlemeler olabilir. Öyle ki, 120 günlük prim ödeme şartının 30 güne indirilmesi düşünülmektedir. Yani işinize son verildikten sonra çalıştığınız iş yerinden en az 30 gün prim ödeyerek çıkmış olmanız gerekecektir. Bir diğer değiştirilmesi düşünülen şart ise 600 günlük sigorta pirimi ile ilgilidir. Bu sürenin ise 600 günden 100 güne indirilmesi düşünülmektedir. Yani eğer böyle bir düzenleme yapılırsa işinizden ayrılmadan önce en az 100 gün düzenli olarak işsizlik sigortası primlerinizi yatırmış olmanız gerekecektir.