Gündem İstanbul 43 derece! Klimalar yetmiyor... İşte en sıcak ilçe

İstanbul 43 derece! Klimalar yetmiyor... İşte en sıcak ilçe

26.07.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü vatandaşları bugün için rekor sıcaklıklar konusunda uyarmıştı. Gün içinde ölçülen verilere göre, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde sıcaklıklar 43 dereceyi aştı.

Çöl sıcakları yurdun büyük bir kesiminde etkisini sürdürürken, yeni haftada İstanbul, İzmir, Muğla, Denizli, Antalya, Ankara ve birçok il için doğal afet uyarısı verildi. Meteoroloji yetkilileri de vatandaşları işi olmadığı takdirde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Yetkililer, vatandaşlardan özellikle öğlen saatlerinde güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmalarını istedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA EN SICAK İLÇE

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesindeki verilere göre saat 14.50'de İstanbul'da sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü ilçe 43,4 dereceyle Şile oldu. Sıcaklık Çekmeköy'de 41,7 derece, Eyüpsultan'da 40,4 derece oldu.

Meteoroloji verilerine göre İstanbul'da bugüne kadar ölçülmüş ve rekor kabul edilen en yüksek sıcaklık değeri 40.6 derece ile 13 Temmuz 2000 tarihinde kaydedilmişti. Yeni rekor kırılıp kırılmadığıyla ilgili ise henüz resmi açıklama yapılmadı.

SOKAKLAR BOŞ KALDI

İstanbul’un en önemli turistik ve tarihi yerlerinden olan Sultanahmet Meydanı’nda sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar kafalarını ıslatırken, bazıları da gölgelik alanlarda oturmayı tercih etti. Rekor sıcaklar nedeniyle Sultanahmet Meydanı'nda güneş altındaki bankların boş kaldığı görüldü.

Haberin Devamı

İstanbul 43 derece Klimalar yetmiyor... İşte en sıcak ilçe

İZMİR'DE SICAKLIK REKORU KIRILDI; 43.2

İzmir'de sıcak hava etkili olurken, tüm zamanların sıcaklık rekoru da kırıldı. 85 yıldır yapılan ölçümlerde İzmir'de en yüksek sıcaklık 12 Ağustos 2002 tarihinde 43 derece olarak kayıtlara geçerken, bugün ise sıcaklık 43.2 olarak ölçüldü. Bugün, İzmir’in en sıcak günü olarak tarihe geçti.

İstanbul 43 derece Klimalar yetmiyor... İşte en sıcak ilçe

ADANA

Türkiye'nin en sıcak illerinden olan Adana’da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Kent adeta hayalet şehri andırırken, sıcaktan en çok etkilenenler ise kebapçı ustaları oldu. Kebapçılar, başlarından aşağı su dökerek serinledi. Adana’da sıcaklık gölgede 42 derece ölçülürken, park, sokak ve bahçelerdeki termometreler 44 dereceye ulaştı.

HAYALET ŞEHİR

En sıcak günlerini yaşayan kentte vatandaşlar dışarı çıkmadı. Şehir adeta hayalet kente döndü. Sadece çalışan insanların dışarı çıktığı, trafik yoğunluğunun neredeyse olmadığı, park ve bahçelerin ise boş kaldığı görüldü. Sıcak havanın en çok etkilediği meslek gruplarının başında gelen kebap ustaları ise sıcak hava karşısında serinlemek için çeşitli yöntemlere başvurdu. Ustalar, pet şişelerdeki soğuk suları kafalarından aşağı dökerek serinledi.

İstanbul 43 derece Klimalar yetmiyor... İşte en sıcak ilçe

ASFALTTA YUMURTA PİŞTİ

Kentte kebapçılık yapan Yaşar Aydın, asfaltta 10 dakikada yumurta pişirdi. Kebapçı Aydın, “Adana çok sıcak. Ustalarımız da böyle bir serinleme yöntemi bulmuş. Biz Adanalılar olarak sıcak da olsa kebaptan vazgeçmiyoruz. Yanıyoruz adeta ama yine de ocak başında çalışmaya devam ediyoruz. Sıcağın ne kadar olduğunu göstermek için asfaltta yumurta da pişirdim. Allah dışarıda çalışanlara ve bizim gibi kebapçılara yardım etsin” dedi.

Haberin Devamı

Kebap ustası Atilla Vural ise sıcaklarda sadece soğuk suyu başından aşağı dökerek serinleyebildiğini belirtti.

BURSALILAR UYARILARI DİKKATE ALDI, MEYDAN GÜVERCİNLERE KALDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günler öncesinden yaptığı, ‘En sıcak Çarşamba’ uyarısını dikkate alan Bursalılar, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadı. Cadde ve sokaklar boşalırken, insanların yürümekte güçlük çektiği şehrin en noktası olan Fomara Meydanı ise güvercinlere kaldı. Tatil için Bursa'ya gelen Murat Çolak, sıcaktan bunalan güvercinleri çeşme suyu ile serinletti.

YARIN İTİBARIYLA HAVA DEĞİŞİYOR

Meteoroloji’nin tahminlerine göre hava sıcaklıkları yarından itibaren düşüşe geçecek ve bazı bölgelerde sağanak yağış etkili olacak.