Gündem İstanbul büyüyor taksi sayısı aynı

İstanbul büyüyor taksi sayısı aynı

12.10.2009 - 03:00 | Son Güncellenme:

Taksicilerin ‘Korsana hayır’ eylemi, İstanbul’un taksi gerçeklerini gündeme taşıdı. Kentin nüfusu her geçen yıl hızla artıyor ancak taksi sayısı 43 yıldır değişmiyor

İstanbul büyüyor taksi sayısı aynı

İstanbul’da taksi sayısı, nüfusa oranlandığında, gelişmiş ülkelerdeki metropollerin gerisinde kalıyor. 11 milyon 8 bin 790 nüfusa sahip İstanbul’da resmi taksi sayısı 18 bin... 7.5 milyonluk Londra’da 19 bin, 2.2 milyonluk Paris’te ise 15 bin 500 taksi çalışıyor.
Ekonomik krizin ve korsan taksilerin hızla artmasıyla, hem taksi sürücülüğü yapanların sayısı, hem de astronomik fiyatlara ulaşan taksi plakalarının değerleri hızla düşüyor. 1996 yılında 10 bin YTL, 2000 yılında 100 bin YTL’ye ve 2006 yılında 600 bin YTL’ye kadar ulaşan taksi plakalarının piyasaya değeri bugün 400 bin sınırına kadar geriledi.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Semih Koçanoğlu, son dönemde taksi sürücü sayısının da 6-7 binden 2-3 bine düştüğünü, araçların yüzde 70’inin sahipleri tarafından kullanıldığını söylüyor. Buna karşın korsan taksi sayısının 30 bini aştığı iddia ediliyor.

Sigara yasağı korsana yaradı

Bu arada İstanbul’da en son yeni taksi plakası 1966 yılında verildi. 1991 yılında ise, çeşitli nedenlerle iptal edilen 500 plaka yerine aynı sayıda yenisi ihale edildi.
1991 yılından bu yana ise İstanbul’da taksi plakalarında hiçbir değişiklik olmadı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Semih Koçanoğlu ise bu sayının İstanbul için yeterli olduğunu, İstanbulluların 24 saat hizmet veren sürücüler sayesinde taksi sıkıntısı çekmediğini savundu.
Koçanoğlu, taksilerde uygulanan sigara içme yasağının korsan taksilerin işine yaradığını savunuyor. Koçanoğlu, “Korsana karşı çalmadığımız kapı kalmadı. 11 yıl içinde 103 arkadaşımız cinayete kurban gitti. En büyük korkumuz cinayetlerdi, şimdi korsanlar oldu” diyor.

Ehliyet yetiyor

Gelişmiş metropollerin aksine İstanbul’da taksi sürücüsü olmak için ehliyet dışında başka hiçbir şart gerekmiyor. Koçanoğlu, “Durağa bağlı taksilerde sorun yok ancak sokaklarda dolayan 6-7 bin aracı kontrol altında tutmalıyız. Bunun için araç-sürücü tanıtma kartları bulunmasını istiyoruz. Bu kartı bizim odamız onaylar, daha sonra İçişleri Bakanlığı’ndan onaylanır. İçimizdeki yanlış hareket edenleri de tespit etmemiz lazım” dedi.
Koçanoğlu, bugün 4-5 bin aracın yenilenmesi için ÖTV ve KDV’den muafiyet beklediklerini, İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti görüntüsüne yeni araçların gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kapkaçı bitirdin korsanı da bitir!
İstanbul’da çalışan ticari taksi şoförleri, dün “korsan taksiye hayır” mitingi düzenledi. Çağlayan Meydanı’ndaki mitinge aileleriyle gelen taksiciler, “Hükümet korsanı bize teslim et”, “Korsana yasak istiyoruz”, “Korsana binmeyin, çocuklarımız aç kalıyor” şeklinde sloganlar attı. Mitinge katılan yaklaşık 2 bin kişi, davul ve zurnalar eşliğinde halay çekip kolbastı oynadı. Mitingde konuşan Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Can, şunları söyledi: “Başbakan Erdoğan’a sesleniyorum, evimize ekmek parası götüremiyoruz. Nasıl kapkaçı durdurdunuz, bu arsızlığı, bu hırsızlığı da durdurabilirsiniz.” Direksiyonları başında şehit edildiklerini söyleyen Can, bu cinayetlerin faillerinin bulunamadığını da kaydetti.

Haberin Devamı

Milliyet soruyor
Dün İstanbul’da taksiciler korsan taksiye karşı eylem yaptı. Bizce de “Korsan’a hayır” ama;
* Güzel havada müşteri kovalayıp, yağmurda adres seçen taksiye evet mi?
* Yüksek sesle müzik çalıp, sormadan arabada sigara içen şoföre evet mi?
* İçi leş gibi, kliması çalıştırılmayan, hızlı giden her an yolda kalacakmış gibi bakımsız taksiye evet mi?
* Turisti kandıran, trafik kurallarını hiçe sayan taksiye evet mi? Görüşlerinizi gönderin.

New York, Paris ve Londra’da kurs zorunlu
Dünyanın belli başlı metropollerinde taksici olmak için gereken şartlar şöyle:
New York CIty
Nüfus: 8.363.710
Taksi sayısı: 12.779 (2006’da Taksi ve Limuzin Komisyonu tarafından yayımlanan rapora göre)
Taksici olmak için gerekenler:
n Fotoğraflı New York, Connecticut, New Jersey veya Pennsylvania ehliyeti. n Taksi ve Limuzin Komisyonu’na başvuruluyor. Komisyonun birkaç ay süren sürücü kursuna gidiliyor. n Lisans geldikten sonra taksi okuluna gidiliyor ve İngilizce yeterlilik sınavına giriliyor.

Londra
Nüfus: 7.556.900
Taksi sayısı: 19.000 lisanlı taksi.
Taksici olmak için gerekenler:
n Ehliyet n Yaş en az 21 olmalı.
n Sabıka kaydı ve sürücü geçmişi.

Paris
Nüfus: 2.203.817
Taksi sayısı: 15.500
Taksici olmak için gerekenler:
n Ehliyet, taksi sürücüleri kursuna katılma şartı (birkaç ay sürüyor) n Paris Polis Departmanı tarafından yapılan iki sınavı geçmek.

Tokyo
Nüfus: 8.653.000 Taksi sayısı: 50.000

Yazarlar