Gündem İstanbul, kar kabusuna hazırlanıyor... İşte önlemler...

İstanbul, kar kabusuna hazırlanıyor... İşte önlemler...

11.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul, kar kabusuna hazırlanıyor... İşte önlemler...

İstanbul, kar kabusuna hazırlanıyor... İşte önlemler...

14:30


İstanbul, kar kabusuna hazırlanıyor... İşte önlemler...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) verdiği bilgilere göre, kentte bu geceden itibaren pazar gününe kadar ağır kış şartlarının yaşanacağını belirterek, ''Her alanda gerekli tedbirleri önceden aldık'' dedi.
Gürtuna, Kağıthane'deki AKOM'da düzenlediği basın toplantısında, kışla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Geçen ay yaşanan ağır kış şartlarında kamuda yer yer ortaya çıkan koordinasyon eksikliği ve vatandaşların trafiğe hazırlıksız çıkmalarının afetin getirdiği şartları daha da ağırlaştırdığını kaydeden Gürtuna, ''doğaya meydan okuma, doğayı hiçe sayma psikolojisinin, normalin üstündeki doğa şartlarının afete dönüşmesine neden olduğunu'' söyledi.
• Karlar düşmeden "C" planı...
Gürtuna, birey ve kamu olarak gerekli hazırlıkların yapılması halinde olağanüstü şartların getireceği olumsuzlukların asgariye indirileceğini vurgulayarak, ''Bu çerçevede kamu olarak ciddi koordinasyon içinde olduk. Her alanda gerekli tedbirleri önceden aldık. İlçe belediyeleri ile işbirliği içinde de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.
Geçmişte insanların sabah kalktıklarında kar görmemeleri nedeniyle hazırlıksız olarak trafiğe çıktıklarına işaret eden Gürtuna, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sabah çıkarken kar görülmeyebilir. Bu, hazırlıksız olarak trafiğe çıkmamız anlamına gelmiyor. Araçlı ya da araçsız vatandaşlarımızın, mecbur olmadıkça trafiğe çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. İşi olanlar, acil durumu bulunanlar toplu ulaşım araçlarını kullansınlar. İETT sefer sayılarını artırıyor, hafif metro çalışıyor. İstanbul Metrosu gece sabaha kadar kesintisiz çalışacak. Araçlarıyla trafiğe çıkacak olanlar da, bakımlı ve kışa hazırlıklı olarak çıksınlar. Araçların depoları dolu olsun. Zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulsun. Emniyet şeritleri mutlaka açık tutulsun.''

''BÜTÜN GÜCÜMÜZLE KIŞ KOŞULLARINA HAZIRIZ''

Ali Müfit Gürtuna, rüzgarın hızını artırarak saatte 80-90 kilometreye ulaşacağını ve bunun da tipiye yol açacağını anlattı.
Sürücü ve vatandaşların bunu da dikkate almalarını isteyen Gürtuna, Büyükşehir Belediyesi olarak bütün güçleriyle kış koşullarına hazır olduklarını bildirdi.
Gürtuna, 5 bin personel, 20 bin araç ve 20 bin ton tuzun hazır olduğunu, malzeme ve ekip olarak da hiçbir eksikleri bulunmadığını dile getirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, İSKİ ve İGDAŞ'ın da su ve doğalgaz şebekelerini gözden geçirdiğini belirtti.
Sosyal açıdan da gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade eden Gürtuna, sokakta yaşayanlar için Asya ve Avrupa yakalarında oluşturulan merkezlerin hizmete alındığını, ihtiyaç olduğunda yiyecek yardımı ile araçlarıyla trafikte kalıp yakıt sıkıntısı çekenlere tankerlerle akaryakıt servisi yapılacağını, ayrıca sağlık ekiplerinin hazır olduğunu sözlerine ekledi.

''SÜTTEN AĞZI YANANIN...''

Daha sonra soruları yanıtlayan Ali Müfit Gürtuna, ''Biraz erken duyurulmuş bir karar değil mi?'' sorusu üzerine ''Sütten ağzı yananın yoğurdu üfleyerek yemesi gibi bir şey bu...'' dedi.
Gürtuna, gelen bilgilere göre hazırlıkların yapıldığını ve bu verilere dayanarak karar verildiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Vatandaşın sıkıntı çekmemesi için biraz daha erken karar alındı. Hepimiz bunu destekleyelim. Aksi takdirde, karar merciinde olanların karar vermesi zorlanıyor. 2 yıl önce de 'okullar tatil edildi' diye eleştirildi. Zaman zaman meteorolojik tahminlerde kaymalar oluyor. Her halükarda alınan karar, İstanbullular'ın sıkıntı yaşamaması için.'' İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da, basın mensuplarının ''geçen afette olduğu gibi su sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağı'' yolundaki soruları üzerine, İSKİ olarak herhangi bir arızaları bulunmadığını, depolarının dolu olduğunu, ancak enerji kesintisi meydana gelmesi halinde su kesintisinin de kaçınılmaz olacağını bildirdi.
Çodur, İstanbullular'ın önlemlerini almalarını istedi ve tasarruflu su kullanılmasını önerdi.
Toplantıya, AKOM Başkanı Mesut Pektaş, Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, İETT Genel Müdürü Rıdvan Arslan, Sağlık Daire Başkanı Ahmet Zeki Şengil, Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Adnan Çelik ve genel sekreter yardımcıları katıldılar.
• Üniversiteler de kar tatiline giriyor...
• Kar ve soğuk her yerde! Gün gün hava durumu...
• Erzurum'da kar nedeniyle eğitime 2 gün daha ara verildi
• Kar korkusu bazı etkinlikleri erteletti...
• İSKİ'den soğuk havada sayaç uyarısı...
• Beklenen kar yağışı nedeniyle vapur sayısı artırılacak...
• Karakış etkisini göstermeye başladı...
• Gaz lambaları sandıklardan çıktı...
• Bursa Valiliği'nden soğuk ve kar uyarısı...

Yazarlar