Gündem İstanbul ve Berlin’in çellistleri, birleşin!

İstanbul ve Berlin’in çellistleri, birleşin!

11.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çellistanbul ve Berlin Filarmoni’nin 4 çellistinin kurduğu Cello4Berlin, bu akşam İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini’de Bach’tan Âşık Veysel’e uzanan bir repertuvar seslendirecek

İstanbul  ve Berlin’in çellistleri, birleşin

Ankara Devlet Konservatuvarı’nda çocuk yaşta kurulan arkadaşlıklarını, dünya sahnelerinde birlikte çalarak sürdüren dört çellistin yer aldığı bir topluluk Çellistanbul. Çağ Erçağ, Murat Berk, Melih Kara ve Ediz Şekercioğlu, yaklaşık 15 senedir birlikte çalıyorlar. Topluluk, 45. İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu akşam saat 20.00’de Aya İrini’de Berlin Filarmoni Orkestrası’nın dört çellistinin kurduğu Cello4Berlin ile birlikte sahne alacak, Bach’tan Fauré’ye, Villa-Lobos’tan Âşık Veysel’e uzanan eklektik bir repertuvarı seslendirecek. Çağ Erçağ’ın yer almayacağı, konuk sanatçıların çellist Dorukhan Doruk ve soprano Burcu Hancı olacağı konser öncesinde topluluğun kurucularından Murat Berk’e Çellistanbul’u ve Cello4Berlin ile iş birliğinin kaynağını sorduk.

Haberin Devamı

Çellistanbul nasıl kuruldu?

Ankara Devlet Konservatuvarı’nda birlikte okurken beraber müzik yapma amacımız hep vardı. Bizi buluşturan Borusan Filarmoni Orkestrası oldu. İlk başta grubumuzda birinci çello olarak Çağ Erçağ, Melih Kara, ben ve Ozan Tunca vardı. Sonrasında Ozan ile yollarımız ayrıldı ve Ediz’i aldık. Türkiye’de grup kurmak kolay ama devamını getirmek zor. Biz de enteresan bir şey yapalım dedik, kalıcı da oldu. İstanbul Müzik Festivali’nde ilk konserimizi 8-9 sene önce verdik, sonrasında yine festivalde Julian Lloyd Webber ile bir proje daha yaptık.

4 çelloya uygun eserleri nasıl buluyorsunuz?

4 çelloya çok fazla bir repertuvar yok, ben çok araştırdım. Her yurt dışına çıktığımda ilk gittiğim yer müzik kütüphaneleri oldu ve orada bir sürü nota buldum. Büyük çellistlerle çalışma imkânım da oldu.

Haberin Devamı

Cello4Berlin grubunun üyeleriyle nasıl bir araya geldi?

Berlin Filarmoni çellistleriyle tanışmamız büyük bir şans eseri oldu. Topluluk üyesi Knut Weber’in eşi Türkiye’de 1 sene yaşamak istedi ve Goethe Enstitüsü’nde ders vermeye başladı. İstanbul’da ev ararlarken kendileriyle tanıştım ve bizim mahallede onlara bir yer buldum. O sırada Knut’a sordum, 2 çello birlikte çalmak ister mi diye. Onların evini kutlamak için birlikte bir mini konser verdik, sonrasında ben onların kuartetiyle bizimkinin birlikte çalmasını teklif ettim. Tabii onlar Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti’nin de üyeleri ve onlardan da izin almaları gerekiyormuş. Neyse ki aldılar ve bu konseri gerçekleştiriyoruz.

‘Anadolu’da konser vermek istiyoruz’

Eklektik denebilecek kadar farklı dönem ve tarzlardan eserler dinleyeceğiz konserde. Bu programa nasıl karar verdiniz?

Programa Knut Weber ile birlikte kafa yorduk. Bizim ve onların repertuvarlarını süzdükten sonra baroktan klasiğe ve moderne uzanacak bir program yapabiliriz diye karar verdik. Ben Türkiye’ye ait ezgiler, besteler de çalmak istediğimizi belirttim, o da memnuniyetle kabul etti.

Gelecek dönemdeki projelerinizi öğrenebilir miyiz?

Yurt dışından birkaç tane teklif var ama bizim aslında istediğimiz Anadolu’ya, Güneydoğu Anadolu’ya gidip konser verebilmek. Bizim çok güzel bestelerimiz var ve genç arkadaşlarımız bizim için onlara çok güzel aranjmanlar yapıyorlar. Onları buralara taşımak istiyoruz. Bir de albüm projemiz var, sponsor aradığımız.