Gündem İstanbul’da dilenci profili de değişti!

İstanbul’da dilenci profili de değişti!

13.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İBB Zabıta Daire Başkanlığı Dilenci Mücadele ekiplerinin 2022 yılının ilk altı ayında gerçekleştirdiği denetimlerde, başta Suriye, Afganistan, Cezayir ve Tacikistan uyruklu olmak üzere 816 yabancı uyruklu dilenci tespit edildi...

İstanbul’da dilenci profili de değişti

Gülden Çoktan - Geçtiğimiz günlerde Monacolu bir dilencinin görüldüğü İstanbul’da göçle birlikte dilenci profili de değişti. İBB Zabıta Daire Başkanlığı Dilenci Mücadele ekiplerinin 2022 yılı Haziran ayına kadar gerçekleştirdiği denetimlerde, başta Suriye, Afganistan, Cezayir ve Tacikistan uyruklu olmak üzere 816 yabancı uyruklu dilenci tespit edildi.

Haberin Devamı

İstanbul’da dilenci profili de değişti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Başkanlığı Dilenci Mücadele Zabıta Ekipleri, 2022 yılı Haziran ayı sonun kadar sorumluluk alanındaki alanlarda gerçekleştirdikleri uygulamalarda, vatandaşların din ve insani duygularını istismar eden 3 bin 90 dilenci hakkında işlem yaptı. İşlem yapılan dilencilerin üzerinden toplam 108 bin 294 bin 75 TL para ele geçirildi. 2020 yılında toplam 5 bin 517 dilenci hakkında işlem başlatılmış ve dilencilerin üzerinden çıkan 70 bin 623 bin TL kamuya aktarılmıştı. 2021 yılında ise 5 bin 869 dilenci hakkında işlem yapıldı.

Kadınlar ilk sırada

2022 yılının ilk altı ayında ise 3 bin 90 dilenci hakkında işlem yapıldı. Yakalanan dilencilerin 2 bin 198’i kadın olurken 892’si ise erkeklerden oluşuyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da dilenci profili de değişti

Geçen haftalarda Monakolu bir dilenci görüntülenmişti.

Elde edilen verilere göre dilenciler en fazla kılık kıyafet değişimi yaparak, dileniyor. Son dönemde çöp konteynerlerinin yanında küflü ekmek yiyormuş gibi davranıp duygu sömürüsüyle dilenmek de sık başvurulan yöntemlerden biri. Zabıta ekipleri ayrıca, şık giysili kadınların ‘yolda kaldım, hastam var’ gibi bahanelerle vatandaşlardan para istediklerini, kimi dilencilerin ise çocuklarını aracı olarak kullanıp nüfusun yoğun olduğu bölgelerde el açarak dilendiği bilgisini paylaştı. İstanbul’da en fazla kadınlar dilenirken, Kadıköy’de yapılan denetimlerde yakalanan bir dilencinin üzerinden 13 bin 100 TL para çıktığı belirtildi. Zabıtanın son 6 ayda yaptığı uygulamalarda da, büyük çoğunluğu Suriye, Afganistan, Cezayir ve Tacikistan uyruklu olmak üzere yabancı uyruklu 816 dilenci yakalandı.