Gündem İstanbul’da lale zamanı

İstanbul’da lale zamanı

03.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kasım ayında toprakla buluşan laleler açmaya başladı. İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, kentin her yerine değil belirli alanlara dikim yaparak lalenin değerini korumak istediklerini söyledi...

İstanbul’da lale zamanı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kasım ayında toprakla buluşan 56 türdeki 7 milyon 932 bin 236 lale soğanı, parkları süslemeye başladı. Bir devre adını veren ve Türk kültüründe özgün bir yere sahip laleler, megakentte bu yıl sadece Emirgan Korusu, Hıdiv Kasrı, Göztepe ve Gülhane Parkı’na dikildi. 2018 yılında yaklaşık 29 milyon lalenin dikildiği kentte bu yıl yaklaşık 8 milyon lale dikimi gerçekleşti.

‘Bu yıl festival yok’


Geçen yıllara oranla dikilen lale sayısını üçte bir oranında azalttıklarını söyleyen İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, her yıl düzenlenen Lale festivalinin bu yıl pandemi nedeniyle yapılmayacağını duyurdu. Vatandaşların belirli mekanlar içerisinde oluşturulan lale gösteri alanlarında görsel şöleni izleyebileceğini aktaran Prof. Seçkin, her yere lale dikmek yerine belirli alanlara yoğunlaşarak lalenin değerini korumak istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

İstanbul’da lale zamanı



‘Gösteri alanları kurduk’


Nisan ayı boyunca görsel lale şöleni yaşanacağını ifade eden Seçkin şöyle devam etti: kültürümüz içinde lale önemli. Eskiden lale her yerde vardı. Dünyanın pek çok ülkesinde bitki gösterim alanları olur ve insanlar oraya özellikle onu görmek için gider. Biz de değerini vurgulamak için 4 nokta belirleyip Emirgan Korusu, Hıdiv Kasrı, Göztepe ve Gülhane Parkı’na dikim yaptık. Buralarda lale gösteri alanları oluşturduk. Pandemi nedeniyle kalabalığın oluşmasını engellemek amacıyla festival yapmayacağız. Geçen yıllarda yapılan lale festivallerinden farklı olarak lalenin anlamını anlatacak sanat tarihçileriyle, ekolojistlerle, botanikçilerle toplantılar yapıp halkı bilinçlendirmek ve insanların keyifli vakit geçireceği organizasyonlar düzenlemek istiyoruz. Ama salgın nedeniyle şu an o mümkün değil. Bu seneyi sakin geçireceğiz. Salgın bittiğinde organizasyonlarımızı arttıracağız. Hollanda Konsolosluğu da lale festivallerinde yer almak istiyor.”

Haberin Devamı

İstanbul’da lale zamanı



‘Az su isteyen tercih’


Önümüzdeki yıl uluslararası sanatçıları Türkiye’ye getirip laleyi kullanarak canlı heykeller ve objeler tasarlamak istediklerini aktaran Seçkin, “Biz yatırımlarımızı daha uzun ömürlü, az su isteyen ve sürekli görsel şölen sunan bitkilerde kullanmak istiyoruz. Lale ve benzeri bitkilerin özel bahçelerde olması gerekir. Ekonomik ve ekolojik açıdan yaptığımızı doğru buluyorum” ifadelerini kullandı.