Gündem 'Corona'dan korunmak için İspir içtiler! Öldüler...

'Corona'dan korunmak için İspir içtiler! Öldüler...

19.03.2020 - 13:59 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yaşayan 60'a yakın Türkmenistan vatandaşı, corono virüsüne karşı korunmak amacıyla ülkelerinde “ispir” olarak adlandırılan saf alkolü önce vücutlarına sürdü, ardından içti. 20 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi hastanelik oldu. Ölümden dönen Türkmenlerin verdiği ifadede "Bizde adettir. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için ispir yapar içeriz. Ama ayarı tutturamadık" dedi.

İstanbul’un Esenyurt, Başakşehir, Fatih, Güngören ve Zeytinburnu ilçelerinde son bir hafta içerisinde alkol zehirlenmesi sonucu 20 kişi hayatını kaybedip 34 kişi hastanelik oldu. Corona virüsüne karşı mücadele önlemlerinin başlatılmasıyla eş zamanlı gerçekleşen olayda İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma yaptı.

Haberin Devamı

Hastaneye kaldırılanların tamamının Türkmenistan uyruklu olduğu tespit edilirken, zehirlenmelerin “saf alkol” kaynaklı olduğu belirlendi.

Ölüm olaylarının ardından Türkmenlerin toplu yaşadığı Beyazıt’ta bir sokakta iki gün boyunca çalışma yapan polis, Türkmenlerin saf alkolü, bakkal, berber, büfe gibi değişik yerlerden temin ettiğini tespit etti.

Satma yetkisi olmadığı halde, zehirlenen Türkmenlere alkol satışı yaptığı belirlenen 11 şüpheli şahıs gözaltına alındı.

VİRÜS KORKUSUNDAN İÇMİŞLER

Beyazıt’ta Türkmenler'in yoğun yaşadığı kafe ve otellerde saf alkol araması yapan ekipler, alkolden zehirlenen ve ölüm riskini atlatan Türkmenlerin ifadesine başvurdu.

Hastanede tedavi altında tutulan bir Türkmen ifadesinde “İspir bizde geleneksel bir içki ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için içilmesi adettir. Bizde virüs ortaya çıkınca kendimiz yapıp içelim dedik ama ayarı tutturamadık, bazılarımız fazla içti” dedi.

Haberin Devamı

SAF ALKOLÜN BİTKİLERLE KARIŞTIRMASINDAN ELDE EDİLİYOR

İspir, saf alkolün bazı kimyasal ve bitkilerle karıştırılmasından elde edilen bir alkollü içecek. Türkmenlerin geleneksel içecekleri arasında yer alan ispir, rakı ile ispirto arasında bir alkol saflığına sahip. İşin ehli tarafından yapılamaması durumunda ölümcül sonuçlara neden olabilecek kadar tehlikeli İspir’e Türkiye'de an yakın içecek Kantak olarak biliniyor.  

 

Coronadan korunmak için İspir içtiler Öldüler...