Gündem İşte farklı görmenizin sebebi! Uzmanlar sosyal medyayı sallayan fotoğrafları yorumladı

İşte farklı görmenizin sebebi! Uzmanlar sosyal medyayı sallayan fotoğrafları yorumladı

12.04.2022 - 07:08 | Son Güncellenme:

Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan görsel illüzyon, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Uzmanlar farklılıkların temelinde bazı sebeplerin yattığını söylüyor.

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Sosyal medyada zaman zaman gündeme gelen ve birçok kişinin üzerine uzun uzun tartıştığı görsellere bir yenisi eklendi. TikTok’ta brightside.official isimli hesaptan paylaşılan optik illüzyon, insanların birbirine tamamen zıt iki farklı şey görmesine ve kafa karışıklığı yaşamasına sebep oldu. Öte yandan bir arkadaş grubunun çekildiği fotoğraf da kullanıcıların benzer tartışmalar yaşamasına yol açtı.

Haberin Devamı

EĞER ELMA GÖRÜYORSANIZ...

Kullanıcılara ilk önce optik illüzyonun gösterildiği paylaşımda görselin ardından bilgilendirme yapılıyor. Bilgilendirmede bahsedilenlere göre görsele baktığınızda, eğer elma görüyorsanız işler çok da kötü durumda değil. Her şeyi olduğu gibi kabul ediyorsunuz ve hayatınızdan memnunsunuz. Yakınlarınıza her zaman güvenebileceğinizi biliyorsunuz ve onların ne olursa olsun sizi destekleyeceklerini düşünüyorsunuz. Her zaman iyi bir ruh halindesiniz ve farklı insanlarında kendilerini iyi hissetmesi için çaba gösteriyorsunuz anlamı çıkıyor.

İşte farklı görmenizin sebebi Uzmanlar sosyal medyayı sallayan fotoğrafları yorumladı

Eğer görsele baktığınızda elma yerine birbirine bakan iki yüz görüyorsanız ise, ilişkilere büyük önem veriyorsunuz. Sizin için özel olan biriyle bir belirsizlik döneminden geçiyor olabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şeyin, bu duruma bir çözüm bulmak ve bu konudaki hislerinizi açığa çıkarmak anlamına geliyor.

Haberin Devamı

KANEPEDE ÇEKİLEN FOTOĞRAF DA KAFALARI KARIŞTIRDI

Yine bu hafta sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf da pek çok kişiyi şaşkına çevirdi. Bir arkadaş grubuna ait olan fotoğrafta oturma düzeni kafaları karıştırıyor. Sosyal medya kullanıcılarının farklı iddialar öne sürdüğü fotoğraf için binlerce yorum yapılmış olsa da kullanıcılar bir sonuç üzerinde uzlaşamadı.

İşte farklı görmenizin sebebi Uzmanlar sosyal medyayı sallayan fotoğrafları yorumladı

'TANI KOYMAK İÇİN KULLANDIĞIMIZ BAZI TESTLER VAR'

Tanı koyma anlamında bazı resimli testler bulunduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Şahut Duran, “Bahsettiğim testler net bir cisim üzerinden yapılan testler değiller. Yani net bir kalem, portakal veya buna benzer bir şey görebileceğiniz testler değiller. Farklı şekilde yorumlanabilecek görüntüler ile insanın bilinçaltındaki durumu, yani bilinç dışındaki durumu tespit etmeye yarayan Rorschach testleri var” dedi.

Gözün gördüğü görüntünün beyindeki yaşanmışlıkların etkisiyle farklı algılanabileceğini belirten Dr. Duran, “Gözün gördüğü şey beyindeki yaşanmışlıkların bir şekilde bilinçdışı algılanmasına bağlıdır. Herkes aynı şeyi görebilir ama aynı şeyi algılamaz. Optik illüzyonlar beynin fonksiyonlarının farklı işlediğini ve kişiden kişiye değişebildiğini gösteren bir şey. Özellikle bazı şekiller ile ilgili oluşan optik illüzyonlar da beynin daha yeni çözülen bazı özelliklerini görebiliyoruz. Mesela rengi, uzaklığı veya şekli beyin farklı şekilde algıladığı için tüm bunların bir arada farklı algılanması beynin gerçeği farklı algılamasına neden oluyor ve bu nedenle de illüzyon ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

İşte farklı görmenizin sebebi Uzmanlar sosyal medyayı sallayan fotoğrafları yorumladı


'GÖRÜNTÜLERİN FARKLI ALGILANMASI MÜMKÜN'

Haberin Devamı

Optik illüzyonları, her bakanın farklı şekilde algılamasının, görmesinin sebebinin beynin işleyişinden kaynaklandığını belirten Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, “Gözler sadece görüntüyü aynı fotoğraf makinası gibi ileten bir araç durumunda. Yani dışarıdaki görüntüyü ileten bir vasıta durumunda. Gözlerimiz görüntüyü ters olarak beyine iletiyor, beyinde bunu düzeltiyor. Dolayısıyla görüntüyü işleyen beyindeki görme merkezi. İşitme ve koku da aynı şekilde. O yüzden beyin bazen farklı işleyebiliyor. Dışarıdan gelen görüntüleri farklı işlemlerden geçirerek farklı şekillerde algılanmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'FARKINDA OLMADAN ETKİSİ ALTINDA KALIYOR'

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, insan vücuduyla ilgili yanlış giden bir şeylerin olup olmadığını anlamanın mantıklı olmadığının altını çizdi. Mehmet Yavuz, kişilerin farkında olmadan hipnotik telkinlerin etkisi altında kaldığını ekledi.

İşte farklı görmenizin sebebi Uzmanlar sosyal medyayı sallayan fotoğrafları yorumladı

Dr. Yavuz, bu tarz söylemlerin güvenilir ve inandırıcı olmadığını belirtti. İllüzyon testleri ile değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığını belirten Dr. Yavuz, “Hipnotik telkinlerle de illüzyon durumları olabiliyor. Çünkü beyin ve bilinçaltı her zaman telkinlere açıktır. Bilinç telkinleri değerlendirir, bilinçaltı ise gelen telkinleri evet-hayır şeklinde yargı belirtmez. Gelen telkinleri olduğu gibi kabul eder. Dolayısıyla dışarıdan yönlendiren bir faktör varsa, kişi bazen telkinlere bağlı olarak olan bir şeyi farklı değerlendirebilir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan halüsinasyon gibi olayların da bir illüzyon olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Beyinde dopamin düzeyi çok fazla olduğunda, özellikle şizofrenlerde görülebiliyor ve kişinin tüm görüntü algısı değişiyor. Yani sonuç olarak beynin dışarıdan gelen görüntüleri yorumlama biçimi diyebiliyoruz” şeklinde konuştu.