Gündem Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve varıyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve varıyor

20.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü “Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir!” oldu. Gezeravcı’nın bulunduğu kapsülün bugün Uzay İstasyonu’na varması bekleniyor.

Türkiyenin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve varıyor

MİTHAT YURDAKUL - Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı, dün Türkiye saati ile 00.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. SpaceX; Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru 36 ila 40 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülündeki Ax-3 ekibinin duygu ve düşüncelerini X hesabından canlı yayımladı.

Haberin Devamı

Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir” şeklinde oldu. Geri sayımdan itibaren harika duygular içinde olduğunu belirten Gezeravcı, “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi” diye konuştu. Gezeravcı, sözlerini İngilizce olarak da tekrarladı.

İLK YEMEK YOLDA

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde yedi kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen Dragon kapsülü, dört metre çapında ve 8.1 metre uzunluğunda. Dokunmatik ekran kontrolleri ve otomatik sistemlere sahip olan kapsül, ISS’e otomatik olarak kenetlenecek. Gezeravcı, üsse varmadan önce uzaydaki ilk yemeğini, kapsülde yiyecek. Kapsülde hazır gıdasını tüketecek olan Gezeravcı, ISS’e vardığında sıcak yemek yiyebilecek.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve varıyor

Gezeravcı’nın birlikte görev aldığı kişiler ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt.

VARIŞ BUGÜN

Uzay İstasyonu’ndan canlı bağlanacak

Gezeravcı istasyona ulaştıktan sonra, yerleşme işlemlerini tamamlayarak, günlük hayatına ilişkin hazırlığını yapacak. Ardından yanında götürdüğü deney materyallerini istasyona yerleştirecek ve 13 ayrı deneyi eşzamanlı başlatacak. Yerleşikten sonra, Türkiye’yle canlı bağlantı kurması ve ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bugün öğlen 12.45 sıralarında Alper Gezeravcı’yı da taşıyan uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan, 'Bu tarihi an, Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlarımızda ve bilim merkezlerimizde yaşanacak. Herkes bu anları, ekranları başında da takip edebilecek. Milletimiz, gökyüzünün ötesindeki heyecanı yaşamaya, bu tarihi misyonda kenetlenmeye hazır" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

FETÖ kumpası mağduru

Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın 2012 yılında FETÖ’nün İzmir Askeri Casusluk davasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildiği ortaya çıktı. Gezeravcı, açtığı davayı kazanarak, 2020 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne geri döndü.

DÜNYADA YANKI UYANDIRDI

‘Bir dönüm noktası’

Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracının başarıyla fırlatılması dünya basınında da yankı uyandırdı. Bloomberg haberinde, “Türkiye, ilk astronotunu SpaceX kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçurdu ve bu, ülkenin yeni oluşan uzay programında bir dönüm noktası oldu” ifadelerini kullandı. Times of India, “Türkiye’nin ilk astronotunun bulunduğu mürettebat uzay istasyonuna doğru uçuşa başladı” başlığını kullandı. CNN International, The Korea Times ve South China Morning Post gibi basın organları da başlıkta ilk Türk astronotun uzaya gönderildiğini vurguladı. Daily Mail, Le Monde, Fox ve CNBC ise mürettebatın tamamının Avrupa’dan olduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve varıyor

AY YILDIZ UZAYDA, HEYECAN DORUKTA

Tarihi yolculuk, Türkiye’nin birçok bölgesinde izlendi. Gezeravcı’nın memleketi Mersin’in Silifke ilçesinde Göksu Parkı’na kurulan ekranlardan yolculuğu takip eden hemşehrileri meşaleler yaktı. Silifkeliler, hemşehrilerini dualar ve alkışlar eşliğinde, “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganı ile uzaya gönderdi. Fırlatma anı Tokat’ta 12’nci yüzyılda yaptırılan, gök bilimi ve tıp eğitimi verilen Yağıbasan Medresesi’nde izlendi.

Türkiyenin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve varıyor

"BEKLE UZAY!TÜRK GELİYOR"

Büyük heyecan Taksim Meydanı’ndaki özel çadıra da yansıdı. Saatler önce çadıra gelen vatandaşlar Gezeravcı’nın fotoğraflarının önünde hatıra fotoğrafları çektirdi. Fırlatma sırasında “Bekle uzay Türk geliyor” tezahüratları yapıldı. O anlara tanıklık eden 12 yaşındaki Ali Mete Çanakcı “Bizim için çok önemli bir gün. Ben de Alper Abi gibi uzaya gitmek isterdim” dedi. Çadırda İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da vardı. (ALEYNA SEVİM / İstanbu) 

Yazarlar