Gündem İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıda yeni detaylar ortaya çıktı

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıda yeni detaylar ortaya çıktı

14.02.2023 - 18:10 | Son Güncellenme:

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısında bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashır'ın arasında bulunduğu 36 şüpheli hakkındaki iddianamede, Albashır ve sözde kocası Bilal El Hacmaos'un, Hacı kod adlı örgütün yöneticisinin telefondaki talimatlarıyla yaklaşık 2,5 saatte el yapımı bomba hazırladıkları anlatıldı.

İstiklal Caddesindeki bombalı saldırıda yeni detaylar ortaya çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022 tarihinde Taksim İstiklal Caddesi üzerinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD/SDG tarafından planlanıp gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu olay yerinde bulunan çocuk yaştaki Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara, Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar'ın vefat ettikleri, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi hasara uğradığı belirtildi.

Haberin Devamı

Savcılığın bilgi notuna göre, el yapımı bomba bulunan çantayı bırakan Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın 14 Kasım 2022 tarihinde yakalanıp gözaltına alındığı, YPG/PYD terör örgütünün özel istihbarat elemanı olduğu anlaşılan şüpheliler Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos'un kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmak ve böylece devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma amacına ulaşmak maksadı ile örgüt tarafından özel eğitime tabi tutularak talimatlandırılıp patlayıcı malzeme eşliğinde ülkemize gönderildikleri belirtildi. İki şüphelinin örgütün kurduğu ağ vasıtası ile illegal yollardan İstanbul'a intikal edip örgütün temin ettiği güvenli eve yerleştirildikleri, örgütün sağladığı kamufle sistemi dahilinde entegrasyonu tamamlayıp eylem hazırlıklarına başladıkları, yaratılacak sansasyon ve kaos hesaplanarak keşif çalışmaları yaptıkları, sahadan elde edilen verileri örgüt yöneticilerine aktararak, hedef bölgenin, eylem noktasının ve eylem tarihinin tespitine yönelik çalışmalar yaptıkları, gelen talimat ile birlikte vahim eylemi gerçekleştirdikleri anlatıldı. Olay sonrasında Bilal Elhacmaos'ın Edirne üzerinden yurt dışına firar ettiği, hakkında yakalama emri düzenlenerek kırmızı bülten talebinde bulunulduğu anlatıldı.

Haberin Devamı

Şüpheliler Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos'ın örgütsel iş bölümü sonucu irtibat kurarak fikir ve eylem birliği içinde hareket eden Yasir Al Korali, Ahmad Haj Hasan, Hasan Ali, Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Rama El Taha, Ahmed Carkes, Ammar Jarkas, Bakar Carkes, Hadir Carkes, Hatice El Kurdi, Salih Carkas, Mahmut Haso, Mesut Hesso, Muhammed Şiho, Zekariya Muhammed Şemnuni, Hüseyin Güneş, Muhap Ammari, Mahmud El Abid, Mahmud El Yusuf, Hasan Aburas, Süleyman Güder, Tareq Alkhatıp, Ahmed Aljah Mwas ve Hazni Gölge'nin içinde bulunduğu toplam 26 şüphelinin tutuklandığı anlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan 154 sayfalık iddianamede, şüpheli Ahlam Albashır'ın YPG/PYD terör örgütünün üst düzey sorumlusu olan Hacı kod isimli kişi tarafından talimatlandırılıp illegal yollarla Türkiye'ye gönderildiği, kendisiyle sözde karı-koca ilişkisi kuracak olan Bilal El Hacmaos'un sözünden çıkmaması ikazında bulunulduğu anlatıldı. Patlayıcı maddelerin yanında, kırmızı renkli iç çamaşırın Bilal El Hacmaos tarafından Albashır'a verildiği, un benzeri patlayıcı maddenin Ahlam'ın giydiği korse ve sütyene yerleştirildiği, İdlip'ten motosikletle yola çıktıkları, sonra araç değiştirdikleri Türkiye sınırında duvarı kaçakçılar vasıtasıyla aştıkları ve yaya olarak Türkiye'ye girip, uzun süre yürüdükten sonra kendilerini bekleyen araçla yola devam ettikleri, Hatay, Ceyhan, Adana ve Pozantı'da araç değiştirip İstanbul'a geldikleri belirtildi.

Haberin Devamı

BİLAL İLK GELİŞİNDE DEPORT EDİLMİŞ

Bilal El Hacmaos'un 14 Ağustos 2022 tarihinde Suriye'den Türkiye'ye giriş yaptığı belirlenmişse de, daha önce de 28 Temmuz 2022 yılında kaçak şekilde Türkiye'ye girdiği, eylem arayışında olduğu, Hatay'da 5-6 gün tekstil işinde çalıştığı, İstanbul'a doğru gitmek üzere yoldayken Serinyol'da güvenlik kontrolüne girip kimlikleri olmaması nedeniyle sınırdışı edildiklerine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

PAYLAYICILARI İÇ ÇAMAŞIRINDA GETİRDİ

Ahlam ve Bilal'in 15 Ağustos 2022'de Esenler'e geldikleri, burada tekstil atölyesi olan Ferhat Habeş'in ikametine geldikleri, bu evde yaklaşık 3 hafta kaldıkları, Ahlam'ın İdlib'te üzerine giydiği iç çamaşırlarında saklı olan 2 grup halindeki toz malzemeyi çıkararak Bilal'e teslim ettiği, Bilal'in bu eşyaları sırt çantasına yerleştirdiği ve çantanın fermuarına taktığı asma kilit ile muhafaza altına aldığı anlatıldı. Daha sonra şüphelilerin Habeş'in atölyesine taşındıkları, daha sonra eylemi yapacakları bölgede keşif yaptıkları anlatıldı. 8 Ekim'de Taksim, 18 Ekim'de Fatih Camii, 22 Ekim ve 4 Kasım'da Taksim İstiklal Caddesi'nde Ahlam'ın fotoğraf ve video çekip Whatsapp'tan Hacı kod adlı örgüt yöneticisine gönderdiği anlatıldı.

2.5 SAATE BOMBA YAPTILAR

Son keşif çalışmasından önce Hacı tarafından "Kocan Bilal'in yanına git, senden isteyeceklerini temin et" diyerek talimat verdiği, Bilal'in de patlayıcı madde yapımında kullanılacak ve parça tesiri doğuracak beton çivisi ve koli bandı temin etmesini isteyerek 100 TL verdiği, nalbura giden Ahlam'ın malzemeleri alıp atölyeye götürdüğü belirtildi. Daha sonra Bilal'in eylem amacıyla getirdiği Ahlam'ın iç çamaşırlarında getirdiği malzemeleri naylona serdikleri, malzemelerin rutubetlendiği, Hacı'ya bunu sorduklarında Hacı'nın malzemeyi kurutması talimatı verdiği, vantilatörle kuruttukları, daha sonra tüm malzemelerle Ahlam ile birlikte yaklaşık 2.5 saat boyunca çalışarak el yapımı bombayı yaptıkları, bu sırada Hacı'nın da tüm işlemleri telefondan takip ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

KIYAFETİNİ DEĞİŞTİRMESİNİ SÖYLEDİLER

Saldırıdan 3-4 gün önce Bilal'in eylemde kullanılacak dikkat çekmeyen bir çanta alması talimatı verdiği ve bu çantaya patlayıcı düzeneğin yerleştirildiği ifade edildi. Atölyede paydos yapıldıktan sonra 12 Kasım'da saldırı için Taksim'e gidecekken, yurt dışına kaçma planları ve saatin geç olması nedeniyle vazgeçerek 13 Kasım 2022'ye erteledikleri de iddianamede yer aldı. Olay günü taksiyle Taksim Meydanı'na gittikleri, Ahlam'ın Hacı'nın telefonuna "Çantayı bırak oradan hemen ayrıl" talimatıyla bombalı çantayı bırakıp hızla meydana yürüdüğü ve bombanın patlatıldığı anlatıldı. Ahlam'ın bir taksiyle kaldığı atölyeye hareket ettiği, Ahmed Carkes'ten aldığı para ile taksi ücretini ödediği, Ahlam'ı Bakar Carkes'in evine getirdiği, sonrasında Ammar Jarkas'ın Bilal'i Edirne'ye teslim ederek Bakar Carkes'in evine geldiği, Ahlam'ı görüp kıyafetlerini değiştirmesini söylediği anlatıldı.

"KADINI YOK ET"

Ancak Ahmed Carkes'in yakalanması sonrası, Ahlam'ın yerinin değiştirilmesine karar verildiği, Zekeriya Muhammed Şemmuni'nin evine getirildiği belirtilen iddianamede, Ammar Jarkas'ın Halil Menceh ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ahlam Albashır'ın olay yerinde çanta ile yürümekte olduğu sırada çekilen fotoğrafının bulunduğu bir haber sitesine ait görüntüde Ahlam Albashır'ın daire içerisine alınarak "bu o" şeklinde mesaj kaydına rastlanıldığı, bunun üzerine Khalil Manja Hussein'in "Kadını polise teslim etme, kadından kurtul, gerekirse 10. kattan aşağıya at, gerekirse denize at, ne yaparsan yap yeter ki kadını yok et" şeklinde karşılık verdiği belirtildi. Ahlam Albashır'ın Küçükçekmece'de diğer şüpheliler Ammar Jarkas, Bakar Carkes, Zekariya Muhammed Şemmuni, Muhammed Şiho, Mahmud Haso, Mesut Hesso, Hatice El Kurdi ve Hadir Jarkas ile birlikte 14 Kasım'da saat 02.55'de yakalandığı anlatıldı.

CEMİL BAYIK HAKKINDA YAKALAMA EMRİ DÜZENLENDİ

Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın yaptığı araştırma ile bombalı saldırı eylemini organize edip talimatını veren örgütün sözde yönetim kadrosundaki Yürütme Konseyi eşbaşkanları olan Cemil Bayık ve Hülya Oran'ın, Rojova Sekreterya Üyeleri olan Sabri Ok, Saliha Bişkin ve Velid Halil'in, YPG ve YPJ sorumluları olan Layika Gültekin ve Fehman Hüseyin'in, Suriye Demokratik Güçleri sorumlusu Ferhat Abdi Şahin ile eylemin lojistik desteğini sağlayarak şüphelilerin firarına yönelik safahatı koordine eden Khalil Manja Hussein hakkında yakalama emri düzenlendiği de kaydedildi.

8 SUÇLAMA YER ALDI

İddianamede eylemi gerçekleştiren 36 şüpheli hakkında "Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Çocuğa Karşı Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürmeye Teşebbüs Etme, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Göçmen Kaçakçılığı" suçlarından cezalandırılmalarına yönelik kamu davası açıldığı da bilgi notunda paylaşıldı.

CEZA İSTEMLERİ

Şüpheli Ahlam Albashır’ın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme,, “tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme", 99 kişiye karşı "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ve “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değişitirilmesi" suçlarından toplam 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi. Aralarında firari sanık örgüt elebaşlarından Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin de 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisleri talep edildi.