Gündem İstilacı türlerle ‘tekno’ mücadele

İstilacı türlerle ‘tekno’ mücadele

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye kıyılarında da görülen zehirli aslan balıklarının üremesi robotlarla engelleniyor. Yılan ve Asya sazanları gibi türlerle mücadelede de teknolojiye başvuruluyor

İstilacı türlerle ‘tekno’ mücadele

İstilacı türler, doğaya karşı dünyanın en büyük sorunlarından biri. Uluslararası İstilacı Yabancı Türler Grubu Başkanı Piero Genovesi, istilacı türlerin her yıl sadece ABD, İngiltere, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve Brezilya’ya maliyetinin 314 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu türlere karşı zehirli mücadele de fayda etmiyor, çünkü diğer türleri de yok ediyor. O yüzden bilim insanları bu türlerle mücadelede robotlar ve ileri teknolojiden faydalanıyor. İşte bunlardan birkaçı.

Haberin Devamı

İÇiNE ÇEKiYOR

Anavatanı Hint ve Pasifik okyanusu olan aslan balığı, artık Amerika kıyıları, Karayibler ve Suveyş kanalını tehdit ediyor. Düşmanı olmayan, hızla çoğalan, doymak bilmez aslan balığı, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarının ardından Ege’de de görülmeye başlandı. IRobot isimli robot elektrik süpürgesinin yaratıcısı Colin Angle, her tür balığı yiyen zehirli aslan balığı için ‘Guardian LF1’ isimli bir robot geliştirdi. Bu robot aslan balığını tespit ediyor ve içine çekerek hapsediyor. Robot testler sırasında günde 15 tane aslan balığı topladı. Bu balıkların her biri de 10 dolardan satıldı. Bu sayede robot kendisini birkaç ay içinde amorti etti.

Ağaç yılanları için zehirli fare servisi!

Pasifik’teki Guam adasının en büyük sorunu tüm meyve bahçelerini istila eden kahverengi ağaç yılanları. Bilim adamları bu yılanların üremesini engellemek için yumurtalarını yiyen bir kuş türü getirdi. Ancak ağaçta yaşadıkları için çok iyi kamufule olan ve doğal bir düşmanı bulunmayan bu yılanlara fayda etmedi. Yapılan araştırmalarda bu hayvanların acetaminopen isimli ağrıkesici ile öldükleri belirlendi. Ölü farelerin içine ağrı kesici tabletleri konuldu. 3 bin kadar fare dallara tutunan kutulara yerleştirilip helikopter ve drone’larla yılanların tespit edildiği bölgelere atıldı. Deneme aşamasındaki uygulama umut vaat ediyor.

Haberin Devamı

YABANİ KEÇİLERE KISIR EŞ DÖNGÜSÜ

Galapagos adasında yabani keçiler, her türlü yiyeceği adeta yağmalıyor. Uzmanlar bu hayvanların sayısının artışını engellemek için ‘Mata Hari’ adını verdikleri kısır dişi keçiler kullanıyorlar. Biyolog Karl Campbell, kısırlaştırdıkları keçilere enjekte ettikleri kimyasallar sayesinde kızıştırıp istekli hale getiriyorlar. Erkekler de bu keçilerle çiftleşiyor ama gebelik gerçekleşmiyor.

Asya sazanlarına ‘Magna Karpa’ şoku

ABD’de Mississippi nehri başta olmak üzere bir çok nehri ve gölü istila eden Asya sazanları için eski teknolojiden şok tabancalarından faydalanılıyor. ‘Magna Carpa’ isimli tekneden suya kablolar bırakılıyor. Bu kablolara elektrik veriliyor. Özellikle küçük Asya sazanları bu elektrikle bayılıp yüzeye çıkıyor. Daha sonra da teknenin iki yanındaki ağlar sayesinde toplanıyor. Tekne 5 dakika içinde 500 Asya sazanı toplayabiliyor.