Gündemİtikaf ne demek? İtikaf nasıl yapılır, itikafa girmek nedir?

İtikaf ne demek? İtikaf nasıl yapılır, itikafa girmek nedir?

21.03.2021 - 21:05 | Son Güncellenme:

İtikaf kelimesi, Ramazan ayına sayılı günler kala araştırılmaya başlanan konulardan. Dini terim olarak itikaf ne demek, ne anlama geliyor merakla araştırılıyor. Ramazan ayının son günlerinde gerçekleştirilen itikaf nasıl yapılır? Diyanet'e göre itikafa ne zaman girilir? İşte, detaylar haberimizde.

İtikaf ne demek İtikaf nasıl yapılır, itikafa girmek nedir

Ramazan ile birlikte aranan itikaf, ibadet için bir süre camide kalmaktır. Vatandaşlar, 'itikafı bozan şeyler neler, kimler itikaf yapabilir?' gibi soruları da arıyor. İslamiyet'te önemli bir yeri olan itikaf zamanında, oruç tutulur mu konusu da gündemde yer alıyor. İşte, itikaf kelime anlamı ve detayları...

Haberin Devamı

İTİKAF NEDİR, NE DEMEK?

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir.

İTİKAF NASIL YAPILIR?

İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescitten çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).
Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290). Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291).
Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 350; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 658-662).

Haberin Devamı

İTİKAFA NE ZAMAN GİRİLİR?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).