Gündem ‘İyi bir seçkiyle karşı karşıyayız’

‘İyi bir seçkiyle karşı karşıyayız’

09.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

50. Antalya Film Festivali’nde Yeşim Ustaoğlu başkanlığındaki uluslararası jüri, dün düzenlenen toplantıyla basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

‘İyi bir seçkiyle karşı karşıyayız’

50. Antalya Film Festivali’nin uluslararası yarışmasında, aralarında Venedik Film Festivali’nin Venedik Günleri bölümünde gösterilen Deniz Akçay’ın yönettiği “Köksüz”ün ve “Bükreşin Doğusu”nun yönetmeni Corneliu Porumboiu’nun yeni filmi “Bükreş’e Gece Çöktüğünde Ya da Metabolizma”nın da olduğu 10 film bulunuyor. Yeşim Ustaoğlu başkanlığındaki uluslararası jüri, yarışmanın yarısını geride bıraktıktan sonra dün yapılan bir basın toplantısıyla basının sorularını yanıtladı.
Jüride, Ustaoğlu’nun yanı sıra “Bir Ayrılık”ta rol alan İran sinemasının ünlü oyuncusu Leila Hatami, “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”in yapımcılarından Alman yapımcı Titus Kreyenberg, “Taxidermia” filmiyle tanınan Macar yönetmen György Palfi ve Oscarlı Ben Affleck’in filmi “Argo”nun Türkiye’deki prodüksiyon ayağını üstlenen Zeynep Santıroğlu Sutherland bulunuyor.

Jürilik önemli bir serüven
Moderatörlüğünü uluslararası programın danışmanlarından eleştirmen Engin Ertan’ın üstlendiği toplantıda Ustaoğlu, jüri üyeliğinin önemli bir serüven olduğunu belirtti ve “Yarışmanın iyi bir seçkiye sahip olduğunu düşünüyorum” dedi. “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”in yanı sıra Özcan Alper imzalı “Gelecek Uzun Sürer”in de yapımcılarından olan Kreyenberg, beş yıldır Türkiye’den yönetmenlerle çalıştığını söyledi ve bu çalışmalarının sürdüğünün haberini verdi: “Şu sıralar İstanbul’da yeni bir film üzerinde çalışıyorum. Ayrıca Türkiye’den geliştirme aşamasında olduğumuz bir projemiz daha var. Programımız yüzünden ulusal yarışmayı takip edemiyorum ama vakit buldukça kaçıp ulusal yarışma filmlerini izliyorum.”
Leila Hatami ise konuşmasında film değerlendirme kıstaslarını paylaştı ve “İyi bir film, iyi performanslar, doğru yönetim ve iyi bir hikayeyle ilgilidir. Bir film, benim zevkime uymasa da dediğim ölçütleri tutturuyorsa benim için uygundur. Ama iki veya üç film arasında kalabildiğimiz durumlarda kendi zevkime uyanı tercih ederim” dedi.
Palfi ise “Taxidermia” ile Antalya’dan 6 yıl önce En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandığını ama o dönem ödülü almaya gelemediğini; şimdi ise jüri üyesi olarak bunu telafi ettiğini söyledi. Macar yönetmen ayrıca izledikleri dört filmin iyi bir yarışmaya işaret ettiğini sözlerine ekledi.

Uzun değİl ‘ozon’ yol!
Ulusal yarışma filmlerinden “Uzun Yol” dün gösterildi. Nihat Seven’in yönettiği film, yeni evli bir adamın kumar batağına saplanıp karısını hırpalamasını konu alıyor. Televizyon canlandırmalarını hatırlatan film, yarışmanın zayıf filmleri arasındaki yerini aldı. “Uzun Yol”un açılış jeneriğinde filmin adının yanlış, “Ozon Yol” diye yazılmış olması dikkat çekti.