Gündem İzmir'de 5 kişinin öldüğü 'makas' faciasına tepki: Bir aileyi yok etti

İzmir'de 5 kişinin öldüğü 'makas' faciasına tepki: Bir aileyi yok etti

04.07.2023 - 16:32 | Son Güncellenme:

İzmir’in Menderes ilçesinde, hafif ticari aracın çarpmasıyla refüjü aşarak karşı yönden gelen yolcu minibüsüyle çarpışan ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği kazada ölenlerin yakınları sürücüye tepki gösterdi. Kazada kayınbiraderi Özcan Özer'in de aralarında bulunduğu 4 yakınını kaybeden İsmail Girgin (53), "Bir aileyi yok etti. Bir evden 4 cenaze çıktı. En ağır cezayı almasını istiyorum" dedi.

İzmirde 5 kişinin öldüğü makas faciasına tepki: Bir aileyi yok etti

Kaza, 30 Haziran'da saat 19.30 sıralarında, Kısık Mahallesi İzmir- Aydın kara yolunda meydana geldi. Gaziemir'den Ayrancılar yönüne giden Özcan Özer yönetimindeki, içerisinde 11 kişinin bulunduğu 34 DEB 698 plakalı otomobile, Yusuf İslam Koçak'ın (19) kullandığı 35 ADF 564 plakalı hafif ticari araç yandan çarptı. Özer'in kontrolünü yitirdiği otomobil, refüjü aşarak, karşı yönden gelen İsmail A.'nın kullandığı 09 BU 404 plakalı yolcu minibüsüyle çarpıştı.

Haberin Devamı

Çevredekilerin ihbarıyla kaza yerine çok sayıda sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kaza yerine gelen jandarma ve polis ekipleri çevre güvenliğini sağladı. Sağlık görevlilerince yapılan kontrolde ise otomobilde bulunan Sibel Özer (54) ile Şengül Akbaş'ın (64) yaşamını yitirdiği, her iki araçta bulunan toplam 23 kişinin ise yaralandığı belirlendi. Yaralılar, ambulanslarla, çevre hastanelere kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralılardan sürücü Özcan Özer (57), oğlu Ali Alperen Özer (18) ile minibüste bulunan Mustafa Kemal Karaca da yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 9 yaralının dışında, diğerleri ise tedavileri tamamlanınca taburcu edildi.

İzmirde 5 kişinin öldüğü makas faciasına tepki: Bir aileyi yok etti

KAZA ANINI KAYDETTİ

Kaza anı, bir otomobilin araç kamerası tarafından da anbean kaydedildi. Görüntüde hafif ticari aracın Özcan Özer'in kullandığı otomobile hızla yandan çarptığı, çarpmanın şiddetiyle kontrolden çıkan otomobilin refüjü aşıp, karşı yöne geçerek minibüsle çarpıştığı anlar yer aldı.

Haberin Devamı

Kazada otomobile çarptıktan sonra olay yerinden hızla uzaklaşan hafif ticari aracın sürücüsü Yusuf İslam Koçak, yakalanıp, gözaltına alındı. Koçak, sorgusunda, önündeki bir aracı sollarken direksiyon hakimiyetini kaybettiğini söyledi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Koçak tutuklandı.

'OTOMOBİLLE MAKAS ATMAK NASIL BİR ZEVK VERİYOR ANLAMIYORUM'

Denizden dönüş yolunda hayatlarını kaybettiği belirlenen Özcan Özer, eşi Sibel Özer ve otistik oğlu Ali Alperen Özer ile ablası Şengül Akbaş ve minibüste bulunan Mustafa Kemal Karaca, 1 Temmuz'da İzmir'de toprağa verildi. Ölenlerin yakınları kazaya neden olan otomobil sürücüsüne tepki gösterdi. Ölen Özcan Özer'in eniştesi evli ve 3 çocuk babası işçi emeklisi İsmail Girgin (53), kayınbiraderinin besici olduğunu, kurban kesimlerini ardından her yıl bayramın 3'üncü günü stresini atmak için denize gittiklerini belirtip, "Kayınbiraderim özellikle çocukların neşesi yerine gelsin diye denize götürdü. Normalde biz de gidiyorduk. Ancak oğlum çalıştığı için eşim istemedi. Gümüldür'e gitmişlerdi, dönüşte kaza meydana geliyor. Kayınbiraderimin kullandığı otomobile, makas atan hafif ticari araç yandan çarpıyor. Otomobille makas atmak nasıl bir zevk veriyor anlamıyorum. Kazaya neden olan sürücü sağındaki araca makas atarken, toplayamayıp, hakimiyeti kaybetmiş. Kayınbiraderimin otomobiline çarpıp, adeta Azrail'in önüne atmış. Bir aileyi yok etti. Bir evden 4 cenaze çıktı" dedi.

Haberin Devamı

'MANEVİ AÇIDAN ÇOK KÖTÜ DURUMDAYIZ'

Hayatını kaybeden Özer çiftinin en büyük hayallerinin 4 erkek çocuklarının evlendiklerin görmek olduğunu da belirten Girgin, "Ancak bu hayaller, yok oldu. Hastanede yaralılarımız var. Her yerleri kırık. Taburcu olduklarında ev revire dönecek. Manevi açıdan çok kötü durumdayız. Hastanede tedavileri sürenlere ölenlere ilgili bir şey söyleyemedik" dedi.

Özcan Özer'in, hastanedeki son anlarında bile çocuklarını düşündüğünü belirten Girgin, "Kazadan sonra önden başka araçla giden büyük oğlunu arayıp, 'Oğlum biz kaza yaptık, otomobilin içinde kötü sıkıştım' demiş. Sonrasında ise 'Ali nasıl' diyerek, kaza yapan araçtaki otistik oğlunu sormuş" dedi.

Haberin Devamı

'KAZADAN SONRA OLAY YERİNE DÖNMÜŞ'

Kazaya yol açan sürücüye tepkisini dile getiren İsmail Girgin, "Katil nasıl olaydan sonra cinayet mahalline döner ya bu da aynısını yapmış. Duyduğumuza göre bu kişi kazadan sonra, sanayiye gidip aracını uygun bir yere park ediyor. Tekrar olay yerine dönüyor. Kazaya bakıyor. Eserini görüyor. Ardından hiçbir şey yokmuş gibi ayrılıyor. En ağır cezayı almasını istiyorum. Bir aileyi yok etti. Daha bir açıklaması yok. Ülkemizde idam cezası yok ama olsa bu ceza bile buna az gelir. İnsanların hayalini yok etti. Hastanedekilerin geleceği ne olacak bilemiyorum. Perişan durumdayız. Yapacak bir şey yok, elimiz kolumuz bağlı" diye konuştu. 

İzmirde 5 kişinin öldüğü makas faciasına tepki: Bir aileyi yok etti

'HER TÜRLÜ HUKUKİ GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ'

5 kişinin yaşamını yitirdiği kazada Özer ve Akbaş ailelerinin avukatı Aykut Dikencik, yazılı açıklama yaptı. Her türlü hukuki girişimde bulunacaklarını söyleyen avukat Dikencik açıklamasında, "Kamuoyuna yansıyan kamera kayıtlarında da görüleceği üzere olayın trafikte makas atmak suretiyle gerçekleştiği ancak bunun bir kazadan çok bilerek ve isteyerek işlenmiş bir eylem olduğu açıktır. Hatta şüpheli halk diliyle, 'cinayet' olarak tabir edilebilecek bir eylem gerçekleştirmiştir. Müvekkillerim Özer ve Akbaş ailelerinin avukatı olarak her türlü hukuki girişimde bulunacağımızı kamuoyuna bildiririz" dedi.

Haberin Devamı

Avukat Dikencik, 4'ü müvekkillerinin ailelerinden olmak üzere toplam 5 kişinin hayatını kaybettiği, yine müvekkillerinin ailelerinden aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu 7 kişinin yaralandığı elim olay ile insanların ölümüne sebebiyet veren kişinin tam olarak tespit edilmesi talebini savcılığa ilettiklerini kaydetti. Dikencik, "Bu olaya sebebiyet veren kişi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 46'ncı maddesi 'G', bendinde düzenlenmiş bulunan trafik kurallarını ihlal ederek, kendi yollarında ve kendi şeritlerinde trafik kurallarına uygun şekilde hareket eden araçların arasında makas atmak suretiyle diğer vatandaşların sürüş güvenliğini ve can güvenliğini tehlikeye atmıştır. Bu bağlamda olaya sebebiyet veren kişi, bilerek ve sonuçlarını öngörerek olayı gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

İzmirde 5 kişinin öldüğü makas faciasına tepki: Bir aileyi yok etti

'YASAL DÜZENLEMELERİN YAPILMASI ELZEMDİR'

Şüphelinin en ağır cezayı alması için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizen Dikencik, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Her ne kadar, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan bu eylem taksirle öldürme suçu olarak nitelendirilse de olay bütünüyle ele alındığında, bunun taksirle değil, hukuki tabirle en hafif olası kast ile adam öldürme suçunu gerçekleştirdiği muhakkaktır. Üzülerek belirtmek isteriz ki, ülkemizde bu tür eylemlerin sıkça yaşandığı durumlara şahit olunmaktadır. Halk arasında bu tür fiillerin cezasız kaldığı yönünde yüksek kanaat hasıldır. Bu ve bu gibi durumların bir daha yaşanmaması adına yasa koyucunun ilgili kanunlarda caydırıcı hükümlerin yer aldığı yasal düzenlemelerin yapılması elzemdir. Son olarak belirtmek isteriz ki; müvekkillerimin bayramını yasa çeviren bu olayı gerçekleştiren şüphelinin, hukuken en ağır cezayla cezalandırılması için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz."