Gündemİzmir'deki patlamanın failleri yakalandı

İzmir'deki patlamanın failleri yakalandı

23.08.2008 - 14:17 | Son Güncellenme:

İzmir'de 18 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı düzenledikleri belirlenen 8 kişi yakalandı.

İzmirdeki patlamanın failleri yakalandı

İZMİR´in Yağhaneler semtinde 18 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyı düzenledikleri belirlenen 6 kişi yakalandı.

Haberin Devamı

GÖZALTI SAYISI 8'E ÇIKTI

İzmir'de perşembe günü 18 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili gözaltına alınanların sayısı 8'e ulaştı.

Yapılan ilk değerlendirmede, bombayı infilak ettiren teröristin 22 yaşındaki Zeki Bulut olduğu anlaşıldı. Zeki Bulut ile birlikte G.D., R.S. ve E.D.'nin Diyarbakır'da, saldırıda yardım ve yataklık yaptıkları ileri sürülen T.S., oğlu A.S., akrabası C.S. ve M.A.'nin ise İzmir'de gözaltına alındığı kaydedildi.

TÜM İPUÇLARI DEĞERLENDİRİLDİ

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, patlamanın ardından olay yerinde yaptıkları araştırma sonucunda, İstanbul'dan çalınan ve infilak ettirilen patlayıcı yüklü otomobilin motor ve şasi numarasını belirledi ve otomobilin gerçek sahibine ulaştı.

Haberin Devamı

Olay yerinde bulunan sahte plakadan, otomobilin İstanbul'da Boğaz Köprüsü'ndün bir kez para ödemeden geçtiği saptandı. İstanbul'dan İzmir'e geliş güzergahındaki akaryakıt istasyonlarının da arasında olduğu yaklaşık 20 noktada, güvenlik kamerası araştırması yapıldı. Bu aracı kullanan kişinin bir akaryakıt istasyonundan benzin aldığı belirlendi. Görütüden alınan fotoğraflar tüm il emniyet müdürlüklerine gönderildi.

BOMBACIYI DİYARBAKIR POLİSİ TEŞHİS ETTİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ndeki görevliler, fotoğraflarda otomobili kullanan kişinin kendilerinde de kaydı bulunan Zeki Bulut'u teşhis etti.

Soruşturma kapsamında Zeki Bulut'un, Diyarbakır'dan bir otomobil kiralayıp İzmir'e geldiği belirlendi. Patlayıcıyı Diyarbakır'dan bu araçla getirdiği sanılan Zeki Bulut'un İzmir'de, kendisiyle birlikte gözaltına alınan kişilerle bağlantı kurduğu saptandı.

Kiralıdığı otomobili İzmir'de bırakan Zeki Bulut'un, otobüsle İstanbul'a gidip, üç gün orada kaldığı, olayda kullanılan Volkswagen marka çalıntı otomobili teslim alarak İzmir'e geldiği, birkaç gün keşif yaptıktan sonra geçen perşembe günü saat 03.15 sıralarında, bomba yerleştirdiği aracı patlamanın olduğu caddeye park ettiği ortaya çıkarıldı.

EŞ ZAMANLI BASKINLAR

Patlamanın ardından da yine kiralık araçla, İzmir'de oturan üç kişiyi yanına alarak Diyarbakır'a gittiği belirlendi. İzmir ve Diyarbakır'da yapılan eş zamanlı operasyonla Zeki Bulut ve diğer zanlılar yakalandı.

Haberin Devamı

Operasyonda baskın yapılan evlerde ele geçirilen bomba yapımında kullanılan malzemelerin incelemesinin sürdüğünü belirten İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır'da gözaltına alıan Zeki Bulut ile diğer 3 zanlının sorgularının İzmir'de yapılacağını söyledi.

Bu arada PKK, hem Mersin'de 13 polisin yaralandığı otoyol çıkışındaki bomba yüklü otomobilin infilak ettirilmesi olayını, hem de İzmir'de 8'i polis, 3'ü asker 7'si sivil 18 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı üstlendi.

VALİ VE BAKAN HASTANEDE
 
İzmir´de bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile birlikte bugün saat 15.50 sıralarında İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne geldi. Bakan Vecdi Gönül, Ankara´daki işleri nedeniyle daha önce kente gelemediğini, hastaneye geçmiş olsun dileklerini iletmek için uğradığını söyledi. Bakan Gönül, ``Menfur bir saldırı, kınıyoruz. Saldırganların kısa sürede yakalanması sevindirici. İzmir Valiliği ve İzmir Emniyeti başarılı bir çalışma yaptı. Hepsini kutluyorum'' dedi.
 
48 SAATTE YAKALANDI
 
Vali Cahit Kıraç da soruşturma kapsamında Diyarbakır´da 3 İzmir´de 3 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin gözalıtna alındığını söyledi. Vali Kıraç, ``48 saat gibi kısa sürede İzmir Emniyeti saldırganları yakalamayı başarmıştır. Bu onur meselesiydi, yakalandı. Bu Türk polisinin başarısıdır. Soruşturma devam ettiği için isim veremem, örgüt ismi de söylemem'' dedi.
 
Gözaltına alınan 6 kişiden bombayı patlatanın terör örgütü PKK ile ilgili olarak daha önce poliste kaydı bulunan 22 yaşındaki Z.B. olduğu, diğer zanlılardan üçünün T.S. G.D. ve R.S. olduğu öğrenildi. İki zanlının ise olaydaki rollerinin henüz kesinlik kazanmadığı belirtildi.
 
MERSİNDEKİ BOMBACININ KİMLİĞİ TEPİT EDİLDİ
 
Mersin’de polisin "dur" ihtarına uymayarak otomobildeki bombayı patlatan teröristin kimliği belirlendi.
Mersin Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana-Mersin Otoyolu Gözne çıkışında ihbar üzerine durdurulduktan sonra patlamanın gerçekleştiği otomobilde ölen teröristin, Şanlıurfa Siverek nüfusuna kayıtlı "Kemal" kod adlı Müslüm Güneşoğlu (28) olduğunu söyledi.

Ekizer, Güneşoğlu’nun 2004 yılında terör örgütüne katıldığının belirlendiğini ifade etti. Adana-Mersin Otoyolu Gözne çıkışında 19 Ağustosta, bir kişinin polisin "dur" ihtarına uymayıp devam edince ileri noktada güvenlik tedbiri alan polis barikatınca durdurulmak istendiği sırada, 27 J 6836 plakalı otomobildeki bombayı patlatması sonucu 13 polis memuru yaralanmıştı. Mersin Valisi Aksoy, 20 Ağustosta yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği yerde yapılan incelemede bir kimlik bulunduğunu, bu kimliğin sahte bir kimlik olduğunun ortaya çıktığını belirtmiş, ölen kişinin gerçek kimliğine ulaşmak için Emniyet Müdürlüğünün ilgili birimlerinin
gerekli çalışmayı sürdürdüğünü açıklamıştı.