01.12.2008 - 14:42 | Son Güncellenme:
DHA
İzmit'in Alikahye Beldesi'nde, bir arazıyı gidermek için ekipler boru hattında kepçe ile kazı yaparken doğalgaz borusunun patlamasmı sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü, 17 kişi yaralandı.
Olay saat 14.45 sıralarında meydana geldi. Sabahcı Holding'e bağlı birçok sanayi kuruluşunu da sınırları içinde barındıran İzmit'in Alikahya Beldesi Belediye binası önündeki patlamaya, boru hattındaki iş makinasıyla yapılan kazı yolaçtı. Alınan bilgilere göre bu hatta bir arıza olduğu bildirildi ve doğalgaz firması İzmit Gaz A.Ş.'den (İZGAZ) etip istendi. Saat 14.00 sıralarında ekipler Alikahya Beldesi Belediyesi binası yınındaki yolda iş makinasıyla hatta kazı yapmaya başladı. Ancak bir süre sonra kepçe operatörünün boruyu patlatması sonucu bir anda patlama meydana geldi.
Patlama sırasında belde belediyesi binasının arka kısmındaki duvarlar çöktü. Çevredeki birnaların camları kırıldı.
Çıkan yangın sıka sürede söndürülürken, oley yerine çok sayıda ambulans gitti. İlk belirlemelere göre olay anında İhsan Koç ve Ömer Bligili ve 1 kişi daha hayatını kaybetti.
Alikahya Beldesi Belediye Başkanı Sabri Gökbudak olay yerinde yaptığı ilk açıklamada patlamanın İzgaz ekiplerinin çalışması sırasında meydana geldiğini belirtirken, 3 can kaybının olduğunu öğrendiklerini bildirdi.
YARALILARIN SAYISI 17
Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Patlamada ölen 3 kişiden birinin PTT çalışanı olduğunu, yaralıların vatandaşlardan oluştuğunu söyledi. Sözer, "İlk bulgular patlamanın doğal gazdan kaynaklandığı yönünde.
Çevreden toplanan numuneler laboratuvara gidecek, parçalar incelenecek. Bomba uzmanları inceleme yapacak, incelemelerden sonra kesin sonuç hakkında bilgi verebiliriz. Ancak ilk izlenimimiz patlamanın doğal gaz sıkışması nedeniyle meydana geldiği yönünde" dedi.
Vali Sözer, patlamada yaralanan 17 kişinin ise hastanede tedavi altında olduğunu söyledi.
-İZGAZ’IN AÇIKLAMASI-
İzmit Gaz Dağıtım AŞ (İZGAZ) Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Saraç, bilirkişi ekibinin olay yerinde incelemelerini sürdürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
"İlk incelemelerimize göre doğal gaz patlamasına yönelik bir bulgu göremedik. Altyapı çalışması sırasında iş makinesi doğal gaz hattına hasar verdi. Daha sonra hasarı gidermek üzere ekiplerimiz olay yerine geldi. Hasarı
giderdikten sonra belediye binasının içinden dışarıya doğru bir patlama oldu. Patlamadan sonra çevrede ölçüm yaptık, gaz sızıntısına ilişkin bir bulguya rastlayamadık. İçerde seranit vana var, gaz kokusuna karşı akışı keserdi. İçerde gaz birikintisi yok, yangın meydana gelmedi. Gaz girişi olsaydı yanma meydana gelirdi."
Hastanelere kaldırılan yaralıların tedavilerinin sürdürüldüğü bildirildi.
Patlamanın etkisiyle iki katlı binanın PTT Şubesi, Tarım İlçe Müdürlüğü, tapu ve zabıta müdürlüklerinin bulunduğu alt katının duvarları yıkıldı, evrak etrafa saçıldı.
Belediye Başkanı Sabri Gökbudak’ın makamının da bulunduğu üst katta camlar kırıldı, duvarlarda kısmen hasar meydana geldi. Patlama nedeniyle çevredeki araçlar hasar gördü.