Gündem Julia Child ... Google'un Doodle yaptığı Julia Child kimdir? Yakından tanıyalım...

Julia Child ... Google'un Doodle yaptığı Julia Child kimdir? Yakından tanıyalım...

15.08.2012 - 08:20 | Son Güncellenme:

Google'un Doodle'ı bugün dünyanın en ünlü aşçısı Julia Child'e ayrıldı. Julia Child'in 100. doğum günü kutlandı.

Julia Child ... Googleun Doodle yaptığı Julia Child kimdir Yakından tanıyalım...

JULİA CHİLD

2012 Olimpiyatlarının bitimiyle birlikte bir sürpriz yapan Google, dünyanın en ünlü aşçısı Julia Child'in 100. doğum gününü kutladı. Julia Child kimdir? Bu isim pekçoğunuza yabancı gelebilir.Google'nin anasayfasında özel tasarlanmış doodle yaparak 100. doğumgünü kutladığı Julia Child, dünyada televizyon ekranlarında aşçılık öğreterek bu alanın efsane ismiydi.

Özellikle 1960'lı ve 1970'li yıllarda TV programları hazırlayan Amerikalı Julia Child, Fransız mutfağının yemeklerini bütün Amerikaya sevdiren isim olarak tarihe geçti.

Bugünün TV aşçılarının anası olara bilinen Julia Child 15 Ağustos 1912'de doğdu.ABD'li şef, yazar ve televizyon kişiliği olan Julia Child, insanların bırakın tadını adını bile bilmediği pek çok yemeği ünlü yaptı.1961 yılında çıkardığı yemek kitabıyla olay oldu.

1946 yılında, Fransa'da yıllarını geçirmiş lezzetli yemek düşkünü olan Paul Cushing Child ile evlendi. ABD hükümeti, Paul'ü Marshall Planı çerçevesinde ABD lehine kamuoyu yaratmak üzere Paris'e atadı. Fransız mutfağıyla tanıştığı Paris, Julia Child'ın hayatında bir kırılma noktası oldu. Paris'teki evlerine taşınır taşınmaz kısa sürede bir Fransız gibi alışveriş yapmayı ve yemek pişirmeyi öğrenmeye başladı. Kocası Paul'ün eve getirdiği Larousse Gastronomique ile ufkunu daha da genişletti.

Yeteneğinin farkına varan Julia, Cordon Bleu adlı ünlü yemek okuluna yazıldı. Burada ünlü şef Max Bugnard'tan dersler aldı. Julia Child daha sonra bir yemek kitabı yazmak isteyen iki Fransız kadınla, Simone “Simca” Beck ve Louisette Bertholle ile tanıştı. Bu tanışıklık, Amerikan popüler tarihinin dönüm noktalarından biri olan Mastering the Art of French Cooking (Fransız Yemek Pişirme Sanatında Ustalaşmak) isimli kitapla sonuçlandı.

1950'lerde Amerikalılar'ın yemek kitabı olarak kullandığı en önemli kaynak, Irma Rombauer'in 1936'da yayımlanan Joy of Cooking 'ydi (Yemek Yapmanın Keyfi). Orta sınıf aileler için çok zaman almayacak pratik yemekler sunmak üzere yazılan kitap, Amerikalılar'ın çabuk ve hazır yemek anlayışına dayalı mutfak alışkanlığına uymaktaydı. Bu nedenle Julia Child ve arkadaşlarının hazırladığı, 700 sayfayı bulan ve bazı tariflerin 4 sayfa tuttuğu kitap yayınevi editörleri tarafından basılabilir bulunmadı. Kitap ve Child'ın kaderi taslağın genç editör Judith Jones'un eline geçmesiyle değişti. Jones ticari riski büyük olan Fransız Mutfağı Ansiklopedisi'ni basma kararı aldı, kitap beklentilerin de üzerinde bir satış rakamına ulaştı.

Julia Child, 1963 yılında başlayan televizyon programıyla birlikte, Amerikan halkının ilgisini daha da çekti. Baguette yapmak için, daha sonra kanserojen olduğu ortaya çıkan asbest levha kullanımını tavsiye etmesi ve bu hatasını hemen düzeltmesi haricinde, hayranlarının hep ilgi odağı oldu. 1966 yılında Time dergisinin kapağına çıktı.

1994'te eşi Paul'ü kaybeden Julia Child 2001'de emekliye ayrıldı. Evini bir üniversiteye, mutfağını ise ABD Ulusal Tarih Müzesi'ne bağışladı. 2000 yılında Fransa tarafından Legion d'Honneur nişanı,2003 yılında da ABD tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

Bu ünlü aşçı doğumunun 100. yılında Google tarafından ana sayfaya konularak taçlandırıldı