Gündem Kaçak sigara 5 yılda yarı yarıya azaldı

Kaçak sigara 5 yılda yarı yarıya azaldı

07.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sigara kaçakçılığı, son 5 yılda yüzde 20’den yüzde 11.7’ye geriledi. Düzenlenen operasyonlar sayesinde devlet bütçesine sağlanan 2 milyarlık kaynakla 250 bin kişi istihdam edilebiliniyor

Kaçak sigara 5 yılda yarı yarıya azaldı

Gürcistan sınırındaki rekor kaçak sigara yakalanması gündem yaratırken, kaçaktaki düşüş de istatistiklere yansıdı. MS Intelligence şirketinin “Boş Paket Araştırması”na göre, 2010 sonunda yüzde 20’ye çıkan kaçak sigara oranı, mevzuat değişiklikleri ve denetimlerin sonuç vermesiyle, 2015 yılında 8 puan geriledi.

Haberin Devamı

Gürcistan sınırındaki Sarp Gümrük Sahası’nda yapılan operasyonda piyasa değeri 22 milyon lira olan 3 milyon 500 bin paket kaçak sigara ele geçirilmişti. Operasyon sonrasında büyük kentlere yapılan kaçak sigara sevkiyatının önemli ölçüde darbe aldığı kaydedilirken, kaçak girişinin gümrükte kesilmesiyle, kaçak sigara dağıtımcılarına yapılan operasyonların da azalması bekleniyor.

8 havalimanına denk

Kaçak sigaranın Türkiye’de geldiği noktayı belirlemek için MS Intelligence şirketi tarafından yapılan araştırmada, “Kaçak sigaradaki yaklaşık yüzde 45’lik düşüş, devlete yıllık 2 milyar liradan fazla ek gelir sağlamaktadır. Başka bir deyişle; ortaya çıkan bu ek vergi geliri ile 8 adet uluslararası havalimanı veya yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlanabilir” denildi. Araştırmaya göre, kaçak tütün mamullerinin gümrüklerdeki teşhisindeki artış da yüzde 200’ü aşarak, 2014 itibarıyla 6 milyon 700 bin pakete ulaştı.

Yazarlar